fbpx

4 savjeta kako dijete održati aktivnim i preko ljeta

Ljeto je idealno vrijeme za boravak u prirodi. Evo kako ga maksimalno iskoristiti!

Dolaskom ljeta djeci većinom završavaju organizirane aktivnosti u sklopu odgojno–obrazovnih ustanova (vrtići, radionice, igraonice, škole), odnosno aktivnosti provođene u sklopu specijaliziranih škola (balet, tenis, nogomet, judo, košarka…

Dva mjeseca dug su period te vjerojatno želite da vaše dijete ostane aktivno, a da mu je ujedno i zanimljivo te da istovremeno više vremena provodi vani, a manje pred ekranima.

Kako to postići?

Važno je prije svega postaviti dobre temelje za to. Ako djetetovo svakodnevno okruženje ne podrazumijeva različite sportske aktivnosti, vrlo je malo vjerojatno da će se dijete samo od sebe odlučiti biti aktivno.

Naravno, kretanje jest primarna potreba svakog čovjeka, no i sami smo svjesni modernog doba u kojem se dijete lako uvuče pred ekran i teško izlazi van, posebice ako nije potaknuto na to.

Postavljanje kvalitetnih temelja za tjelesne aktivnosti kao i takav način života osnova su djetetova aktivnog načina života.

Važnost kretanja i tjelesne aktivnosti kod djece od najranije dobi – neupitna je.

Kako za samo fizičko zdravlje, tako i mentalno, emocionalno, a na kraju krajeva i za cjelokupan razvoj djeteta. Stoga stručnjaci kreću poticati tjelesni i psihomotorni razvoj djeteta od najranije dobi.

Donosimo vam 4 savjeta kako dijete održati aktivnim.

1. Organizirane aktivnosti

Da bi dijete usvojilo navike kretanja i (p)ostalo aktivno, odlično ga je upisati u odgojno – obrazovnu ustanovu koja određeni vid sportskih aktivnosti provodi u sklopu svog temeljnog programa.

Ako se radi o predškolskom periodu, postoje razne ustanove (vrtići, igraonice, radionice…) koje kao dio svog temeljnog programa provode sportske programe prilagođene određenoj dobi djece.

Kako biste dobili bolji uvid u navedeno, na Konferenciji vas čeka tema „Važnost kvalitetne pripreme i promišljanja poticaja u učenju zdravog stila življenja“, koju je pripremio tim vrtića koji provodi sportski program.

2. Sportski programi

Postoje razni oblici sportskih programa odnosno programa koji potiču aktivnost djece. Dobro je u suradnji s djetetom odabrati uže područje njegova interesa te ga upisati na neku dodatnu aktivnost.

Dodatne aktivnosti (u vidu sporta) potiču usvajanje radnih navika kod djece, razvijaju pozitivan odnos prema rutinama te odgovornost prema sebi i drugima. Također djeca usvajaju pozitivan stav prema različitim oblicima kretanja.

O tome kako ples kao dodatna aktivnost može biti značajan u razvoju djeteta bit će više riječi u sklopu teme „Integracija elemenata plesne umjetnosti u svakodnevne aktivnosti djece rane i predškolske dobi“.

3. Boravak u prirodi

Boravak vani, u prirodi sam po sebi nudi bogatstvo podražaja koji pozitivno utječu na razvoj djeteta.

Osim što se kreće, dijete upija mirise, boje, teksture okoline.

Razvijaju se sva osjetila, a i kognitivni razvoj.

Sve odgojno-obrazovne ustanove od jaslica pa do škola ističu važnost boravka na svježem zraku, u prirodi te svojim programom to i omogućuju.

Tako dijete od najranije dobi razvija ljubav prema okolini te usvaja navike boravka u prirodi. Time se potiče i obitelji na provođenje zajedničkog vremena upravo u prirodi, čemu danas sve više i svjedočimo.

Šetnje šumom, blaži usponi planinama, šetnje uz more, boravak u parku neki su od primjera kako pozitivno iskoristiti zajedničko vrijeme i dijete potaknuti na aktivnost.
Na Konferenciji je također zastupljena navedena tematika.

Tako u sklopu teme „(Ne)vrijeme je za prirodu“ možete više saznati o tome kako se primjereno pripremiti za boravak u prirodi, a u sklopu teme „Prirodom do sretnog djetinjstva“ uz primjere dobre prakse steći uvid u važnost boravka u prirodi.

POVEZANA TEMA: Koliko bi vremena djeca trebala provoditi na otvorenom?

pozitivno vs popustljivo roditeljstvo

4. Pokažite primjerom

Naposljetku, budite i sami primjer djeci svojim aktivnostima, bilo da ljeto provodite na moru, planini, selu, gradu…

Bogatstvo je prilika koje možete iskoristiti s djecom.

Plivanje u moru i na bazenima, šetnje, igre u parkovima kada temperatura dopušta.
Ako ste na planinskom području, odlično je organizirati piknik ili kraći izlet na nekoj od staza koje su primjerene djeci. Djeci su to nezaboravne avanture i trenuci koje će pamtiti cijeli život!

Prilika su za povezivanje obitelji na više nego prikladan i zdrav način.

Daria Antonović
Daria Antonovićhttps://razvojbeztabua.com
Odgojiteljica predškolskog odgoja. Daria ima desetogodisnje iskustvo u području ranog odgoja i obrazovanja. Misija joj je pomaganje drugima I u skladu s time se konstantno educira. Tako je, između ostalog stekla diplome life coacha, mindfulness trenera te positive discipline parent educator. Svoj posao voli toliko da rad s djecom i roditeljima smatra pozivom, a ne poslom. S ciljem toga piše edukativne tekstove te provodi edukacije vezane za područje odgoja i obrazovanja.