Kako spriječiti svađe između braće i sestara?

Pozitivan način rješavanja sukoba među djecom.

Odgajati dijete nije lak posao.

Odgajati više djece još je teži posao.

Majke koje imaju više djece s malom razlikom ili blizance svakodnevno se suočavaju s različitim izazovima. Natjecanja i svađe, ponekad i tučnjave, jako je teško riješiti jer je uvijek bar jedan koji se osjeća zakinuto ili smatra da ste stali na stranu onog drugog.

Kako se ponašati u ovakvim situacijama i što učiniti kako bi svoju djecu potaknuli na zajedničku igru i razvijanje dobrog odnosa?

Probajte ova tri savjeta.

Posvetite se svakom individualno

Djeca žele i trebaju vašu pažnju. Svako vaše dijete treba vrijeme koje ćete odvojiti samo za njega. Kod djece s malom razlikom ili blizanaca, pažnju često dajete svojoj djeci kao zajednici, a ne jednom po jednom. To je problem jer djeca traže i trebaju vrijeme jedan na jedan, a ako ga ne dobiju, stvaraju se frustracije i natjecanja među djecom.

Svako dijete želi trenutak za sebe, mjesto u vašem srcu koje je samo njegovo, mjesto u obitelji koje pripada samo njemu. Kako bi bili sigurni da svakom  djetetu poklanjate dovoljno pažnje, uvedite dnevno individualno vrijeme sa svakim djetetom.

Nije lako posložiti ionako ludi radni dan, ali ovo će se isplatiti. Uključite muža da on provodi vrijeme s djecom dok vi odvojite 15 min dnevno za svako vaše dijete. Ili drugo dijete zaposlite, na primer bojanje, crtanje, zadaća, pa čak i crtići. Onda se samo zamijenite. Vaša će djeca obožavati vaše zajednično vrijeme.

Isprva će vjerovatno, drugo dijete ometati vaše vrijeme s prvim djetetom ili možda neće željeti da ste sami s bratom ili sestrom, a on ne može biti s vama. Malo ljubomore je sasvim prirodno. Vaša djeca će se naviknuti, a vrijeme koje ćete odvojiti za svakog posebno će im značiti više nego su sada svjesni.

kako odgojiti dobru djecu

Ne etiketirajte svoju djecu

Naše društvo ima opsesiju sa etiketiranjem svih i svakoga.

Mlađe, starije, sramežljivo, živahno, uspješno itd.  Isto je sa djecom. Jedno je živahno, drugo sramežljivo. Ovakve etikete su vrlo česte i vrlo olako ih dijelimo.

Iako se ovo čini bezopasno, neprestano uspoređivanje djece, pa makar to bilo i sa osobom koja im je vrlo bliska kao što je brat ili sestra, utječe vrlo loše na samopouzdanje djeteta i ponekad može izazvati ljubomoru kod drugog djeteta. Ovakva uspoređivanja djece često su pokretači dječjih svađa.

Čak i pozitivne etikete kao dobar, pametan, spretan nisu dobre. Ako postoji onaj sa ovakvim etiketama, znači da onaj drugi nosi etikete suprotne ovim pozitivnim (ako je on spretan, onda sam ja nespretan).

Najbolje bi bilo izostaviti etikete u potpunosti. Svako dijete ima osobine koje ga čine posebnim i jedinstvenim. Fokusirajte se na svoje dijete kao potpunu osobu umjesto da izdvajate osobine koje bi mogle biti predmet dječjeg natjecanja.

Razdvojite djecu od djeteta

Vrlo lako je djecu s malom razlikom i blizance tretirati kao jedno. Ne samo da je lako, nego i štedi vrijeme. Upisati ih na isti sport ili ih jednako obući. No, ovakav “jednaki” pristup nije nužno najbolji za vašu djecu.

Kako budete provodili svaki dan vrijeme jedan na jedan sa svojom djecom, shvatiti ćete koliko su različiti i koliko je svako vaše dijete posebno. Uvidjet ćete njihove talente i posebne interese. Potičite njihove individualne interese i pomozite im da uvide razliku jedan među drugom. Veselite se svakoj njihovoj različitosti koja ih čini tako jedinstvenima.

Naravno da ćete uvijek cijeniti i poticati zajedništvo kod svoje djece te ih poticati da njeguju posebnu povezanost koju mogu imati samo djeca koja rastu zajedno, ali morate napraviti mjesta i za svako vaše dijete posebno. Samo tako ćete imati djecu koja su svjesna sebe i svojih mogućnosti, ali cijene i poštuju mogućnosti drugih.

Preporuke za čitanje:

Renata Šankohttps://thekangaroomethod.com/
Glavna urednica Modernog Roditeljstva. Majka četvero djece. Već godinama aktivno prati povezujuće roditeljstvo, te se zalaže za popularizaciju istog.