fbpx

Što napraviti ako vaše dijete psuje?

Psovanje i pogrdne riječi mogu postati veliki problem ako ne reagiramo na vrijeme. Evo što jedan roditelj mora znati kako bi se ispravno postavio.

Čuti dijete da psuje nije ugodno niti jednom roditelju, pogotovo ako se to dogodi na javnom mjestu ili pred drugim ljudima.

U takvim situacijama pitamo se kako li je naše dijete samo naučio te riječi?

Možda od TV programa ili YouTube kanala koje prati, možda od rodbine ili prijatelja. Ili pak od nas roditelja koji smo djetetu najveći primjer i uzor?

Postoji mnogo psovki, kako onih potpuno bezazlenih, tako i onih od kojih nam se “ledi krv u žilama” kada ih čujemo.

Većina roditelja u svom svakodnevnom rječniku koristi nekoliko tih blagih psovki ili izraza koje možemo sasvim nesvjesno prenijeti na svoju djecu. No djeca također mogu pokupiti i one grozne psovke pa ako su istima redovno izloženi mogu misliti kako je to normalan način ophođenja u društvu, te kako su te riječi prihvatljive.

Poželjne dapače.

Cool.

Odgoj djece primjenom pozitivne discipline uključuje pozitivan pristup, kako djelima tako i riječima koje koristimo.

Prema istraživanjima djeca uglavnom počnu psovati ili općenito koristiti pogrdne riječi od druge do 12te godine života, a dok krenu u školu već nauče u prosjeku 30 do 40 pogrdnih riječi.

Iako nije lako zaključiti na koji način djeca nauče ove riječi, istraživanja pokazuju da najviše djece kaže kako su isto naučili od roditelja, rodbine, braće ili prijatelja. Tek manji dio djece kaže da su isto naučili iz medija.

Iako mediji poput YouTube kanala imaju sve veći utjecaj i mogu djecu izložiti lošem primjeru, čini se da problem ipak leži u direktnoj “offline“ okolini našeg djeteta.
Ima li dob djeteta ima veze sa psovanjem?

Kada djetetu u dobi ispod 3 godine izleti psovka to možda i nije toliki problem.

Dijete tada nije svjesno značenja tih riječi i vrlo vjerojatno će iste zaboraviti.

No kada to isto kaže dijete od 7 ili 8 godina problem postaje mnogo veći.

Dijete u toj dobi je svjesno što te riječi znače i vjerojatno ih koristi u kontekstu osobe o kojoj ima loše mišljenje, poput učitelja, prijatelja s kojim se je posvađao ili pak nas roditelja.

Tinejdžeri pak psuju kako bi se uklopili u društvo, kako bi bili cool. Oni su više izloženi medijima te će lakše pokupiti te riječi od medijskih utjecaja, poput omiljenog im pjevača, YouTube kanala ili TV serije.

A kako se oni u toj dobi formiraju u osobe vrlo je važno koje i kakve riječi koriste te kakav to utjecaj može imati na njihov dugoročni razvoj.

Neovisno o dobi djeteta psovanje je ružno i neprimjereno.

Često se u društvu smatra znakom lošeg odgoja i obiteljskog primjera. Psovanje može utjecati na to kako je dijete prihvaćeno u društvu te, ako dijete psovke koristi u svom redovnom rječniku, može utjecati na njegovu osobnost i uspjeh u karijeri.

Možemo se tješiti mišlju da su to samo dječja posla i da će kako rastu zaboraviti te riječi, no vrlo vjerojatno će se dogoditi suprotno.

Ako dijete u djetinjstvu dobije poruku da je psovanje ok, pa iako to bila i naša šutnja, ono će razviti svoj rječnik psovki koji će samo rasti i razvijati se te će psovanje smatrati normalnim ponašanjem.

Zbog toga je potrebno dijete ispraviti i upozoriti kada čujemo psovku, te ispraviti sam sebe i ispričati se “ako nam izleti“.

Evo nekoliko korisnih savjeta i ideja koje možete primijeniti.

1. Prestanite opravdavati psovke

Da bi se mogli uloviti u koštac s problemom moramo najprije shvatiti da problem postoji.

Ako vaše dijete psuje ili učestalo koristi pogrdne riječi, priznajte si da imate problem. Nemojte se opravdavati da je dijete to čulo od susjeda Marka ili da će zaboraviti.

Iako to možda ne predstavlja veliki problem sada, ako odmahnete rukom i prihvatite psovanje kao normalno, to može postati veliki problem u životu vašeg djeteta.

2. Ostanite smireni i nemojte vikati na djecu

Vikanje neće pomoći, to smo već ustanovili. No ako vaše dijete redovno psuje pokušajte s njim o tome otvoreno razgovarati.

