Što učiniti ako vas dijete grize?

Zašto toddleri grizu i kako se postaviti ako vas dijete ugrize?

Kada vas beba bez zubića pokuša ugristi, to može biti zabavno. No kada vas ugrize 1,5 godišnji toddler za svih svojih 8 zubića, zabava prestaje i vrijeme je za suočiti se sa svojim vampirićem.

Kada imate dijete koje će s lakoćom ugristi bilo koje drugo dijete oko sebe ili drugu odraslu osobu, suočavate se osudom društva, a vaše dijete, u pravilu, druga djeca izbjegavaju, posebno ako ono grize i djecu s kojom se igra.

Neka djeca nemaju potrebu ugristi ništa osim sendviča, dok postoje djeca koja imaju naviku gristi svih oko sebe.

Zašto djeca grizu i što vi možete učiniti da ih zaustavite u tome?

Zašto toddleri grizu?

Mnogo je razloga zašto djeca grizu, a rijetko to rade da bi nekome namjerno nanijeli bol. Kod manje djece žvakanje i grickanje igrački je normalna potreba i tako si olakšavaju izlazak zuba. Toddleri grizu iz više razloga:

  • Izazivanje reakcije – Iznenađenje i vrisak vašem toddleru su zabavan rezultat ugriza i često, dijete koje grize nije svjesno da nanosi bol.
  • Frustrirani su – Ponekad na ovaj način pokušavaju izraziti svoje osjećaje i frustracije. U ovoj dobi djeci se teško izraziti riječima jer im je rječnik ograničen.
  • Traže i trebaju pažnju – Negativna reakcija je bolja nego nikakva. Ukoliko vaše dijete smatra da ne dobiva dovoljno pažnje, ono će učiniti sve da je pridobije, čak vas i ugristi.

Kako spriječiti ugrize?

Ukoliko možete maknuti dijete od žrtve prije nego što zabije svoje zubiće, možete smanjiti stres koji nanosi žrtvama, a vi imate priliku pomoći svom djetetu:

  1. Kada je vaše dijete dovoljno staro i ima dobro razvijen rječnik, počnite ga ohrabrivati da što više koristi riječi kako bi izrazio ono što osjeća. Pomozite mu da nauči prepoznati osjećaje kao što su ljutnja i tuga te da o njima razgovara. Ovo mu pomože da svoje osjećaje ne pokazuje na agresivan način kao što su ugrizi.
  2. Sve situacije u kojima bi dijete moglo postati razdražljivo smanjite na minimum. Djeca će češće gristi ako su razdražljivi pa se pobrinite da je dijete naspavano i odmorno kada se igra s drugom djecom. Ukoliko idete u park, ponesite zdrave među obroke koje ćete ponuditi djetetu kako bi spriječili da postane gladno što može voditi u razdražljivost i ponovnu mogućnost ugriza.
  3. Pobrinite se da vaše dijete dobiva dovoljno vaše pažnje tokom dana. Ovo je posebno bitno u vrijeme kada vaše dijete prolazi kroz neku stresnu situaciju.

POVEZANA TEMA: Kako razviti emocionalnu inteligenciju kod djece?

dijete grize

Što učiniti kad dijete grize?

Što god učinili, nikako nemojte poslušati savjet o tome kako trebate uzvratiti istom mjerom. Ne grizite dijete da mu pokažete bol, ne nanosite mu bol na niti jedan način! 

Ne samo da ćete tako povrijediti svoje dijete, nego ga učite da je prihvatljivo odgovarati na određene situacije nasiljem i nanošenjem bola drugim osobama.

Kad god vaše dijete ugrize drugo dijete ili odraslu osobu, vrlo je važno da intervenirate i da jasno pokažete djetetu da to nije prihvatljivo ponašanje. Ukoliko je dijete dovoljno staro, razgovarajte s njim i pomozite mu da se nosi sa situacijom na drugi način. Naučite ga da kaže “Ne”  umjesto da grize.

Ako vaše dijete grize da bi pridobilo vašu pažnju, pokušajte svoju reakciju na ugriz svesti na minimum i svom djetetu dati više pažnje. Počnite primjećivati trenutke kada se lijepo igra s drugom djecom i pohvalite ga za takvo ponašanje.

Iako je vrlo neugodno gledati kako vaše dijete grize drugu djecu u parku, to je vrlo često i sasvim normalno ponašanje djeteta koje se još ne može izraziti kako želi. Većina djece će ovo ponašanje prerasti kako budu postali stariji.

POVEZANO: Zašto bi naša djeca trebala provoditi više vremena na otvorenom?

Renata Šankohttps://thekangaroomethod.com/
Glavna urednica Modernog Roditeljstva. Majka četvero djece. Već godinama aktivno prati povezujuće roditeljstvo, te se zalaže za popularizaciju istog.