fbpx

Zašto vaš toddler doji tako često?

I što učiniti povodom toga?

Ukoliko dojite toddlera, lako je moguće da je bilo trenutaka kad je vaše veliko malo dijete željelo dojiti stalno. Vjerojatno tada želite više vremena za sebe i sigurno ste pomislili da je vrijeme za odvikavanje od cice.

Većina majki očekuje da će učestali podoji prestati kako vaše dijete bude starije, pa kada imate 18mjesečno dijete koje želi dojiti svakih pola sata, nije vam jasno što se događa. Iako možda ne želite da vaš toddler prestane dojiti, želite da bar prestane dojiti tako često.

Prva stvar koju je vrlo važno znati je da nema ništa neuobičajeno u tome da vaš toddler doji često i da ne morate ništa učiniti povodom toga. Osim ako ne želite!

Zašto vaš toddler želi dojiti tako često?

Dojenje mu pomaže da kontrolira svoje osjećaje

Djeca nauče kontrolirati svoje osjećaje uz pomoć majke ili odrasle osobe koja im pomaže da prođu kroz taj proces.

Kada majka redovno odgovara na rane znakove djetetova stresa na nježan i brižan način, ne puštajući dijete da plače, dijete postepeno uči kako kontrolirati svoje osjećaje i reakcije.

Dojenje je toliko više od samog hranjenja djeteta. 

Većina majki koje doje starije dijete mogu potvrditi kako dojenje može pomoći djetetu da se smiri nakon emocionalno teškog tantruma. Nije čudo da toddleri koji doje puno manje plaču od onih koji ne doje.

Kada vaše dijete ima potrebu dojiti često, vjerovatno proživljava neke nove, za njega teške emocije. Možda je to samo jedna od faza u njegovu razvoju ili će biti bolestan. To se može dogoditi i kada se neke velike promjene događaju u njegovu životu – na primjer selidba, rođenje novog člana obitelji ili polazak u vrtić.

Ako vam se ovakvi periodi čine izuzetno teški, evo vam nekoliko savjeta kako da ih olakšate:

Zabavite ga da mu skrenete pažnju

Kada je dan vašeg djeteta ispunjen zabavnim sadržajima, ono neće imati vremena razmišljati o dojenju. Obiteljski dan vani, pun zabave može vašeg toddlera zabaviti, a vama pružiti malo slobodnog vremena.

Uzmite predah

Razmislite da ostavite svoje dijete s ocem ili nekim drugim članom obitelji na kojeg je dijete naviknuto i odete na kavu s prijateljicama ili u šoping.

Na ovaj način ćete se odmoriti i napuniti baterije za nove izazove. Pobrinite se da to stvarno bude odmor, a ne rješavanje zaostalih poslova. Odite na masažu, u šoping, u teretanu, bilo što u čemu uživate.

Okružite se majkama koje imaju stav poput vas

Lakše je prolaziti kroz teška razdoblja kad imate podrušku osoba koje razmišljaju kao i vi. Ne trebaju vam sada osobe koje će vas poticati na odvikavanje od dojenja i kritizirati vaše stavove.

Pronađite grupu podrške bilo u vašem susjedstvu ili online. Bit će vam lakše kad vidite da niste sami. Krenite od Facebook rupe Moderno Roditeljstvo i Rodina SOS grupa za dojenje.

Zapamtite, i ovo će proći

U trenutcima kada vam je teško, sjetite se da će i ovo jednog dana proći. Vaše dijete je već veliko i vrlo vjerovatno neće još dugo dojiti. Možda ćete već za nekoliko mjeseci razmišljati o ovom razdoblju sa osmijehom na licu, kao o najboljem periodu vašeg života.

Dojiti starije dijete može biti vrlo izazovno. No, iako je ponekad teško, ovo je najdragocjenija stvar koju možete dati svomu toddleru.

Kao i uvijek, važno je da vi radite ono što osjećate da je najbolje za vas i vašu obitelj.

Preporuke za čitanje:

Renata Šankohttps://thekangaroomethod.com/
Glavna urednica Modernog Roditeljstva. Majka četvero djece. Već godinama aktivno prati povezujuće roditeljstvo, te se zalaže za popularizaciju istog.