fbpx

Minecraft – sve što bi roditelji trebali znati o ovoj popularnoj igri za djecu

Jedini Minecraft vodič za roditelje koji bi trebali pročitati!

Vjerujem da ste do sada čuli za popularni Minecraft, ako ne od svoje djece onda od djece prijatelja, kolega ili susjeda.

Popularnost Minecrafta u zadnje vrijeme vrtloglavo raste do te mjere da pojedini Youtube kanali posvećeni upravo i isključivo toj igri zarađuju već preko milijun dolara! Djeca diljem svijeta opčinjena su ovom igrom, a zašto je to tako, te što kao roditelji moramo znati – saznajte u nastavku.

Minecraft je igra originalno namjenjena djeci iznad 8 godina, no bez problema ju mogu igrati i mlađa djeca. Prema osobnom iskustvu, i djeca od 5 godina mogu sasvim normalno pratiti ovu igru, uz određenu prilagodbu primjerenu njihovoj dobi.

Ovo je avanturistička igra istraživanja virtualnog svijeta u kojem igrači mogu koristiti razne blokove kako bi izgradili što god im padne na pamet, od obične male kućice do velikog dvorca ili potpuno automatizirane farme jaja.

Igra je vrlo jednostavna za savladati osnove, no kako napredujete postaje sve više komplicirana pa se čak i odrasli često muče s Minecraft problemima i traže rješenje za iste na internetu.

Survival & Creative

Minecraft ima dva osnovna načina igranja – Survival (preživljavanje) i Creative (kreativnost). U Survival načinu igranja smješteni ste na određenu točku u vritualnom svijetu i nemate nikakve alate ili materijale, već iste morate potražiti u prirodi oko sebe.

Tako možete kopati blato ili pijesak, izrezati malo drva te napraviti osnovne alate koji će vam zatim omogućiti da obavljate kompliciranije radnje poput iskapanja kamena, ugljena ili željeza. Od tih pak materijala možete izraditi još moćnije alate, svjetiljke i slično.

U igri postoje mnogi drugi virtualni likovi, takozvani Modovi. To mogu bili ostali seljani, razne životinje pa čak i čudovišta, ovisno o postavkama igre. S njima je moguća interakcija pa tako ako imate lonac za mlijeko kravu možete pomusti, a ako imate sedlo na konju možete jahati.

Creative način igranja daje vam sve moguće blokove (alate i materijale) koji postoje u igri i imate potpunu slobodu što s njima želite napraviti. Ovaj način igranja možda je primjereniji za manju djecu jer im daje više slobode.

Ove načine igranja možete izabrati nakon što instalirate igru kod kreiranja samog “svijeta”, a isto je moguće i kasnije promijeniti u postavkama “svijeta”.

Minecraft je dostupan na mnogim platformama – PC (Windows, Mac, Linux), Nintendo, PlayStation, Xbox ili pak mobilna verzija za Apple, Android ili Amazon uređaje. Koji god uređaj imali, ne morate brinuti jer Minecraft je vjerojatno dostupan na tom uređaju.

POVEZANA TEMA: Što moramo znati kako bi mogli zaštititi svoju djecu na internetu?

Minecraft za djecu i roditelje

Je li Minecraft dobar za moju djecu?

Minecraft, unatoč svojoj popularnosti, nije nužno loša igra. Zbog načina na koji je igra zamišljena ona razvija sposobnost logičkog razmišljanja i zaključivanja, nije naročito nasilna igra te djeci daje dovoljno slobode za razvoj kreativnosti.

Djeca mogu naučiti mnogo igrajući Minecraft poput kreativnog razmišljanja i pristupanja rješavanju problema ili osnovnog načina na koji određeni prirodni elementi reagiraju jedan s drugim. Na primjer staklo se dobiva tako da se pijesak stavi u peć.

Za sam početak igranja djeca ne moraju imati nikakve upute jer je igra vrlo jednostavna, pogotovo u početnim fazama.

