fbpx

Kako primjenjivati pozitivno roditeljstvo kada se osjećate umorni?

Kako savladati umor i biti roditelj kakvog naša djeca zaslužuju?

Kada smo umorni ništa ne radimo dobro. Bez obzira koliko jednostavan zadatak bio šanse su da ga nećemo obaviti dobro ako smo umorni.

Odgoj sam po sebi nije lagan zadatak, a primjenjivati pozitivnu disciplinu stavlja dodatan teret na leđa roditelja. Ako smo umorni u tome sigurno nećemo uspjeti, zato je vrijeme da proučimo kako se uloviti u koštac s ovim problemom.

Znanost nam potvrđuje da kada smo umorni naš mozak ne radi na najbolji način. Istraživanja pokazuju kako samo jedna neprospavana noć može imati značajan utjecaj na našu sposobnost donošenja odluka, mogućnost obavljanja svakodnevnih zadataka, a postajemo i vrlo razdražljivi.

Druga pak istraživanja potvrđuju kako kroničan umor ima razarajuće posljedice na ljudski mozak te kako nije umišljen poremećaj već vrlo stvaran problem.

Zato nema smisla očekivati da budemo dobri roditelji ako smo umorni.

Kada se jednom odmorimo naš mozak vraća se u normalno stanje, no kako biti bolji roditelj čak i kada smo umorni? Kako primjenjivati pozitivnu disciplinu iako se sinoć nismo naspavali?

1. Predahnite i odspavajte, pa makar i 15 minuta

Iako je ovo vrlo očito rješenje problema, često si sami nađemo prečeg posla no da odmorimo. Kada ste umorni najbolje što možete napraviti za sebe i svoju djecu je da odspavate.

Ostavite suđe neoprano i igračke razbacane. Nemojte se truditi odgovoriti na poruku već iskoristite slobodni trenutak kako bi se odmorili. Čak i kratki odmor može imati velikog utjecaja na naš organizam.

Ako ne možete odspavati istog trena, nemojte očajavati već razmislite o sljedećem mogućem trenutku predaha. Kada vaše dijete ide spavati? Kada muž dolazi s posla?

Isplanirajte svoj odmor unaprijed. Već i sam plan da ćemo se odmoriti može nam pomoći da se osjećamo bolje u trenucima očaja.

Ako se mučite organizirati vrijeme za odmor, razmislite o ovome:

 • Čuvajte djecu naizmjence sa svojim partnerom, pa dok jedan čuva djecu drugi nek odmori, i obrnuto.
 • Pozovite baku ili dobru prijateljicu u pomoć, pa odsavajte 15 minuta dok oni čuvaju djecu.
 • Dogovorite igranje kod prijatelja, pa iskoristite trenutak za odmor dok je vaše dijete kod njih.
 • Unajmite dadilju, ozbiljno. Barem razmislite da li vam je potrebna pomoć.
 • Dok čekate da vaše dijete završi svoju izvanškolsku aktivnost poput glazbene škole ili odbojke, podesite alarm i odspavajte u autu.

2. Napravite plan odgoja za trenutke umora

Bez obzira koliko se trudili odmoriti uvijek će postojati trenuci u kojima ste umorni, a morate ostati na razini zadatka. Kako bi i ostali na razini zadatka, planirajte na vrijeme.

Donošenje odluka nam je ograničeno kada smo umorni, pa je zato dobar plan pola posla. Ako krenemo donositi odluke dok smo umorni možemo se natjerati da napravimo nešto što ćemo kasnije požaliti, kao izderati se na djecu bez razloga.

Kada se ustanete nakon neprospavane noći i shvatite da je pred vama dug i težak dan, uzmite minutu i napravite plan. Zapišite si par natuknica na komad papira ili u mobitel kako bi se mogli podsjetiti tokom dana.

Izbjegavajte strategije koje zahtjevaju mnogo energije, jer nećete uspjeti i fokusirajte se na ono što vam je dostižno. Na primjer, nekima od nas pomaže šaliti se s djecom dok smo umorni, dok će drugima to predstavljati veliki problem. Vi sami najbolje poznajte sebe, zato isplanirajte svoj dan sukladno tome.

Dan kada ste umorni nije dan za primjenjivati nove metode. Ostanite vjerni provjerenim strategijama, onima koje su jednostavne i djeluju.

POVEZANA TEMA: Kako staviti djecu na spavanje bez stresa?

3. Nemojte pokušavati proaktivno roditeljstvo

Dok držite svoju razdražlljivu bebu i pokušavate skuhati večeru čujete svađu u dnevnom boravku. Vaša starija djeca se neumoljivo svađaju. Pozitivan roditelj u vama želi problem riješiti komunikacijom, no znate da to zahtjeva mnogo energije.

