fbpx

Sigurnost djece – osnovni savjeti koje svaki roditelj mora znati

Sigurnost djece je često u rukama nas roditelja. Evo što svaki roditelj mora znati o sigurnost djece, te kako o tome pričati s djetetom.

Od saznanja da ćemo postati roditelji i nakon što postanemo, brinemo o sigurnosti djeteta.

Je li dijete sigurno dok leži u krevetiću?

Je li sigurno dok pokušava hodati?

Je li sigurno dok sjedi u hranilici, dok se vozi u autu, spušta niz tobogan, prelazi cestu, surfa internetom, ide samo u školu i iz škole, ide samo u park ili kod prijatelja?

Je li sigurno dok samostalno ide u grad?

S godinama se naše brige mijenjaju, kada smo uvjereni da je dijete savladalo zahtjeve koje su tada bili pred njime brinemo o idućim zahtjevima koji ga čekaju.

I tako u krug…

Na žalost ne postoji čaroban gumb koji nam omogućuje da se ne brinemo, no postoje alati kojima možemo umanjiti brigu.

Jedan od njih je osnaživanje djeteta.

Osnažiti dijete znači pripremiti ga za opasne situacije, informirati ga da zna prepoznati situaciju ili osobu koja predstavlja opasnost te da zna kako reagirati u datim situacijama.

Iako je u svijetu mnogo opasnosti za koje trebamo pripremiti djecu, ovdje ću se konkretnije dotaknuti kako osnažiti dijete da prepozna opasnu situaciju ili opasnu osobu, odnosno koje informacije i znanja dijete mora imati kako bi bilo se znalo snaći u potencijalno opasnim ili neugodnim situacijama.

POVEZANA TEMA: Što učiniti da vam dijete bude sigurno i da zna prepoznati opasnost?

Nepoznata ili opasna osoba?

Važno je napomenuti da opasna osoba nije samo nepoznata osoba, isto kao što ni svaka nepoznata osoba nije opasna osoba.

Iznimno je važno upravo to podučiti dijete, nekada nam je bliska ili poznata osoba ona koja nema najbolje namjere, i najčešće se zlostavljanja događaju upravo od strane poznate odnosno bliske osobe.

Upravo je zato potrebno dijete naučiti koje granice treba imati prema drugima i kako reagirati u situacijama u kojima su prijeđene njegove granice.

Jednako je tako bitno dijete naučiti da neke nepoznate osobe mogu biti velika pomoć u nezahvalnim ili opasnim situacijama.

POVEZANA TEMA: Roditelji koji odgajaju “dobru djecu” redovno ih uče ovih 5 stvari

Osobna privatnost

Kako bismo osnažili dijete moramo ga naučiti o osobnim granicama i granicama privatnosti, naučiti ga da njegovo tijelo pripada njemu te da se mora samostalno brinuti o sebi, što znači da se dijete zna samostalno obući, oprati i slično…

O granicama privatnosti dijete učimo tako da poštujemo njegove stvari, npr. ne diramo ono što pripada djetetu bez njegovog dopuštenja, ne ulazimo u njegovu sobu bez kucanja.

Time će ono shvatiti da ono odlučuje i donosi odluke vezane uz sebe i svoje stvari drugim riječima ono mora dati dopuštenje za sve što mu se događa.

Dijete mora znati da je u redu reći NE drugima i da se njegovo ne mora poštovati, npr. ako mu netko nepoznati ponudi slatkiš, ta nepoznata osoba mora na djetetovo ne reći u redu, no, ako ne odustaje te nagovara dijete da uzme slatkiše onda se vjerojatno nalazi pored opasne osobe.

Ako se nađe u kontaktu s nepoznatom osobom potrebno je držati odstojanje, naučiti dijete da bude barem dva koraka razmaka između njih te ako ono osjeća da je potrebno neka se odmakne još nekoliko koraka.

Samo jedan ili dva koraka razmaka čine veliku razliku ako se radi o potencijalno opasnoj situaciji.

Dijete bi trebalo znati brojeve žurnih službi kao što su policija, vatrogasci i hitna pomoć. Jednako tako bi na mobitelu ili pametnom satu trebalo imati zabilježene brojeve roditelja i kontakta za pomoć, osobu koja je bliska, poznata i od povjerenja kako bi se moglo njoj obratiti za slučaj da roditelji ili skrbnici nisu dostupni.

Ako se dijete nađe u situaciji za koju je procijenio da je opasna ono mora znati da smije i mora pobjeći na sigurno mjesto, npr. doma, u školu, vrtić, kod susjeda, u trgovinu.

Jednako tako u redu je da viče što glasnije da mu treba pomoć ili da je u nevolji.

POVEZANA TEMA: Kako postati osoba od povjerenja svom djetetu?

Kako pričati s djetetom o sigurnosti?

Takve teme su svima teške za razgovor te se potiče da se situacije u kojima se nađete u danu iskoriste za podučavanje, npr. u parku se dvoje djece potuče, a vi i vaše dijete ste upravo to vidjeli, iskoristite tu situaciju da objasnite djetetu da nitko nema pravo na nikoga dizati ruku.

Možete iskoristiti i gledanje crtanih filmova, npr. kada Maša dolazi kod Mede, obratite djetetu pozornost je li kucala prije ulaska i da li joj je Medo dao dopuštenje da uđe, objasnite da je potrebno kucati i čekati da vas netko pusti u kuću/sobu.

Ako se radi o djetetu koje može samo ostati doma, objasnite mu da je potrebno reći da trenutno ne može otvoriti vrata, ako se radi o nepoznatoj osobi, ali nipošto ne smije reći da je samo doma ili davati bilo kakve podatke.

Ako dođe do situacije da osoba iza vrata ne poštuje informaciju da ne može trenutno biti puštena u kuću, dijete mora znati da je potrebno nazvati stariju osobu od povjerenja.

Osim navedenog, kao i s ostalim stvarima koje želimo da dijete nauče, tako i ovdje možete iskoristiti igru ili priče te tako osnažiti i usmjeriti dijete.

Upravo kroz igre i priče možete djetetu objasniti koje su sve situacije opasne i istovremeno mu ponuditi rješenje tih situacija.

Kao i u svemu, tako i u ovome budite djetetu primjer kojim će se voditi, osim primjera budite mu i podrška, sigurna luka kojoj može doći i podijeliti ono što ga muči i s čime se taj dan nosi.

Ne podcjenjujte djetetovo poimanje opasnih ili neugodnih situacija.

Saslušajte ga i time mu dajte do znanja da ste ovdje i da ćete pomoći.

Time razvijate vaš odnos i povjerenje između vas, a dijete razvija samopouzdanje i osjećaj vrijednosti koji mu jača granice i pomaže mu u zauzimanju za sebe.

Nataša Maček
Nataša Maček
Magistra ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja s deset godina radnog staža u vrtiću, i s osobnim iskustvom roditeljstva. Majka dvojici dječaka. Svoja iskustva i znanja nadopunjuje brojnim edukacijama i volontiranjem, a smatra da je najveća nagrada to znanje moći podijeliti s drugima.