Kao i kod svake igre, postoji opasnost da će djeca razviti “ovisnost” o igri, no to uvelike ovisi o tome kako, kada i koliko im dopuštamo igranje.

Mi kao roditelji zaduženi smo za kontrolu tehnoloških uređaja u kući pa tako i za to hoće li, kada i koliko, naša djeca igrati Minecraft.

Osnovna pravila za vrijeme pred ekranom vrijede i u ovom slučaju, pa umjesto da djeca gledaju TV ili Youtube nema razloga da i ne igraju Minecraft ako to žele.

Multiplayer – online igranje i njegove opasnosti

Niti jedna igra nije u potpunosti sigurna pa tako i Minecraft ima svoje opasnosti.

Postoje studije koje tvrde kako je današnjoj djeci potrebno više nestrukturirane igre, a Minecraft u tome ne pomaže mnogo jer im istu ipak ne pruža.

Minecraft također ima online način igranja (koji je moguće ograničiti ili ugasiti) pa tako postoji opasnost od vršnjačkog nasilja, vrebanja djece putem interneta ili čak preuzimanja virusa. Evo osnovni savjeti koje morate znati da bi vaše dijete bilo sigurnije igrajući Minecraft:

  • Ugastie chat – U multiplayer načinu igranja preko interneta djeca mogu chatati sa drugima, no ne postoji način da sa sigurnošću znamo tko su ti ljudi i koje su im namjere. Zato je preporučljivo ugasiti ovu opciju. Za ugasiti chat odite u Options > Multiplayer Settings > Chat > te izaberite Show (Prikaži), Hidden (Sakrij) ili Commands Only (Samo naredbe sustava).
  • Pazite na viruse – Ukoliko sa interneta preuzimate neovlaštene kopije ili modifikacije Minecraft igre vrlo lako možete “pokupiti virus” pa pripazite. Osnovni savjeti za pametno korištenje interneta vrijede i ovdje.
  • Pronađite server koji je prikladan za djecu – Serveri su centralno mjesto za online igru, pa ako želite da je vaše dijete sigurno svakako potražite jedan od servera postavljenih za djecu kojeg nadgledaju roditelji. Jednostavna internet pretraga će vam u ovome pomoći. Osim servera također možete postaviti igru na vašoj lokalnoj mreži (LAN game) jednostavnim odabirom u postavkama. Tako svi članovi kućanstva koji igraju Minecraft mogu igrati zajedno.
  • Postavite vremenska ograničenja – Kao i kod svake igre, razgovarajte sa svojom djecom, unaprijed dogovorite pravila, a onda ih se pridržavajte. Pripazite na dob djeteta i preporuke za vrijeme koje bi djeca trebala provoditi pred ekranom.

Zaključak

Kada podvučemo crtu Minecraft nije savršena igra – niti je potpuno dobar niti je potpuno loš. Ovisno o postavkama koje izaberemo i odnosu koji imamo s djetetom Minecraft može biti vrlo poučan i zabavan, kako za djecu tako i za nas roditelje.

Pripazite na ukupno vrijeme koje djeca provode pred ekranima, bilo da igraju Minecraft ili gledaju Youtube.

Razgovarajte o njihovom danu i problemima koji ih muče, postavljajte im pitanja o tome što su radili i kako, te im dopustite da vam to objasne na svoj način.

Uključite se pa i vi zaigrajte s njima, jer svaka igra je dobra ako je umjerena.

Moderno roditeljstvo uz ove savjete svakako preporučuje Minecraft kao igru koju bi trebali dopustiti svojoj djeci!

POVEZANE TEME:

RESURSI NA ENGLESKOM JEZIKU:

Mihael Šanko
Izvršni urednik Modernog Roditeljstva. Otac četvero djece. U toku odgoja razvio interes za povezujuće roditeljstvo iz jednostavnog razloga - mnogo je bolje od uobičajenog načina odgoja jer nas tjera da postanemo bolja verzija sebe samoga kako bi mogli biti bolji roditelj.