fbpx

Šest savjeta za sigurnu vožnju djece u automobilu

Sigurnost je najvažnija kada je vožnja u pitanju.

Kada negdje putujemo uglavnom smo u žurbi. Izlazak iz kuće s djecom nekako uvijek ispadne kao stresan događaj i samo pokušavamo što prije ući u auto i napokon krenuti prema zacrtanom odredištu.

U tom procesu često zapostavljamo ono najvažnije – sigurnost vlastitog djeteta u automobilu.

Sebe vežemo pojasem i to je to. Nema tu puno mudrosti, dok smo vezani pojasom relativno smo sigurni. No što je sa djetetom u autosjedalici?

Evo kako osigurati da svaki puta sigurno stavimo dijete u autosjedalicu te da razvijemo pravilne navike kako bi svom djetetu omogućili sigurnu i ugodnu vožnju.

1. Zakopčajte se sigurno

Iako o ovome ne razmišljamo često, koliko puta smo zaboravili zakopčati dijete u sjedalici ili ga nismo pravilno zakopčali?

Potrudite se dijete zakopčati čim ga stavite u autosjedalicu.

Nemojte dijete staviti u sjedalicu u zimskoj jakni bez obzira na koliko kratnu relaciju ste krenuli i potrudite se izdvojiti nekoliko trenutaka kako bi svoje dijete pravilno i sigurno namjestili i zakopčali u autosjedalici.

Namjestite pojaseve na pravilnu visinu odgovarajuću djetetu i autosjedalicu postavite sigurno i stabilno. Provjerite ove detalje prije nego krenete, neka vam to postane navika.

Ako je autosjedalica na prednjem sjedalu isključite suvozačev zračni jastuk i koristite samo odgovarajuće autosjedalice koje je dopušteno postaviti na prednje sjedalo.

2. Naučite koristiti blokadu otključavanja vrata iznutra

Svaki automobil ima ovu opciju. Potrudite se saznati kako se ista koristi, tj kako možete podesiti blokadu otvaranja stražnjih vrata automobila iznutra.

Većina djece dok sjede u autosjedalici mogu nesmetano dohvatiti i otvoriti vrata automobila, a nitko ne želi da nam se takva nezgoda dogodi za vrijeme vožnje.

Zato istražite svoj automobil i uključite blokadu otvaranja vrata iznutra kako bi vaše dijete ostalo sigurno.

POVEZANO: Što učiniti da nam dijete bude sigurno i da zna prepoznati opasnost?

sigurnost u autu

3. Držite ključeve pod kontrolom

Ključevi auta magičan su predmet za djecu. Tako nedostižni, a opet tako zanimljivi.

Zato će svakom prilikom ugrabiti ključeve kako bi se mogli igrati s njima. To bi vas moglo uvaliti u ozbiljne probleme poput toga da se dijete zaključa u auto, dok vi bezpomoćno gledate s vanjske strane i smrzavate se dok čekate HAK.

Zato držite ključeve van dohvata djece i ne koristite ih kao igračku, koliko god to bilo praktično u određenom trenutku.

4. Nemojte dopustiti djeci da se igraju u autu

Ako dijete odmah po ulasku u auto stavljate u autosjedalicu i zakopčavate, time si smanjujete mogućnost da će se dijete željeti igrati u autu.

Iako je težak zadatak zabaviti dijete tokom dužih vožnji, a ponekad i onih kratkih, moramo biti svjesni kako automobil nije mjesto za igranje. Zato imamo svo vrijeme svijeta koje možemo provesti na otvorenom.

Izbjegavajte igre u kojima se ruke ili noge (ili bilo koji dio tijela) stavljaju van kroz prozor u vožnji te obratite pažnju na aktivnosti koje mogu ometati vozača za vrijeme vožnje.

Najbolja metoda prema višegodišnjem iskustvu vožnje djece je tablet sigurno montiran na zadnji dio sjedala i omiljeni crtić. Nosače za tablet možete jeftino nabaviti na eBayu ili u nekoj od trgovina opremom za mobitele.

5. Koristite ispravnu autosjedalicu

Ovo i nije toliko komplicirano, no zapravo je problem s kojim se mnogi roditelji suočavaju. Veliki broj roditelja ima problem prepoznati kada je vrijeme za prijeći u veću autosjedalicu, pa obično djecu prerano stavljaju u preveliku autosjedalicu ili ih ostavljaju predugo u maloj autosjedalici.

Proučite upute za svoj tip autosjedalice i pratite osnovne savjete o prikladnosti iste s obzirom na dob i visinu djeteta.

U sklopu Rodinog projekta “Sigurno u autosjedalici” možete saznati sve što vas zanima o izboru pravog tipa i veličine autosjedalice, njenom ispravnom postavljanju i pravilnom vezivanju djeteta.

6. Ne ostavljajte djecu u autu

Ni pod koju cijenu ne ostavljajte djecu samu u autu. Toliko puta smo čuli vijesti o turistima koji su na samo 5 minuta ostavili dijete u autu i našli ga u ne tako dobrom stanju kad su se vratili.

Ova praksa može vrlo lako i vrlo brzo poći krivo. Zato se potrudite da NIKAD ne ostavljate dijete u autu – bez iznimke. Ovo također napomenite roditeljima ili prijateljima koji možda voze vaše dijete.

Iako mnogi roditelji ostave dijete u autu na kratko dok skoknu do trgovine po kruh ili puste dijete da spava jer ga ne žele buditi, to nikako ne bi trebali raditi. Rizik takvog postupka itekako je veći od bilo kakvog mogućeg dobitka.

Automobili su jednostavni uređaji koji nam uvelike olakšavaju svakodnevicu s djecom. Pravilnim korištenjem automobila i stvaranjem zdravih navika ne samo da svoju djecu držimo sigurnima već ih učimo odgovornosti i svjesnosti.

POVEZANA TEMA: 10 pravila koje bi svako dijete trebalo prekršiti za svoje dobro

Mihael Šanko
Izvršni urednik Modernog Roditeljstva. Otac četvero djece. U toku odgoja razvio interes za povezujuće roditeljstvo iz jednostavnog razloga - mnogo je bolje od uobičajenog načina odgoja jer nas tjera da postanemo bolja verzija sebe samoga kako bi mogli biti bolji roditelj.