fbpx

15 načina kako se prestati derati na djecu

Kako spriječiti da se počnemo derati na dijete, zaustaviti se na vrijeme ili ublažiti svoju reakciju?

Deranje na djecu, nešto što većina roditelja radi, više ili manje, no uglavnom više. Odgoj batinama smo davno odbacili kao metodu koja ne dolazi u obzir, za kaznu smo shvatili kako nije djelotvorna i trudimo se uopće ju ne koristiti. Ali, deranje, vikanje, dreka ili kako god nazvali ovaj problem, više je no očito da se svakodnevno odupiremo potrebi da se izderemo na svoju djecu.

Ponekad je razlog tome što se braća međusobno svađaju, ponekad što je kuća razbacana, ponekad zato jer samo imamo “loš dan”, no borba je uvijek ista. Vrijeme je da se ulovimo u koštac i sa ovom ružnom navikom, jer deranje nije ništa drugo već ružna navika.

Pa isto kako smo naučili da ljude moramo gledati u oči dok pričamo s njima tako ćemo sada naučiti da se ne deremo na svoju djecu kada osjećamo potrebu za to. Ovi savjeti u tome su mi bili od velike pomoći, pa se nadam da će i vama biti korisni.

Kako spriječiti da se uopće krenemo derati?


Dobro je ponekad se izderati

Izderite se kada osjetite potrebu za to, samo ne na svoju djecu. Vrištanje je dobro kada je kontrolirano, pa zato kada osjetite potrebu za vikati, izađite na balkon i derite se do mile volje. Dobro, susjedi će možda misliti da ste poludili, ali to ionako već misle kada vas čuju da se derete na djecu.

Kada to izbacite iz sebe, osjećati ćete se mnogo bolje i smirenije.

Pobrinite se za sebe

Koliko god obveza u danu imali, za sebe uvijek moramo naći vremena. To znači imati dovoljno sna i fizičke aktivnosti te redovne obroke. To također znači imati svoj vlastiti život, jer lijepo je imati djecu, ali oni nas trebaju normalne.

Zato se najprije pobrinite za sebe kako bi se mogli brinuti za svoju djecu.

Družite se s prijateljicama, pričajte, raspravljajte i odite na pokoju kavu. Kupite si tu novu maskaru koju već dugo gledate i pobrinite se da izgledate lijepo, u krajnjem slučaju pristojno. Sve ovo pomoći će vam da se osjećate bolje, a to je ono što će vas spriječiti da se derete na djecu u konačnici.

Pazite na okidače koji izazivaju deranje

Deranje na djecu događa se jer nas nešto natjera da izgubimo kontrolu. Moramo pronaći to nešto i naučiti prepoznati situaciju u kojoj se dovedemo do gubitka kontrole. Tek kada znamo prepoznati što nas tjera na deranje, znati ćemo se na vrijeme zaustaviti prije no što izgubimo živce.

Pričajte, mazite se s djecom i smijte se, mnogo

Razgovor, smijeh i lijepa zajednička iskustva pomoći će vam ne samo da se prestanete derati na svoju djecu, već da razvijete s njima odnos pun povjerenja i povezanosti.

Kada smo s djecom povezani, i kada dijelimo lijepe trenutke mnogo teže ćemo posegnuti za deranjem kao sredstvom komunikacije. Umjesto toga imati ćemo mngo odrugih alata, jer djeca će nas znati bolje slušati i mi ćemo znati bolje slušati njih.

POVEZANA TEMA: 5 stvari koje bi trebali napraviti nakon što smo se izderali na svoje dijete?

Kako se prestati derati na djecu?

Kako se zaustaviti ako se krenemo derati?


Podsjetite se koliko je vaše dijete nježno

Pogledajte slike kada je vaše dijete bilo novorođenče, podsjetite se na te zajednčke trenutke kada je bilo malena kuglica, krhi mali čovjek.

Shvatite da je vaše dijete i sada tako nježno, da još uvijek treba svoju mamu i tatu, samo na jedan drugi način.

Naš zadatak je prepoznati taj način na koji na dijete treba kako bi uvijek bili tu za njega.

Umjesto deranja, pokušajte 10 trbušnjaka

Ozbiljno. Dajte si zadatak – kada osjetite da ćete puknuti, vrijeme je za trbušnjake. Svaki takav trenutak napravite 10 trbušnjaka. Vrlo jednostavna metoda kako se prestati derati na dijete i usput imati vitku liniju, a budimo realni, nije da će vam malo trbušnjaka škoditi.

Ovo može djelovati i sa sklekovima ili nekom drugom vježbom. Dajte si oduška.

Umjesto deranja, čistite kuću

Još jedna odlična ideja ako niste tip za trbušnjake. Ne samo da ćete se manje derati, već će vam kuća biti čista. A dobro znamo kako čista kuća djeluje na raspoloženje roditelja toddlera, pravo čudo, zar ne?

