fbpx

Zašto otac ne bi trebao biti tek povremeni posjetitelj u odgoju djece?

Već se neko vrijeme ne mogu oteti dojmu kako je tipično suvremeno roditeljstvo zahvaćeno stereotipnim etiketama rodnih uloga, pri čemu se majku promatra kao nositelja roditeljstva, a oca kao tek usputni faktor u životu svoje djece, povremenog posjetitelja koji svom djetetu posveti eventualno 10 minuta svog vremena datog dana.

Podrazumijeva se da nam je vrijeme svima dragocjeno i kako svi imamo određene obaveze kroz dan, što po pitanju profesionalnih obaveza, što po pitanju kućanskih i drugih odgovornosti koje se neće obaviti same od sebe.

Međutim, svi podjednako dijelimo teret tih obaveza, pa se zato moram zapitati – što je to što nas opravdava da na majku prebacimo većinu odgovornosti po pitanju odgoja djece, dok otac na sebi nosi manji dio spomenutog tereta.

Smatramo li da će majka ‘obaviti bolji posao’ od oca ili smo jednostavno mišljenja kako je to majčin posao?

Kroz povezujuće roditeljstvo pokušavamo naglasiti važnost međusobnog djelovanja u odgoju, kako majke tako i oca. Kako nam sama riječ povezujuće daje naznaku kako želimo postići određenu povezanost između nositelja uloga, bilo da se radi o odnosu samohranog roditelja i djeteta ili odnosu oca, majke i djeteta.

Možda ponekad smetnemo s uma kako je pristup povezujućeg roditeljstva nešto što se odnosi na sve one osobe uključene u proces odgoja djece, što može značiti i bake, djedove, tete čuvalice itd.

POVEZANA TEMA: 8 načela povezujućeg roditeljstva

uloga oca u odgoju djece

Dakle, ukoliko je otac prisutan faktor u životu svoje djece, tada bi on također trebao snositi i svoj dio odgovornosti po pitanju odgoja djeteta. Smatram kako se isto odnosi na obiteljske situacije bez obzira na koji stil roditeljstva ste se odlučili – otac je nositelj ključnih temelja odgoja.

Često manjak komunikacije u braku dovodi do općenitog manjka komunikacije u obitelji, stoga bi ovu problematiku trebalo rješavati korak po korak, no važno je za napomenuti kako je prva stavka problema – uočiti i priznati problem.

Tada imamo priliku poraditi na istom i s vremenom se pozabaviti onim najbitnijim dijelom ove priče – uključenost oca u odgoj djeteta.

Nažalost, naše društvo s lakoćom prihvaća ovu problematiku kao normalno stanje stvari i dok se god ljudi kao odlučne skupine pojedinaca ne odluče boriti s tim, do tada nećemo niti uočiti napredak.

Tek Kada dijete ostvari  povezanost s oba roditelja ima priliku odrasti u zdravu i stabilnu osobu.

Želimo stvoriti društvo u kojem će otac na sebe preuzeti jednak značaj u odgoju svog djeteta kao i majka, ljude koji će pomoći onima koji to još uvijek ne shvaćaju i prestati davati očevima time-out kada je potrebna pomoć oko ključnih pitanja djetetova napretka.

Povezujućim roditeljstvom želimo ukazati na činjenicu da će dijete zdravo i pravilno napredovati kada u svom životu osjeti jednak doprinos oba prisutna roditelja, dakle i oca i majke.

Svaki roditelj na jedinstveni način doprinosi odgoju djeteta, a kroz odrastanje i razvoj, dijete će imati koristi od oba načina.

Kada dijete ostvari čvrstu povezanost s oba roditelja, tada ono ima priliku odrasti u zdravu i stabilnu osobu.

Stoga je vrlo bitna pozitivna interakcija oca i djeteta, pri čemu će otac, aktivno sudjelujući, utemeljiti svoj pristup disciplini, komunikaciji, igri i ostalim pogledima interakcije s djetetom.

PROČITAJTE SLJEDEĆE: 4 savjeta kako postati najbolji tata svojoj djevojčici

Magdalena Božičević
Majka trogodišnje djevojčice, zainteresirana za povezujuće roditeljstvo s posebnim naglaskom na miroljubivi pristup istog prema djeci.