fbpx

Pozitivne alternative za uobičajene načine odgoja

Što koristiti umjesto slanja u kut, udaranja po guzi ili kažnjavanja djece?

Uobičajene metode odgoja nažalost se često svode na slanje djeteta u kut, udaranje po guzi ili kažnjavanje. Mnogi roditelji idu i korak dalje pa se koriste ponižavanjem ili verbalnim nasiljem. Iako ove metode mogu na kratko donijeti željeni rezultat, dugoročno one naprave više štete nego koristi, jer narušavaju povjerenje i povezanost s djetetom.

Unatoč tome, mnogi roditelji svjesni su da ove metode nisu dobar način odgoja, no što koristiti umjesto kazne, udaraca ili slanja u kut?

Svaki roditelj zna najbolje za svoje dijete. Svako dijete je jedinstveno i svaki odnos roditelja i djeteta je poseban na svoj način. Zato ne postoji savjet koji se može primjeniti na sve jednako, ali neka pravila su dovoljno univerzalna da se uz malu prilagodbu mogu primijeniti u većini situacija.

Ako ste svjesni da uobičajen način odgoja nije dobar izbor za vas i vašu obitelj, evo pozitivnih alternativa koje možete koristiti umjesto udaranja, slanja u kut ili kažnjavanja i na taj način razviti bolju povezanost s djetetom i međusobno povjerenje.

Alternative za slanje djeteta u kut

Udaranje po guzi i slanje u kut vrlo su popularna metoda odgoja kojoj mnogi roditelji i danas pribjegavaju. Već smo pisali o tome zašto ovo nije dobro za vaše dijete i što koristiti umjesto toga pa pogledajte.

Kada dijete pošaljete u kut ono se osjeća usamljeno i prestrašeno te to može izazvati suprotno od onoga što želite postići. Umjesto toga pokušajte se više zbližiti s djetetom i s njime provoditi vrijeme. Umjesto da ga pošaljete u kut, uzmite ga u krilo i pročitajte mu priču.

Ovo se može činiti glupo jer smo odrasli u društvu u kojem je slanje u kut normalna pojava, ali to ne znači da je ona efikasan i dobar način odgoja. Mnogi roditelji svjedoče efikasnosti upravo suprotnog pristupa.

Time-out – zašto ne slati dijete u kut i što napraviti umjesto toga?

U trenutku kada želite kazniti svoje dijete pokušajte kontrolirati svoje ponašanje. To je najvažnije kako bi u ovome uspjeli. Vaše dijete je u tom trenutku ljuto i emocionalno, no to ne znači da i vi morate biti.

Prvo što morate je smiriti sebe kako bi mogli smiriti svoje dijete. Ono mora shvatiti da je to što je napravilo loše i koje su posljedice toga. Deranje, udaranje po guzi i tjeranje u kut neće mu u tome pomoći. Smiren, otvoren razgovor pun poštovanja pomoći će djetetu da shvati što je napravilo krivo.

Umjesto da dijete pošaljete u kut, uzmite ga u krilo!

Ako imate dvoje djece, umjesto da ih pošaljete u kut kada se svađaju i da izgubite živce, pokušajte ih razdvojiti. U trenutku kada su ljuti jedan na drugog možda nisu spremni za razgovor, ali nakon pauze će biti mnogo smireniji i spremni shvatiti što se događa. Vaša reakcija je najvažnija, imajte to na umu.

emocije-djecak-tuga

Alternative kažnjavanju djece

Oduzimanje stvari mora imati smisla. Ako ćete djetetu oduzeti mobitel zato što se je izderalo na vas to nema smisla i samim time nema učinka. Ako ćete mu pak oduzeti mobitel zato jer ga koristi na neprimjeren način, to ima smisla i logičan je korak.

Kada dijete vidi smisao u odgojnoj metodi koju koristite lakše će shvatiti zašto to radite i mnogo će bolje reagirati. Sjetite se samo svog djetinjstva.

Ne bi trebali oduzimati stvari samo da kaznimo dijete, već zbog točno određenog razloga ili prekršenog pravila.

Umjesto kažnjavanja, mi trebamo učiti svoju djecu!

Umjesto da djecu kaznite za njihova djela, neka sami snose posljedice za ono što su učinili. Ako vaše dijete razbije skupu vazu, oduzmite mu od džeparca dok ju ne otplati. Ako povrijedi nekoga svojim ponašanjem, neka se ispriča i popravi odnos.

Vaš zadatak je biti podrška djetetu, ali ono mora samo snositi posljedicu svog djela. Na taj način djeca se uče odgovornosti. Kazna djecu ne uči ničemu.

Pozitivna disciplina – Što koristiti umjesto kazne?

braco i seka

Svađe između braće i sestara

Zaustavite se na trenutak – Bilo da ste u autu ili kod kuće, ako se vaša djeca međusobno svađaju napravite pauzu. Zaustavite se na odmorištu ili stanite s onim što radite. Dopustite djeci da sjede u tišini neko vrijeme kako bi se svi zajedno smirili. Ovo možda nije moguće primijeniti u svakoj situaciji, no kada je moguće – ovo je odlična opcija.

Komunikacija – Vrlo efikasan način rješavanja svađa između braće i sestara je razgovor. Kada se djeca međusobno svađaju pozovite ih za stol. Sjednite zajedno i komunicirajte. Neka svako dijete iznese svoju stranu priče, a onda im pokažite kako na miran način izgladiti problem. Nakon što ovo napravite nekoliko puta, djeca će dobiti naviku mirnog rješavanja problema, što će koristiti i kada vi niste u blizini, a i kasnije u životu ovo je vrlo korisna tehnika.

Isprika – Kada se djeca međusobno svađaju često je potrebno ispričati se. Naučite ih zašto je to važno i kolika je moć isprike. Ovo ne mora biti klasična verbalna isprika u formatu “Žao mi je jer sam…” već to može biti i znak pažnje poput zagrljaja, poljupca ili samo pogleda koji govori sve.

Ako vas zanima ova tema, pročitajte i ostale članke o pozitivnoj disciplini.

Preporuke za čitanje:

Mihael Šanko
Izvršni urednik Modernog Roditeljstva. Otac četvero djece. U toku odgoja razvio interes za povezujuće roditeljstvo iz jednostavnog razloga - mnogo je bolje od uobičajenog načina odgoja jer nas tjera da postanemo bolja verzija sebe samoga kako bi mogli biti bolji roditelj.