fbpx

Koje su prednosti glazbe u razvoju djece i treba li moje dijete voljeti glazbu?

Kako glazba može utjecati na učenje matematike ili stranih jezika?

Pjevanje i glazba igraju važnu ulogu u našim životima. Glazba je prisutna u mnogim životnim aspektima od vrtića, škole, kazališta, televizije, filmova, za vrijeme raznih blagdana, praznika ili proslava.

Kod kuće, glazba može postati prirodni dio naše svakodnevnice. Vrlo često kada postanemo roditelji, bili mi melodični ili ne, najvjerojatnije ćemo pjevati našoj novorođenčadi, bebama i djeci.

Od rođenja roditelji instinktivno koriste glazbu kako bi smirivali djecu, izrazili svoju ljubav i radost te se angažirali i komunicirali. Roditelji na ovim prirodnim instinktima mogu graditi učenja kako glazba može utjecati na razvoj djeteta, poboljšati društvene vještine i pomoći djeci svih dobnih skupina.

Utjecaj glazbe na razvoj djece

Istraživanja su otkrila da glazbena iskustva u djetinjstvu zapravo mogu ubrzati razvoj mozga, osobito u područjima učenja jezika i vještina čitanja te razumijevanja govora, dok igra instrumentima može poboljšati rješavanje matematičkih problema.

Ali, akademsko postignuće nije jedina korist glazbenog obrazovanja.

Glazba obuhvaća sva područja razvoja djeteta i razvija vještine korisne za školu: intelektualne, društvene i emocionalne, motoričke i komunikacijske. 

Ona utječe na ukupnu pismenost. Pomaže tijelu i umu da rade zajedno.

Istraživači sa Sveučilišta u Queenslandu u Australiji otkrili su da izlaganje glazbi kod kuće djece u dobi od 2 do 3 godine pomaže u razvoju emocionalne inteligencije, pismenosti i društvenih vještina.

Neka istraživanja pak potvrđuju kako djeca koja su glazbeno educirana imaju veći IQ i bolje akademske rezultate.

Izlaganje djece glazbi tijekom ranog razvoja pomaže im da nauče zvukove i značenja riječi. Plesanje uz glazbu pomaže djeci izgraditi motoričke sposobnosti, dopuštajući im da prakticiraju samoizražavanje, a naručito pomaže u jačanju pamćenja.

Uz razvojne prednosti glazbe, postoji i još jedan razlog zašto je ona važna. Jednostavno rečeno – pruža nam radost.

POVEZANO: 5 važnih životnih vještina koje ne učimo svoju djecu, a trebali bi

dijete svira violinu

Glazbene igre za djecu svih dobnih skupina

Djeca svih dobi se izražavaju kroz glazbu. Reprodukcija glazbe za dojenčad dokazuje da  čak u ranoj dobi, djeca njišu ili premještaju svoje ruke kao odgovor na glazbu koju čuju.

Prije nego što bebe mogu razgovarati, primjećuje se da reagiraju na glazbu. Različiti zvukovi vidno utječu na sreću, tugu ili druge emocije.

Ovi mali glazbeni zvukovi pomažu im da se povežu s odraslima (odrasli mogu razumjeti te vokalne znakove) i ojačati odnos između roditelja i djeteta.

Bebe i djeca

Nerođena djeca prepoznaju zvukove već iz maternice, a kada se rode sposobne su prepoznati majčin glas.

Bebe također mogu oponašati zvukove koji roditelji čine ili reagirati na ton glasa svojih roditelja. Osim toga, bebe prepoznaju roditelje zvukom njihovog glasa češće no što prepoznaju lica. Zvuk vašeg glasa važan je za bebu i njegovu vezu s vama.

Dojenčad prepoznaje melodiju pjesme mnogo prije no što razumiju riječi. Često pokušavaju oponašati zvukove. Tiha, pozadinska glazba može biti umirujuća za dojenčad, posebno u vrijeme spavanja.