Recite: “Jako te volim!”

Kada osjećate potrebu za izderati se na dijete, okrenite ploču. Recite svom malom i slatkom djetetu: “Volim te!”

Odlučite da se nećete prepustiti emocijama i izderati se, već ćete djetetu dati do znanja koliko ga volite. Ovo je zapravo odličan trenutak da kažemo djetetu da ga volimo.

Gledajte u najdražu zajedničku sliku

Izradite svoju najdražu obiteljsku sliku i uokvirite ju. Postavite ju u dnevni boravak ili je zalijepite na hladnjak. Kada osjećate potrebu za izderati se, pogledajte u tu sliku. Prisjetite se tih lijepih zajedničkih trenutaka i napravite kratku pauzu razmišljajući i trenutku sa slike. To će vam pomoći odvratiti misli od vikanja i trenutne situacije i dati vam do znanja koliko vam znači vaša obitelj.

Umijte se hladnom vodom

Još jedan odličan savjet. Kada nam je teško zadržati hladnu glavu možda nam treba hladan tuš. Ja ne bi išao tako daleko, ali biti će dovoljno i umivanje hladnom vodom. Napraviti ćete pauzu i doći ćete sebi. Provjereno djeluje!

Pronađite perspektivu

Sve ima svoju dobru i lošu stranu. Ako se dogodi nešto što smatramo lošim pokušajmo se fokusirati na dobro koje nam to nosi. Recite na primjer: “Drago mi je da je moj sin prolio mlijeko, jer je pokušavao naučiti kako da pije iz šalice. Ovo je odlična lekcija.” Ili recite: “Drago mi je da je moj sin prilio svoje mlijeko i zalio pola kuće, umjesto da je prolio moju kavu, to bi bila prava katastrofa.”

Poanta priče je – ne postoji situacija koja je toliko loša koliko ju mi možemo napraviti dobrom ako imamo pozitivan stav.

Počnite pjevati

Pjevanje opušta ljude, pa zašto ga ne bi iskoristili da manje vičemo. Umjesto vikanja, počnite pjevati. Vrlo brzo ćete se iskreno nasmijati, ako ništa drugo jer ćete postati svjesni koliko zapravo loše pjevate.

POVEZANA TEMA: Prestanimo kažnjavati djecu zato što su ljudi!

Alternative vikanju kada se ne možemo kontrolirati


Počnite mumljati

Kada ste već počeli otvarati usta i ispuštati prve zvukove onoga što bi trebalo prerasti u deranje na dijete, poremetite si planove tako da ćete te zvukove učiniti neprepoznatljivima. Jednostavno počnite mumljati i pričati nepovezano ili pričajte poput robota. Ovo može biti urenebesno smiješno, pa zašto se ne nasmijati umjesto vikanja.

Čvrsto se držite

Ulovite najbližu stvar (osim djeteta) i čvrsto ju stisnite. To može biti kuhinjska krpa, ručnik, lopta, stolica ili vaša vlastita guzica. Ulovite se i čvrsto stisnite, izbacite višak energije na taj način i više nećete osjećati potrebu za vikanjem.

Vrištite

Nemojte dopustiti riječima da izađu iz vaših usta. Jednostavno tu energiju pretvorite u vrisak. Izbacite to iz sebe, ali nemojte djetetu ostaviti negativne posljedice jer ste izgovorili nešto čega ćete se kasnije sramiti. Vrisak je puno bolje rješenje, ako prethodne metode zakažu.

I možda najvanije od svega, oprostite sami sebi taj trenutak slabosti. Nemojte si dopustiti da se osjećate loše jer ste izgubli kontrolu. Ako ste pratili ove savjete sigurno ste uspjeli ublažiti bar malo svoju reakciju. A nitko od nas nije nešto naučio bez truda. Zato cijenite svaki mali napredak, jer svaki dan i svaka propuštena prilika za vikanje je fenomenalan napredak.

I znajte da ste dobar roditelj jer se trudite prestati vikati na svoju djecu. Imajte to na umu. Dobar ste roditelj jer znate da odgoj batinama nije opcija, da ne želite kažnjavati svoje dijete, a sada radite na tome da u potpunosti izbacite i vikanje kako bi svom djetetu omogućiti sretno i ispunjeno djetinjstvo.

To nije lagan zadatak i to ne rade kukavicje. Budite ponosni na sebe!

POVEZANO: Ultimativni vodič: – Kako se prestati derati na djecu!

Mihael Šanko
Izvršni urednik Modernog Roditeljstva. Otac četvero djece. U toku odgoja razvio interes za povezujuće roditeljstvo iz jednostavnog razloga - mnogo je bolje od uobičajenog načina odgoja jer nas tjera da postanemo bolja verzija sebe samoga kako bi mogli biti bolji roditelj.