Ponudite mu alternativne riječi koje može koristiti umjesto psovki (ili pogrdnih riječi).
No ipak moramo imati dobru mjeru, jer ako mi reagiramo pretjerano na svaku ružnu riječ koju dijete kaže postoji izgledna šansa da će dijete psovati više. Zato budite umjereni i smireni.

POVEZANA TEMA: Mama, mislim da znam zašto vičeš na to jadno dijete!

popustljivi roditelji

3. Postavite granice sukladno dobi vašeg djeteta

Ako je vaše dijete mlađe ono vjerojatno ne shvaća značenje te riječi.

No starija djeca jako dobro znaju što psovke znače i koriste ih kako bi izazvali pozornost ili izrazili bijes.

U tom slučaju pričekajte s razgovorom dok se vaše dijete ne smiri.

Tada otvoreno razgovarajte o psovanju i pogrdnim riječima, recite mu kako to nije prihvatljivo ponašanje te kako ga ne odobravate. Pričajte o mogućim posljedicama takvog ponašanja, načina na koji ga ljudi mogu doživjeti i utjecaja koji psovke mogu imati na njegov život.

POVEZANA TEMA: Disciplina bez kazne – kako ju koristiti?

4. Prepoznajte razliku između bullyinga i psovanja

Psovanje i pogrdne riječi često prelaze u verbalno nasilje – bullying.

Zadatak roditelja je prepoznati ovo te reagirati sukladno tome.

Ako vaše dijete koristi pogrdne riječi kako bi povrijedio drugu osobu na temelju njenih osobina reagirajte bez odgađanja.

Bez vikanja, recite svom djetetu kako takvo ponašanje ne tolerirate i zatražite da odmah prestane s tim.

Objasnite mu da se ne radi samo o ružnim riječima, već da iste mogu povrijediti drugu osobu i nanijeti joj bol.

Neka dijete zna razliku psovanja na nešto: “Opet pada je***a kiša!“ i psovanja na nekoga: “Ti si je***a ku**a!

POVEZANA TEMA: Bullying – sve što jedan roditelj mora znati o vršnjačkom nasilju!

10 načina kako zaštititi dijete od bullyinga

5. Pohvalite napredak

Kada vidite da se dijete trudi prestati koristiti pogrdne riječi i psovke, pohvalite ga. Prepoznajte njegov trud i otvoreno mu to dajte do znanja.

Tako šaljete poruku da vam je stalo do djeteta, da pratite što radi i da to prepoznajete.

To će itekako učvrstiti vaš odnos.

6. Recite im što znače psovke i pogrdne riječi

Većina psovki koje djeca učestalo koriste imaju seksualnu konotaciju. Oni ih uglavnom koriste kako bi izazvali nečiju reakciju ili privukli pažnju.

Otvoreno pričajte s djecom o seksu.

Ako odgađate ovaj važan razgovor dijete neće biti informirano te je veća šansa da će tu neinformiranost kompenzirati psovkama i pogrdnim riječima.

Kada dijete zna pravu informaciju lakše mu je donijeti informiranu odluku i shvatiti što psovke znače te zašto nisu primjerene.

POVEZANA TEMA: Seksualna edukacija za roditelje – sve što morate znati!

7. Prepoznajte osjećaje koji se kriju iza psovki

Naučite razlikovati usputno psovanje od psovanja koje je izazvano bijesom.

Ako dijete psuje iz bijesa budite svjesni problema koji se kriju iza tog čina.

Identificirajte te probleme i pomozite djetetu da se nosi s njima. Kada shvatite zašto vaše dijete psuje i riješite taj problem, psovke će vjerojatno brzo nestati.

Objasnite djetetu da psovke nisu način za izraziti osjećajte.

Pričajte s njima o emocionalnoj inteligenciji ako već niste i ponudite im alternativu.

Otvoreno razgovarajte o osjećajima, ma kakvi god oni bili. Prihvatite osjećaje svog djeteta i nemojte se bojati otvoreno pričati o njima.

Ovo je pogotovo važno za teške osjećaje poput bijesa, ljutnje, tuge ili razočaranja.

POVEZANA TEMA: Kako postati osoba od povjerenja svom djetetu?

8. Lijepe misli vode ka lijepim djelima

Od malih nogu učimo svoju djecu lijepim riječima.

Učimo ih da kažu hvala i molim, da se ispričaju kada naprave nešto krivo te da poštuju druge ljude.

Kada mislimo o lijepim iskustvima i osjećajima, obično to isto izražavamo lijepim riječima. To isto vrijedi i u obrnutoj situaciji – ako psovke i pogrdne riječi nemaju mjesto u našim mislima, nećemo imati potrebu izgovoriti ih.

