fbpx

Popustljivi roditelji rade neke greške u odgoju djece. Evo o čemu se radi!

Što se događa s djetetom kada roditelj pokušava upravljati svakim aspektom njegovog života te mu tako onemogućava društveni i emocionalni razvoj?

Što kada roditelj, u svojoj želji da primjenjuje nježan pristup u odgoju djeteta, skrene u drugu krajnost – popustljivo (permisivno) roditeljstvo?

Što se događa s djetetom kada roditelj pokušava upravljati svakim aspektom njegovog života te mu tako onemogućava društveni i emocionalni razvoj?

Povezujuće roditeljstvo nije roditeljstvo u kojem ćemo udovoljavati djetetu u svakom mogućem pogledu.

Roditelji koji udovoljavaju djeci najčešće se ne znaju nositi s negativnim emocijama djeteta pa mu tako kupuju igračke svaki put kad dijete doživi tantrum, obećavaju brda i doline samo da bi se smirilo i prijete odlaskom iz parkića ukoliko ne prestane s nepoželjnim ponašanjem.

Roditelji koji primjenjuju povezujuće roditeljstvo ne daju djeci sve što ona požele, već sve što ta djeca trebaju! A to su, često, čvrste i jasne granice, o čemu smo već pisali.

POVEZANA TEMA: Kako postaviti jasne i učinkovite granice u odgoju djece?

tužno dijete

Nemojte se bojati suza – sva djeca plaču!

No, plače li dijete zato jer uistinu ima razlog za to ili tim suzama pokušava manipulirati vama?

Ako zaplače, bebu uzmemo k sebi, a starijem djetetu pružimo utjehu i damo mu do znanja da smo tu.

Ne bojimo se suza i ne izbjegavamo ih, a kada dođe vrijeme za to, razgovaramo s djetetom na koje druge načine može izraziti negativne emocije.

Drugi problem s kojim se često susrećemo je situacija kada roditelj razvije gotovo opsesivno-kompulzivnu potrebu upravljati svakim aspektom djetetovog života.

Ponekad jednostavno moramo pustiti dijete da samo istražuje, padne, ustane, donese odluku želi li jaknicu kad vani malo zapuše. Pustite dijete da se dosađuje, ne morate ga konstantno animirati, ono će samo pronaći svoj izvor zabave ako mu date tu slobodu.

Vi ste njegova sigurna luka, pazite na njega, ali mu istodobno dajete i prostora da samo doživi to što mora doživjeti. Sve dok djetetova sigurnost ili zdravlje nisu ugroženi, nemate razloga za brigu.

Određujući djetetu svaki aspekt njegovog života, vi ga ustvari gušite, sputavate njegov društveni i emocionalni razvoj. Ne morate lebdjeti nad djetetom, samo trebate nadgledati, usmjeravati, podučavati i objašnjavati.

Postoje određena ponašanja koja se toleriraju kod manje djece (1-3 godine), ali što je dijete veće, ustrajno negativno ponašanje upućuje na određenu problematiku koja svoj izvor krije u odnosu roditelja prema djetetu.

Ta ponašanja se odnose na neku od sljedećih situacija:

  • kada dijete ustrajno protestira
  • ne poznaje razliku između svoje potrebe i želje
  • zahtjeva da sve bude po njegovom
  • ima nerealna očekivanja u odnosu na druge
  • pokušava manipulirati drugom djecom
  • lako postaje razdražljivo
  • za svaku sitnicu je plačljivo i konstantno mu je dosadno

Iako svako dijete prođe kroz neki od ovih obrazaca ponašanja, ustrajna prisutnost većine navedenog upućuje na problem koji se ne bi smio ignorirati u odgoju djeteta.

POVEZANA TEMA: Odgoj bez kazne i kako ga naučiti koristiti?

dijete odlazi

Budite iskreni prema svojoj djeci.

Svaki roditelj sam zna kada je vrijeme da s djetetom popriča o teškim temama kao što je seksualno zlostavljanje, smrt, ljudi loših namjera ili nepoželjnog ponašanja, gubitak prijatelja i slično.

Odgađajući ili još gore, ignorirajući takve vrste razgovora, radimo štetu vlastitom djetetu.

Vrlo vjerojatno je vaše dijete razmišljalo o nekoj od ovih tema, a vaš odbijajući stav nije učinio uslugu nikome (osim, možda, vama jer ste izbjegli koji škakljiv razgovor).

Prestanite lagati dijete i budite iskreni prema njemu, iznenaditi ćete se koliko će se vaše dijete kooperativno ponijeti, slušati i odgovarati.

Pokušavajući zaštititi svoje dijete, zbog vlastitih nesigurnosti i kompleksa ili jednostavno kompulzivne potrebe da svaki aspekt obiteljskog života moraju držati pod kontrolom, mnogi roditelji odu u drugu krajnost pa tako popustljivim pristupom naprave jednaku štetu nad djetetom, kao što bi napravili da se vode autoritarnim pristupom.

Podrazumijeva se da niti jedna krajnost tog odgojnog spektra nije poželjna, stoga volimo reći kako se povezujuće roditeljstvo nalazi upravo u zlatnoj sredini cijele priče – ukrašeno nježnim pristupom, a osnaženo čvrstim i jasnim granicama.

PROČITAJTE I OVO: Znate li ovih 8 načela povezujućeg roditeljstva?

Magdalena Božičević
Magdalena Božičević
Majka trogodišnje djevojčice, zainteresirana za povezujuće roditeljstvo s posebnim naglaskom na miroljubivi pristup istog prema djeci.