fbpx

Što učiniti da vam dijete bude sigurno i da zna prepoznati opasnost?

Veliki vodič za svakog roditelja.

Dok su djeca mala i dok su bebe mi smo uvijek uz njih. Kada nismo uz njih uvijek ih ostavimo kod osoba od povjerenja. Naša djeca su uvijek bila na sigurnom. No, kako djeca odrastaju sve će nas rjeđe i rjeđe držati za ruku.

Svaki roditelj je osuđen na brigu o njihovoj sigurnosti. Brinemo o bezbroju stvari, a kada naša djeca počnu sudjelovati u prometu ili čak voziti, brinut ćemo još više.

Najgora noćna mora svakog roditelja je da zazvoni telefon i da vam kažu da se nešto dogodilo vašem djetetu. No, ne brinite. Iako je publicitet oko takvih nesreća uvijek veliki, one su i dalje rijetke. Stručnjaci tvrde je da većina slučajeva zlostavljanja, otmica, pa čak i nesreća u koje su uključena djeca moglo biti spriječeno da su roditelji i djeca znali kako ih spriječiti.

Ovo su osnovna sigurnosna pravila za svaku obitelj koje vam mogu pomoći u tome da maksimalno zaštitite sigurnost svoje djece.

Sadržaj:

Neka vam vaše dijete bude prioritet

Stručnjaci za sigurnost Ric Bentz i Christine Allison u svojoj knjizi su rekli: “Svaki puta kada odgovorite na plač svoga djeteta bilo da plače zbog gladi, boli ili zbog nelagode, podižete dijete koje zna da će ga se čuti.”

Djeca koja osjete da ih se shvaća ozbiljno i da ih se čuje su češće ona djeca koja će se znati izboriti za sebe, uzvratiti kada treba i tražiti pomoć.

Najbolji način da zaštite djecu od zlostavljača, korištenja droga, preranog stupanja u seksualne odnose za koji nisu spremni – zapravo od svega od čega ih je potrebno zaštiti, je to da održavate bliski i otvoren odnos s njima.

Imajte zajedničke obiteljske obroke. Potrudite se da svakodnevno provedete određeno vrijeme u privatnom razgovoru sa svakim od vaše djece. Tako ćete dati priliku djetetu da s vama podijeli ono o čemu razmišlja, ono što ga muči i da vam se otvori.

Minimalno jednom tjedno odvojite vrijeme za dijete koje ćete provesti onako kako ono to želi (čitanje djeci i zadaće se ne računaju). Ako primijetite da je dijete udaljeno ili ne želi biti s vama, učinite sve što možete da se povežete s njim.

Pretplatite se da pročitate ostatak teksta.

Ovo je premium tekst samo za pretplatnike Modernog Roditeljstva+

Pridružite se zajednici pozitivnih roditelja koji žele bolje za svoju djecu već od 14kn mjesečno. Promijenimo budućnost svijeta zajedno!

Pretplati se

Prijava

Renata Šanko
Renata Šankohttps://thekangaroomethod.com/
Glavna urednica Modernog Roditeljstva. Majka četvero djece. Već godinama aktivno prati povezujuće roditeljstvo, te se zalaže za popularizaciju istog.