Umjesto toga mislite da sad nije vrijeme za pozitivan pristup, te da ćete mnogo lakše riješiti situaciju ako se jednstavno izderete na njih, ili ih lupite po guzi.

ZAUSTAVITE SE!

Duboko udahnite i shvatite da vam je mnogo teže reagirati jer ste umorni. Recite sebi da danas uzimate pauzu od proaktivnog roditeljstva.

Što to zapravo znači? To znači da danas nije dan za djecu učiti i “održati im lekciju” o pravilnom ponašanju. Danas nije dan za učiti ih kako riješiti problem bez nasilja i svađe.

Kada ste odmorni možete biti proaktivan roditelj i svoju djecu učiti pravilnim obrascima ponašanja. No danas samo morate preživjeti. Vaš jedini zadatak danas je odnositi se prema djeci s poštovanjem i nježnošću, osigurati da su vaša djeca sigurna i pokušati ne narušiti sav trud koji smo do sada uložili u odgoj te djece. Sve ostalo može čekati do sutra.

4. Pričekajte drugi dan za produktivnost

Uglavnom kada smo odmorni možemo obaviti svoje redovne dužnosti. Uz sve kućanske poslove stignemo i pročitati mailove, surfati Facebookom ili odgledati svoju omiljenu sapunicu. No kada smo umorni teško je očekivati da ćemo stići obaviti isti posao.

Zato danas, kada ste umorni, nemojte pokušavati staviti robu na pranje dok jednom rukom držite dijete, a drugom dogovarate novi paket interneta i televizije za samo 99 kuna.

Dok su svi siti, odjeveni i sigurni ne morate mnogo brinuti za ostatak. Sve ostalo može pričekati sutra.

Nemojte pokušavati nemoguće jer bi vrlo lako mogli završiti u jednoj od ovakvih priča.

POVEZANA TEMA: 6 znanstvenih eksperimenata koje morate pokazati svojoj djeci

Čitanje djeci

5. Izbjegavajte okidače

Svaka obitelj ima svoje okidače – određene situacije ili trenutke koji vam jednostavno pokidaju živce i dovode vas na sam rub strpljenja, ili vašu djecu dovode do ruba ushićenja.

Jedan od najčešćih okidača u većini obitelji je buka. Ako je dan vrlo glasan teško je fokusirati se na svoje misli. U takvim situacijama aktivira se stres te mislimo kako je sve užurbano. Da ne spominjem kako su nam živci onda vrlo tanki.

Zato ako vam buka smeta pobrinite se da ju smanjite u danu kada ste umorni. Sakrijte sve glasne igračke i stavite TV na mute.

Djeca također imaju svoje okidače – situacije u kojima postaju razdražljivi i ljuti.

Na primjer vaše dijete možda gubi strepljenje dok vi kuhate ručak. Tada možda traži pozornost i na različite načine vas pokušava odvratiti od kuhanja.

Dok ste odmorni sigurno je lakše nositi se s takvom situacijom no za vrijeme umora, vrlo je teško savladati jednu takvu potencijalno problematičnu situaciju. Zato pomaže ako ovo znamo unaprijed pa možemo planirati jednostavn i brz ručak, ili čak naručiti pizzu.

Ili ako znate da se vaša djeca obično svađaju oko određene igračke, sklonite ju sa strane. Ako vaša djeca polude od slatkiša, nemojte ih trpati čokoladom.

Što više se potrudite da izbjegnete ovakve situacije, to ćete se lakše nositi s teškim danima kada se osjećate umorno.

6. Pokušajte aktivnosti koje vaša djeca vole

Postoje li aktivnosti i igračke koje vaša djeca jednostavno obožavaju? One koje ih drže zauzete satima? Upravo to trebate danas. Što više se oni lijepo zabavljaju sami igrajući se s omiljenom igračkom, to manje posla za vas.

Vole li vaša djeca plastelin? Postoji vrlo jednostavan recept kako napraviti plastelin od stvari koje vjerojatno imate kod kuće. Ili pokušajte neki od ovih vrlo zabavnih pokusa za djecu.

Nova igračka također može biti vrlo dobro rješenje, pa ako ste u trgovini razmislite o toj jeftinoj igrački koju vaše dijete svaki puta želi.

Još jedna dobra ideja je skrivanje igračaka. Ako djeci sakrijete određene igračke pa ih povremeno mijenjate, možda je danas vrijeme da izvučete skriveno blago? Vaša djeca će biti sretna kao da su dobili nove igračke, a vi niste potrošili bogatstvo za nove igračke.

POVEZANA TEMA: Koliko bi vremena djeca trebala provoditi na otvorenom?

