Batina je iz raja izašla – da ili ne?

Zašto zapravo udaramo svoju djecu?

Dobiti po guzici u vrijeme kad smo mi bili djeca bilo je nešto sasvim uobičajeno.

Vjerojatno ste svi ponekad dobili po guzi zbog nekog lošeg ponašanja. Možda mislite da je to dobar način odgoja djece jer gle, cijela nacija nam je, za vrijeme djetinjstva dobivala po guzici, pa su svi ispali normalni.

Vi ste, možda, onaj tip roditelja koji ne želi tući djecu, ali opet ih tuče jer u određenim situacijama jednostavno ne znate što drugo učiniti da disciplinirate dijete?

Najzanimljivije je to da većina roditelja koja odgaja djecu tako da ih tuče po guzici je kao dijete dobivalo batine.

Roditelji koji nisu dobivali batine svoju djecu ne odgajaju batinama. Oni jednostavno nađu drugačiji način da ih dijete čuje i da ga discipliniraju. Za njih batine nisu opcija jer oni za njih ne znaju.

Godine istraživanja su donijele iste zaključke, djeca koju roditelji tuku odrastu u manje emocionalno zdrave ljude nego djeca koja nikad nisu udarana. Zato, ako ste udarani kao dijete i mislite da ste zato ispali tako super kako jeste, sigurno nije zahvaljujući batinama koje ste dobivali kao petogodišnjak.

Zapravo, vjerovatno bi bilo puno boljeg emocionalnog zdravlja da ih niste dobivali. Studija koju je napravila Elizabeth Gershoff i njen tim potvrdila je da su djeca koja su odgajana batinama više skolna uporabi droga, depresiji, anksioznosti i češće postaju agrasivni u odrasloj dobi.

Ono što dobivate kada batinama odgajate dijete je trenutno udovaljavanje vašim zahtjevima.

Kako odgoj batinama utječe na osobnost vašeg djeteta?

Ono što dobivate kada batinama odgajate dijete je trenutno udovaljavanje vašim zahtjevima. Dijete će vas poslušati, a vi ćete biti mirni jer imate dijete koje vas sluša. A vi ste roditelj koji je sposoban odgojiti svoje dijete, nemate neko raspušteno derište koje se baca po podu i uopće vas ne čuje.

Rezultat imate, to zapravo i želimo, rezultat?

Problem je što danas imate dijete koje vas sluša, a za 10 godina se čudite kako je on to tako neposlušan ispao i pitate se gdje ste pogriješili s njim?

Ovakav odgoj je usko vezan za neposluh u starijoj dobi, loš odnos sa roditeljima, psihičke probleme, agresiju, delikvenciju. Da nabrajam još?

Što vi više koristite ovakve odgojne metode, to je dijete više sklono udarati druge, npr svoju braću ili sestre, prijatelje u školi. Kao odrasli, veća šansa je da će upravo oni biti onaj supružnik koji će, jelte, malo pokušati preodgojiti svoju suprugu već dobro isprobanom metodom koja daje trenutne rezultate.

POVEZANA TEMA: Kako zaštititi svoje dijete od bullyinga?

Jednostavno je – udarajući djecu ne potičete bolje ponašanje, već naprotiv, potičete lošije ponašanje.

Udarajući djecu, učite ih da je prihvatljivo udarati slabije i manje od sebe.

Djeca ne rade ono što im kažemo, već ono što vide da mi radimo. Odgojiti dijete znači da ga trebamo nešto naučiti. Udarajući ga, učimo ga da nas se boji, a strah nema veze s ljubavlju i dostojanstvenim odgojem djece.

Isto tako, učimo ih da se znaju skriti kad nešto loše naprave jer ako ih ulovimo, znaju što slijedi. Dajemo im poruku da su loši i zločesti, pa se tako i ponašaju.

Učimo ih da koriste nasilje da riješe problem koji imaju. Mi dobivamo rezultat koji želimo, a djeca dobivaju poruku da moraju slušati autoritet i nemaju priliku zauzeti se za sebe, prihvatiti posljedicu za neku lošu stvar koju su napavili.

Nažalost, puno nas je dobivalo batine kao mali. Puno roditelja svakodnevno tako odgaja djecu. Kad bi samo znali koliko je to nepotrebno.

Postoji puno načina da djecu odgojimo bez da ih ozlijeđujemo i da narušavamo njihovo dostojanstvo. Idući puta kada se tako jako naljutite da poželite istuči svoju djecu, brzo pobjegnite u kupaonu.

Smirite se, umijete se i pričekajte da vas prođe bijes. Kada izađete, recite im da ćete razgovarati o njihovom ponašanju kada se smirite. I smirite se, operite suđe, opleglajte mašinu robe, napravite tortu.

Pa onda vidite sjećate li se još zbog čega ste ih ono htjeli istući.

POVEZANA TEMA: Kako odgoj batinama utječe na osobnost naše djece?

Renata Šankohttps://thekangaroomethod.com/
Glavna urednica Modernog Roditeljstva. Majka četvero djece. Već godinama aktivno prati povezujuće roditeljstvo, te se zalaže za popularizaciju istog.