5 stvari koje bi trebali napraviti nakon što smo se izderali na svoje dijete

Povratite kontrolu nad svojim emocijama i zaustavite se!

Upravo ste se izderali na svoje dijete.

Ružne riječi su pale, možda i neka nepotrebna kazna. Vaše riječi zasigurno su povrijedile vaše dijete, no sve se dogodilo tako brzo i niste se uspjeli iskontrolirati. Sada je gotovo, no što sada kada ste još jednom pogazili svoju vlastitu odluku da se nećete derati na svoju djecu?

1. Duboko dišite

Kada smo ljuti naše tijelo je na neki način u šoku. Mišići su vam napeti, disanje plitko, a srce vam lupa. Misli vam također nisu u potpunosti bistre i rasuđivanje vam je zamućeno. Vrijeme je da uzmete pauzu.

Duboko udahnite i napravite pauzu. Nemojte reći ni riječ dok ne napravite nekoliko pravilnih udisaja i izdisaja. To će vas smiriti.

2. Nemojte opet početi vikati

Vaša djeca možda nisu shvatili lekciju pa će i dalje po svom. U trenutku kada ste već na rubu živaca vrlo je lako ponovno krenuti vikati. Nemojte si to dopustiti.

Sada je trenutak da preuzmete kontrolu nad svojim emocijama i svjesno odlučite da više nećete vikati. Iako ste prije par minuta pokleknuli nad svojom odlukom, sada je pravo vrijeme da se zaustavite. Stanite!

3. Preuzmite odgovornost

Nije važno tko je počeo svađu, i jesu li vas djeca provocirala. Sada je vrijeme da im pokažete što znači preuzeti odgovornost. Prihvatite svoj dio krivnje i nemojte ju prebacivati na djecu. Recite: “Žao mi je, nisam trebala tako reagirati.” Zaustavite se na tome, ni u kom slučaju nemojte dodavati ono uobičajeno: “…ali trebali ste me poslušati kada sam vam rekla!”

4. Dajte samom sebi drugu priliku

Čovjek ste, griješite. No, morate si dopustiti drugu priliku kako bi mogli biti bolji. Recite: “Ok, sada ćemo pokušati ovo raspraviti bez vikanja.” ili “Bila sam tako ljuta malo prije da nisam čula što si mi htio reći. Možeš li ponoviti molim te?” 

Ako mislite da ćete opet puknuti, vrijeme je da napravite pauzu. Uzmite trenutak i duboko udahnite. Tek kada ste smireni, vratite se u raspravu.

5. Popravite odnos s djetetom

Ako ste rekli ružne riječi, kaznili dijete ili ga čak udarili, vaše dijete osjeća se nedovoljno povezano s vama. Osjeća se loše. Vrijeme je da popravite situaciju.

Već znate da odgoj batinama ili kažnjavanjem nije put na kojem želite biti. Sada nije vrijeme za postavljanje posljedica ili daljnje discipliniranje djeteta (bez kažnjavanja), već je vrijeme da popravite odnos. Poradite na tome.

Komunikacija s partnerom

Kada ste se zaustavili, predahnuli i iskontrolirali svoju reakciju kako bi mogli popraviti odnos sa svojim djetetom, zapitajte se i sljedeće:

Pronađite uzrok za vikanje

Umjesto da zaboravite da ste ikad vikali na dijete i da ovo potisnete, pokušajte situaciju analizirati jednom kada se u potpunosti smirite i kada ulovite trenutak za sebe. Što je bila kap koja je prelila čašu i zbog čega ste počeli vikati? Da li je dijete reklo ili napravilo nešto što vas je izbacilo iz takta? Da li se isti okidač vašeg vikanja ponavlja?

Pokušajte prepoznati okidač koji vas tjera na vikanje kako bi ga u budućnosti mogli prepoznati i na vrijeme spriječiti neželjenu reakciju.

Ponavlja li se ovakvo ponašanje redovno?

Vičete li na dijete na redovnoj bazi? Koliko često imate problema zaustaviti se i iskontrolirati svoje emocije? Pokušajte sagledati situaciju smireno i poduzeti radnje koje morate poduzeti kako bi postali bolji roditelj. Ako imate problema sa vikanjem i smatrate da je vrijeme za potražiti pomoć, nemojte očajavati.

Pomoć je na dohvat ruke i siguran sam da možete pronaći upravo ono što vam treba kako bi prestali vikati na svoju djecu. Nekad je to aktivnost koju oboje volite, šetnja uz more ili zajedničko gledanje filma. Često je to analiza svojih aktivnosti i samo-analiza kako bi prepoznali zašto vičete i kako se zaustaviti. U nastavku je nekoliko tekstova koji vam mogu biti od pomoći.

Priznati da imamo problema s vikanjem na dijete nije znak da smo loš roditelj. Upravo suprotno, to je znak da nam je stalo, da jesmo dobar roditelj. Budimo ponosni na sebe jer smo to prepoznali, a to nije lako! Nije lako prepoznati ono što je loše i odlučiti da je vrijeme za promjenu.

To je znak da smo dobri roditelji!

Mihael Šanko
Izvršni urednik Modernog Roditeljstva. Otac četvero djece. U toku odgoja razvio interes za povezujuće roditeljstvo iz jednostavnog razloga - mnogo je bolje od uobičajenog načina odgoja jer nas tjera da postanemo bolja verzija sebe samoga kako bi mogli biti bolji roditelj.