fbpx

Ne postoje savršeni roditelji – samo oni koji se trude i oni kojih jednostavno nije briga!

Nije lako biti roditelj, no biti dobar roditelj zapravo je nemoguće!

Djeca žele da je sve po njihovom. Ali više od toga žele jednu stvar.

Žele roditelja koji ih voli, bez uvjeta.

Roditelja koji ne viče na njih kada pogriješe, koji je smiren i strpljiv, čak i kada su oni ljuti i grintavi. Žele roditelja koji kontrolira svoje emocije, koji ih sluša i suosjeća s njima – čak i kada su u krivu, kad su bezobrazni ili kad se svađaju sa sestrom.

Žele roditelja koji uvijek vidi samo najbolje u njima, kada ni oni sami ne znaju što je to.

Zamislite odrastanje uz takvog roditelja.

To je sve što djeca žele.

Ali naravno, takav roditelj ne postoji.

Nitko od nas ne može biti takav roditelj 24 sata na dan. Ipak smo mi samo ljudi.

Nitko od nas nije savršen, a dobro znamo koliko je teško biti roditelj.

No ono što možemo napraviti je potruditi se da imamo više takvih trenutaka, možemo raditi na sebi iz dana u dan kako bi postali bolja osoba i bolji roditelj.

Kada pogriješimo, što će se sigurno dogoditi svakome od nas, da pokušamo ponovno.

Da ne odustajemo od sebe i puta kojim smo krenuli kao dobar roditelj.

No ako smatrate da imate prostora za napredak i da češće možete biti takav pozitivan roditelj, možda je vrijeme da se zapitate kako možete pomoći sami sebi na tom putu.

Većina roditelja uvjerava se kako će od sutra biti bolje, obećavamo si kako ćemo se više potruditi, mislimo kako nismo dovoljno dobri. No taj osjećaj ne čini nas boljim roditeljem.

kako ce djeca nauciti bez kazne

Čak i odluka da prestanemo vikati na djecu neće promijeniti stvari ako si ne osiguramo okolinu u kojoj možemo raditi na sebi kako bi ostali smireni i kontrolirali svoje vlastite emocije.

Ako imate cvijet koji vene, to što ste se izderali na njega neće mu pomoći da krene rasti. Morate shvatiti što mu fali. Možda mu treba više vode, više sunca ili veća posuda?

Ista stvar vrijedi za našu djecu, ali i za nas same.

Zato umjesto da ste ljuti sami na sebe ili da se sažalijevate kako vam je teško, stanite i razmislite što možete napraviti kako bi podržali sebe na putu prema roditelju kakav želite postati.

Možda vam treba više sna…

Možda imate problem sa vikanjem na djecu pa vam treba podrška kako bi prestali. Srećom, imamo super eKnjigu baš za to, preuzmite ju besplatno ovdje.

Možda trebate usporiti kako bi bili manje pod stresom i kako bi mogli uživati u vremenu koje provodite sa svojom djecom.

Možda vam treba podrška u vidu Facebook grupe roditelja koji imaju slične probleme ili dobra knjiga o povezujućem roditeljstvu. Evo linkova na te resurse.

Možda vam treba vremena da se posvetite sebi. Stavite sebe na prvo mjesto ponekad, jer ako se ne pobrinemo za sebe same, kako ćemo se moći pobrinuti za svoju djecu?

Svaka od ovih stvari zahtjeva da se oko nje potrudimo. No ako usitinu želimo napredovati kao osoba i kao roditelj, svaka sekunda uložena u rad na sebi će nam se višestruko isplatiti.

Iako se dani s djecom čine dugački, njihovo djetinjstvo je zapravo jako kratko.

Svakog dana s vama, dijete stvara uspomene i uči.

Njegov mozak se razvija, on se formira kao osoba.

Postavlja temelje za svoj život i odnose koje će graditi s drugim ljudima.

Nemojte biti pod pritiskom da morate postati nova osoba odjednom, jer to nije moguće.

Ali najveći napredak dolazi od mnogo malih koraka.

Tako stvaramo navike, a navike u dugom roku mijenjaju sve.

Zato napravite plan i zapišite što vam treba kako bi si pružili podršku koja vam fali. Krenite prvim korakom, polako, ali sigurno.

Samo tako možemo postati bolje osobe i bolji roditelji.

POVEZANA TEMA: Kako pomoći sebi da postanemo bolji roditelj?

Mihael Šanko
Izvršni urednik Modernog Roditeljstva. Otac četvero djece. U toku odgoja razvio interes za povezujuće roditeljstvo iz jednostavnog razloga - mnogo je bolje od uobičajenog načina odgoja jer nas tjera da postanemo bolja verzija sebe samoga kako bi mogli biti bolji roditelj.