fbpx

Kako zabaviti djecu? – ultimativni vodič po godinama

Djeca nisu strašna ako znamo kako im se obratiti.

Ako još nemate vlastito dijete vjerojatno se ponekad nađete u situaciji “oči u oči” sa nekim djetetom – bilo od sestre ili brata, susjeda ili kolege s posla. U takvoj bezizlaznoj situaciji možda ne vidite svjetlo na kraju tunela i ne znate kako se obratiti tom jadnom djetetu.

Situacija nije tako komplicirana, a to maleno (ili veliko) dijete vrlo je lako animirati uz par trikova.

Roditelji, pozor! – Ovo se odnosi i na vas, jer ovakvih savjeta nam uvijek treba. Već znam neke situacije u kojima će mi dobro doći.

djeca ispod 6mj

Bebe ispod 6mj – One samo žele gledati vaše lice i spavati vam na rukama

Ako vam se ukaže prilika za pridržati bebu, nemojte očajavati. Bebe su jednostavne i lako ih je animirati, suprotno ustaljenom mišljenju.

Ako vam izgleda da je beba pospana lagano ju naslonite na svoje rame ili ju zagrlite. Onda lagano šetajte po sobi ili se krećite – lagano tapkajući bebu po leđima.

Ako je beba budna, stanite u poziciju da vas jasno vidi. Tada jedino morate pričati ili pjevušiti. Možete i lagano micati ruke u ritmu, a ako želite bebu stvarno nasmijati svojim nosom dodirnite njen.

Jednostavno, zar ne?

POVEZANA TEMA: 6 savjeta za signurnu vožnju djece u automobilu

toddler

Bebe i djeca 0-3 – Oni žele da ih zabavljate

Oko većih beba morati ćete se više potruditi. Oni žele zabavu, jer već im je dosta da roditelji stalno viču na njih ili im govore što ne smiju raditi.

Zato vi morate biti zabavni. Pokušajte nešto od ovoga:

  • Stavite nešto na vrh svoje glave. Ovo je urnebesno!
  • Pokrenite smiješnu igru uzroka i posljedice. Na primjer – kada dotaknem svoj nos on radi: “Biiiiiiip!” I naravno, za zvučne efekte koristite svoj glas!
  • Napravite kulu od igrački (ili bilo čega što imate pri ruci, a ne može se razbiti). I očekujte da će kula ubrzo biti srušena. U tome je sva zabava!
  • Neka vaša ruka postane pauk. Hodajte po podu i krenite prema djetetu – strašni pauk će te pojesti, buuuuu!

Budite svjesni da nećete uspjeti zabaviti svako dijete ove dobi. Neka djeca će vas se možda bojati ili sramiti i to je sasvim ok.

U toj situaciji možete se igrati pauka koji napada vas samih. Nekoj djeci će to biti urnebesno, pa će se htjeti priključiti zabavi tako da oni “napadaju” vas dok će drugi samo gledati i smijati se.

Ovo također djeluje i sa kulom od igrački. Napravite kulu i onda je sami srušite. Ili neka neka druga igračka (medvjedić npr) sruši kulu. Možda da je medvjedić sruši baš u trenutku kada ste skrenuli pogled na trenutak pa se pravite da ste ljuti na njega.

I bonus dva savjeta. Ako znate žonglirati svakako im to pokažite. Toddleri još uvijek pokušavaju shvatiti kako neke stvari funkcioniraju i žongliranje će im biti urnebesno.

I naravno, mjehurići od sapunice. Kupite onu jeftinu posudicu za raditi mjehuriće i puhnite ih prema njima. Naravno da će ih morati sve uloviti.

POVEZANA TEMA: Seks nakon djece? 5 stvari koje morate znati

Kako odgojiti dijete koje voli čitati?

Djeca od 3 do 8 godina vole pričati i slušati priče

Iako neki od gornjih savjeta super djeluju i kod starije djece, oni su sposobni za mnogo više od toga. Oni mogu dulje zadržati pažnju pa jako vole da im pričate priču. Također, pitajte ih da i oni vama nešto ispričaju, jako su dobri u tome.