7. Igrajte igre koje vam dopuštaju da odmorite

Postoje neke igre koje su vrlo zabavne za našu djecu, no u isto vrijeme ne zahtjevaju mnogo energije od nas roditelja. Evo nekoliko ideja.

Dvorac od jastuka

Izvucite jastuke, dekice i ostale plišane igračke te napravite dvorac u dnevnom boravku. Dekice prebacite preko fotelja te tako napravite mali šator u koji se možete zajedno zavući.

Uvucite se u udoban dvorac od jastuka i pričajte priče, igrajte se zajedno ili se pretvarajte da ste na kampiranju. Djeca će biti oduševljena novom igrom, a vi ćete moći malo prileći.

Igra doktora

Ako vaše dijete ima set za igru doktora, sada je pravo vrijeme da ga iskoristite. Ako pak nemate set, iskoristite ono što imate u kući poput vate, aluminijske folije, malog ručnika ili gumica za kosu.

Kada ste našli svu opremu vrijeme je da postanete pacijent. Legnite i pretvarajte se da ste bolesni dok vas vaši mali doktori pokušavaju izliječiti.

Masaža

Dajte djeci malo baby ulja i legnite na pod. Dopustite im da vam izmasiraju ruke, noge ili leđa. Ovo je vrlo dobra ideja za ujedno se opustiti i odmoriti dok se vaša djeca zabavljaju.

8. Kada sve zakaže vrijeme je za ekrane

Iako nismo zagovornici gledanja u ekrane svjesni smo da je ono često vrlo koristan alat u odgoju djece. Iako naša djeca ne bi trebala provoditi mnogo vremena gledajući u ekrane, u nekim situacijama možemo napraviti iznimku.

Budimo iskreni – sat dva gledanja Frozena nije mnogo gori od toga da izgubite strpljenje i počenete se derati na djecu jer ste preumorni.

Zato je ponekad dobro upaliti TV ili izvaditi tablet te upaliti djeci omiljeni crtić. Što god mislili o vremenu pred TVom, ako ga koristimo pametno i u kontroliranim situacijama možemo biti sigurni da našoj djeci neće biti štetno.

POVEZANO: Koliko bi vremena djeca trebala provesti gledajući u TV?

Akcijski plan za moderne roditelje

Ovaj članak donosi vam savjete kako biti pozitivan roditelj kada ste umorni, no pretpostavka je da nećete biti umorni svakog dana. Kako bi bili sigurni da niste prečesto umorni te da nemate kronični problem sa spavanjem, uzmite minutu i proučite svoj proces spavanja.

 • Koliko često se osjećate umorno i iscrpljeno?
 • Da li je to realno? Kako možete smanjiti broj dana kada ste iscrpljeni i umorni?
 • Što možete napraviti kako bi si osigurali više sna ili bolji san noću?
 • Koji su vaši okidači kada ste umorni?
 • Koje su vaše omiljene tehnike koje možete koristiti kako bi ostali pozitivan roditelj kada ste umorni?

Plan kako ostati pozitivan roditelj?

Dobra je ideja planirati unaprijed za trenutke i dane kada ćete biti umorni, jer svi znamo da će takvih dana biti. Kako bi se pripremili pokušajte:

 • Napravite popis ljudi koje možete tražiti pomoć kada vam je potrebna (vaš suprug, vaša majka ili svekrva, susjedi, dobre prijateljice, dadilja…)
 • Odvojite određene igračke i spremite ih na sigurno. Svakih par mjeseci zamijenite te igračke drugima. Tako će vaša djeca dobiti “nove igrače” svako nekoliko mjeseci što znači da će se opet rado igrati s njima jer će ih zaboraviti.
 • Razmislite o aktivnostima koje vaša djeca vole kako bi ih mogli primijeniti kada je to potrebno. Pokušajte napraviti mali popis takvih aktivnosti i držite ga na sigurnom dok vam ne zatreba.

Biti roditelj koji primjenjuje pozitivno roditeljstvo teško je samo po sebi, no kada smo umorni to se može činiti kao nemoguća misija. Uz malo planiranja i ustrajanje u tom da primjenjujemo načela pozitivnog roditeljstva možemo biti sigurni da ćemo ostati vjerni svojim načelima, čak i kada smo umorni.

POVEZANA TEMA: Pozitivna disciplina – što koristiti umjesto kazne?

Mihael Šanko
Izvršni urednik Modernog Roditeljstva. Otac četvero djece. U toku odgoja razvio interes za povezujuće roditeljstvo iz jednostavnog razloga - mnogo je bolje od uobičajenog načina odgoja jer nas tjera da postanemo bolja verzija sebe samoga kako bi mogli biti bolji roditelj.