Ako djecu od malih nogu usmjeravamo ka pozitivnim mislima, oni će zadržati tu naviku i kada odrastu. Tada će im biti mnogo lakše oduprijeti se utjecaju društva po pitanju psovki i neće imati potrebu koristiti psovke ili pogrdne riječi kako bi izrazili svoje misli.

9. Kontrolirajte i ograničavajte njihovu izloženost internetu i mobitelima

Ovo je možda jedan od najtežih zadataka roditelja.

U današnjem svijetu utjecaj tehnologije na živote djece nije nešto što možemo ignorirati.

Što su djeca starija to je taj utjecaj veći i nama roditeljima je isto teže kontrolirati.

Napredak tehnologije često ostavlja nas roditelje u situaciji da moramo pratiti i kontrolirati nešto što ni mi sami možda u potpunosti ne razumijemo.

Educirajte se o društvenim mrežama, sigurnosti na internetu i mogućim opasnostima koje dolaze iz tog “digitalnog svijeta“.

Ako kontrolirate društvene mreže ili poruke svoj djeteta imajte na umu njegovu privatnost i znajte dobru granicu između potrebe da vaše dijete bude sigurno i njegove privatnosti.

Ništa ne smije stati između vas i sigurnosti vašeg djeteta, pa čak ni vaše vlastito neznanje. To jednostavno ne smije biti opravdanje u vremenu kada je znanje besplatno i lako dostupno svima u par klikova.

POVEZANA TEMA: Kako zaštititi dijete na internetu – sve što jedan roditelj mora znati

10. Pokažite primjerom

Zapitajte se da li i vi sami psujete ili koristite pogrdne riječi na redovnoj bazi?

Mi roditelji najveći smo primjer svojoj djeci i oni gledaju naše ponašanje od svog rođenja te s obzirom na nas često formiraju svoj stav i obrazac ponašanja.

Ako psujete pokušajte se kontrolirati, osobito pred djecom.

Ako vam psovanje predstavlja veliki problem otvoreno o tome pričajte s djetetom. Recite mu da ste svjesni svog problema i da radite na njemu.

Djeca poštuju otvoren odnos i mogu jako dobro razumjeti nas roditelje. Oni vam također mogu biti odlična podrška da poboljšate svoj rječnik, ako vam je to potrebno.

Kratki akcijski plan za danas:

Odvojite dvije minute i razmislite o vašem djetetu i njegovom rječniku.

 • Smatrate li da vaše dijete ima problem sa psovanjem?
 • Što mislite kako je dijete naučilo psovati?
 • Je li način na koji se vi izražavate utjecao na to?
 • Kako možete utjecati na to da vaše dijete prestane psovati?
 • Gleda li dijete previše serija ili YouTube kanala koji imaju loš utjecaj na njega?
 • Kreće li se u lošem društvu?
 • Je li psovanje normalna pojava u vašoj obitelji ili društvu?

Razmislite o načinu na koji ćete razgovarati sa svojim djetetom tako da ostanete smireni i uspijete postaviti jasna pravila u skladu s načelima pozitivne discipline.

Dugoročni plan za pozitivne roditelje:

 • Otvoreno i smireno razgovarajte sa svojim djetetom u vezi psovanja. Možda će vam trebati nekoliko razgovora.
 • Upoznajte njegove prijatelje ako je problem u njima. Nemojte ih osuđivati ili otvoreno kritizirati, to nije vaš posao.
 • Ponudite djetetu alternativu za pogrdne riječi – pokazujte mu to primjerom iz dana u dan.
 • Objasnite mu posljedice koje takve rijeci mogu imati, pogotovo ako se radi o bullyingu.
 • Kontrolirajte pristup internetu preko računala, tableta ili mobitela
 • Budite svjesni okoline svog djeteta koja može biti problem: vi sami, obitelj i prijatelji…
 • Nemojte izgubiti kontrolu vikanjem, kaznama ili udaranjem

Pratite napredak djeteta i pohvalite ga kada isti primijetite.

Nije lako promijeniti svoje ponašanje, toga smo i sami svjesni.

Budite svjesni napretka koji ste napravili.

Nije lako odgajati djecu u današnje vrijeme.

Da bi ih “postavili na noge“ nije im dovoljno osigurati hranu, odjeću i krov nad glavom.

Današnje kompleksno društvo očekuje mnogo više od nas roditelja, a budućnost će očekivati mnogo više od naše djece.

Mi smo tu da ih pripremimo za tu budućnost.

POVEZANA TEMA: Kako pripremiti djecu za poslove koji danas ne postoje?

Mihael Šanko
Izvršni urednik Modernog Roditeljstva. Otac četvero djece. U toku odgoja razvio interes za povezujuće roditeljstvo iz jednostavnog razloga - mnogo je bolje od uobičajenog načina odgoja jer nas tjera da postanemo bolja verzija sebe samoga kako bi mogli biti bolji roditelj.