Osim toga možete ih lako zabaviti i uz ove savjete:

  • Pročitajte im slikovnicu. U toku čitanja zastanite na trenutak i pitajte ih što misle da će se sljedeće dogoditi ili prokomentirajte nešto što se upravo dogodilo.
  • Pokažite im smiješnu igricu na svom mobitelu. Što jednostavnija to bolje. Angry Birds je hit, ali i Snapchat filteri su urenesni. Ako provodite više vremena s djetetom instalirajte igru “Teach your Monster to Read” pa usput nešto i naučite.
  • Napravite party. Ovo je učinkovito u svakoj dobi, no izaberite odgovarajuću glazbu s obzirom na dob djeteta. I onda plešite i glupirajte se.

Djeca ove dobi često imaju omiljeni crtić ili pjesmu. Oni to ne kriju pa ako vole PawPatrol onda sigurno imaju poneku igračku s omiljenim likovima. Ili imaju PawPatrol tenisice, jaknu, torbu, kišobran, plahtu, jastuk i poster na zidu. Pokrnite raspravu o tome pa ih pitajte koji im je omiljeni lik i što on radi.

Tako možete dijete potaknuti da vam prepriča cijelu radnju i usput se dobro zabaviti. A ako se želite pripremiti, pitajte roditelje koji je djetetu omiljeni crtić pa istražite na vrijeme kako bi mogli postaviti informirana pitanja.

POVEZANA TEMA: Kada je pravo vrijeme da obavite razgovor o pornografiji sa svojim djetetom?

tinejdžeri

Djeca iznad 9 godina – oni su vrlo slični vama

U ovoj dobi priče i party su još uvijek zabavni, ali veća djeca već imaju neke hobije i specifične interese.

Možda imaju omilljenu knjigu ili vole plesati, možda igraju nogomet i imaju svoj tim ili idu na neku drugu izvanškolsku aktivnost.

Zato s djecom iznad 9 godina imate mnogo tema za razgovor.

Nemojte krenuti s klasičnim pitanjem: “Kako škola?” jer to možda i nije najbolja ideja, s obzirom da ih isto pitanje pita i baka. Umjesto toga pitajte ih koja je zadnja knjiga koju su pročitali ili film koji su pogledali.

Pitajte ih koja im je najdraža igrica ili im ispričajte što je vama zabavno i pitajte ih što misle o tome.

A ako želite malo pokrenuti zabavu evo par savjeta:

  • Igrajte društvenu igru. Karte, Monopoly, Čovječe ne ljuti se! ili neka od igri koju imate pri ruci. Sve može biti zabavno ako se potrudite.
  • Pokažite im neku aktivnost. Kuhanje ili pravljenje kolača na primjer, ali morate im dopustiti da oni budu glavni. Pitajte ih što žele pripremiti.
  • Pokažite jedno drugom najsmješnije YouTube videoe koje ste našli. Vjerujem da ćete oboje otkriti nešto novo.

Iako vam se možda djeca u ovoj dobi čine odsutnima ili ne znate kako im pristupiti, kada se malo potrudite i upoznate ih shvatiti ćete kako zapravo imate dosta zajedničkih interesa.

I naravno budite svjesni da dobne granice nisu strogo definirate pa možda nešto što je zabavno dvogodišnjaku će bez problema zabaviti i desetogodišnjaka. Ako ste opušteni sigurno ćete pronaći način kako zabaviti dijete.

A ako imate više djece na brigi upotrijebite maštu i kombinirajte aktivnosti. Pitajte trogodišnjaka kako zabavlja svoju 6-mjesečnu sestru ili zamolite petogodišnjaka da nauči svoju stariju sestru pjevati smiješnu pjesmicu.

Uz malo truda i mašte vrlo brzo ćete zabaviti djecu, a i vi ćete se zabaviti s njima.

POVEZANA TEMA: Što očekivati od djece s obizorm na njihovu dob i što oni trebaju od nas?

Mihael Šanko
Mihael Šanko
Izvršni urednik Modernog Roditeljstva. Otac četvero djece. U toku odgoja razvio interes za povezujuće roditeljstvo iz jednostavnog razloga - mnogo je bolje od uobičajenog načina odgoja jer nas tjera da postanemo bolja verzija sebe samoga kako bi mogli biti bolji roditelj.