fbpx

Što očekivati od djece s obzirom na njihovu dob i što oni trebaju od nas?

Ultimativni vodič za svakog roditelja - od prvog mjeseca starosti djeteta do puberteta.

Ponekad ni sami ne znamo što očekivati od svog djeteta te kako se postaviti na pravi način. Biti čvrst i odlučan roditelj, te u isto vrijeme graditi odnos s djetetom pun povjerenja i međusobnog poštovanja nije lagan zadatak.

Znati što možemo očekivati od naše djece s obzirom na njihovu dob i što oni trebaju od nas može biti vrlo korisno za svakog roditelja. Izaberite dob djeteta ispod i pogledajte što vaše dijete može napraviti te što mu je od vas kao roditelja potrebno.

Napomena: Nemojte ove periode shvaćati doslovno, jer se ne odnose na isti način na svu djecu. Neka djeca brže prijeđu jednu fazu dok durgoj treba malo više vremena. Ovo su načelne faze kroz koje djeca prolaze, pa se fokusirajte na fazu u kojoj se vaše dijete nalazi, bez obzira da li kasni godinu dvije, ili je isto toliko unaprijed.

Moja beba stalno doji

Dojenče (0-12 mjeseci)

  • Sve stavlja u usta – ruke, stopala, hranu, igračke, cipele, ma baš sve…
  • Ako plaču – nešto trebaju. Vjerojatno su pospani, gladni, treba ih presvući ili se žele maziti s nama. Iako još ne mogu govoriti njihov plač nam jasno daje do znanja što im je potrebno. Ono što je predivno kod dojenčadi je da nikad ne traže više od onoga što im uistinu treba.
  • Ne vole nepoznate ljude i mogu biti tužni ako dugo ne vide dobro poznata lica.
  • Bebe vole gledati lica. Oni će svaki trenutak iskoristiti kako bi buljili u ljudsko lice, gdje god ga vide – u stvarnosti, u knjizi ili na TVu. Divno je da im to nitko neće zamjeriti, jer su jednostavno preslatki.

Što trebaju od nas?

Dojenčad ima vrlo važan zadatak za naučiti. Oni moraju naučiti da li vrijedi vjerovati svijetu i ljudima koje vide. Oni će vam pružiti svaku priliku da im pokažete koliko su sigurni s vama. Iako ne mogu govoriti vrlo su vješti u komuniciranju pa će vam tako bez problema dati do znanja kada im nešto treba. Revno odgovarajte na njihove potrebe kako bi im dali do znanja da je svijet mjesto koje zaslužuje njihovo povjerenje, da su sigurni s vama. Nahranite ih kad su gladni, utješite ih kad su prestrašeni, pokažite im koliko ih volite. Ovo će stvoriti čvrste temelje na kojima će kasnije graditi sve odnose u svom životu. Neka ti temelji budu dovoljno čvrsti da za koju godinu mogu podnijeti sva pitanja, povjerenje, samostalnost, samouvjerenost i ljubav.

 

Ovaj tekst je samo za pretplatnike na MR+ Pretplatite se ili se prijavite u svoj račun kako bi pristupili sadržaju.

PRETPLATA

PRIJAVA

 

Mihael Šanko
Mihael Šanko
Izvršni urednik Modernog Roditeljstva. Otac četvero djece. U toku odgoja razvio interes za povezujuće roditeljstvo iz jednostavnog razloga - mnogo je bolje od uobičajenog načina odgoja jer nas tjera da postanemo bolja verzija sebe samoga kako bi mogli biti bolji roditelj.