Glasnija pozadinska glazba može nadjačati dojenčad podizanjem razine buke sobe. Poznato je da se djeca smire na zvuk usisavača ili sušila za kosu.

Pjevajte jednostavne, kratke pjesme dojenčadi i učite ih ljepoti glazbe od malih nogu.

Ključ za malu djecu je ponavljanje pjesama, što potiče uporabu riječi i pamćenja.  Dopustite im da reproduciraju ritmove pljeskom ili dodirivanjem objekata.

Predškolska i školska dob

Kako djeca rastu, tako i njihov interes za glabu postaje sve snažniji – oni žele učiti nove pjesme i lakše pamte riječi te prepoznaju melodiju.

Mnogi predškolci izmišljaju i pjevuše svoje pjesme dok se igraju.

Djeca u osnovnoj školi uče pjevati zajedno kao grupa i možda nauče svirati glazbeni instrument. Starija djeca plešu na glazbu svojih omiljenih bendova i koriste glazbu za stvaranje prijateljstava.

Predškolska djeca uživaju u pjevanju samo da pjevaju. Oni nisu samosvjesni o svojoj sposobnosti, oni vole pjesme koje ponavljaju riječi i melodije, te koriste ritmove s definitivnim taktom. 

Predškolska djeca uživaju u dječjim pjesmama i pjesmama o poznatim stvarima poput igračaka, životinja, igranja i ljudi. Oni također vole igrice prstima, sa ili bez glazbene pratnje.

Većina djece u školskoj dobi zainteresirana je za pjevanje dječjih pjesama koje uključuju prebrojavanje, pravopis ili sjećanje na niz događaja. Oni mogu izraziti zanimanje za glazbenu edukaciju što svakako potaknite ako primjetite da vaše dijete želi pohađati glazbenu školu.

Tinejdžeri

Tinejdžeri mogu koristiti glazbena iskustva kako bi formirali prijateljstva i odvojili se od roditelja i mlađe djece.

Često se žele družiti i slušati glazbu nakon škole s grupom prijatelja. Često imaju snažan interes za pohađanje glazbene škole ili sviranje u bendu te vrlo često preferiraju određeni žanr glazbe.

POVEZANA TEMA: Što moj tinejdžer misli i što treba od mene kao roditelja?

dijete svira piano

Kako početi s glazbenom edukacijom djece?

Od malih nogu, najbolji instrument je onaj koji nam je uvijek dostupan – naš glas.

Vaša kuhinja pravo je carstvo bubnjeva raznih vrsta i oblika, pa ako djeca vole lupati po zdjelama, možda to i nije tako loše za njih?

Kako djeca rastu vjerojatno će u školi učiti svirati flautu, a ako vaše dijete pokazuje interes za glazbu svakako mu nabavite jeftinu piano igračku.

Pjevajte s vašom djecom, čak i ako nemate sluha. Tako ćete se povezati i razviti zajednički odnos. A ako dijete želi ići u glazbenu školu, svakako mu to omogućite ukoliko možete.

Puno je koristi u spajanju djece sa glazbom kroz različite zabavne aktivnosti. 

Od samog užitka slušanja glazbe i koristi koje možemo imati poput učenja novog jezika ili društvenih vještina, glazba obogaćuje naš život – bez obzira slušamo li ju u klubu s prijateljima, u javnom prijevozu ili u privatnosti svog doma.

U mogućnosti smo od rođenja uživati u svim blagodatima glazbe. Glazba obogaćuje život djece i ljudi oko njih na mnogo načina. Isprobajte ove aktivnosti i igre sa svojom djecom da doživite užitak i učenje koje donosi glazba.

POVEZANO: Kako potaknuti kreativnost kod svog djeteta i zašto je to važno?

Danijela Marić
Vedra i komunikativna majka troje djece. Kroz svoju profesiju bavim se raznim edukativno kreativnim događanjima te radionicama za djecu i odrasle. Moj moto je: "Sretan roditelj = Sretno dijete!"