fbpx

Sedam situacija u kojima ste poželjeli odustati od dojenja

...i kako ih uspješno prebroditi?

Odluka o odvikavanju djeteta od dojenja je vrlo osobna. Ne postoji savjet za to koje je pravo vrijeme za odvikavanje od dojenja. Važno je uzeti u obzir situaciju u kojoj se nalazite i donijeti odluku koja je za vas najbolja.

Gotovo svaka majka je prošla kroz mnoge izazove na svom putu dojenja. Ponekad, izazovi mogu biti vrlo teški i mnoge majke osjećaju da ne žele više dojiti ili čak da mrze dojenje. Čak i majke koje doje mjesecima i godinama su se ponekad susrele sa negativnim osjećajima vezanim uz dojenje.

Iako ponekad osjećate odbojnost prema dojenju, morate znati da ne morate prestati dojiti ukoliko baš to ne želite.

Sedam situacija u kojima ste poželjeli odustati od dojenja

Ovo je sedam situacija u kojima je većina majki poželjela odustati od dojenja i savjet kako ih prebroditi.

Kad ste sigurni da se više nikada u životu nećete naspavati

Niste prva majka kojoj je palo na pamet prekinuti dojenje ili bebi dati bočicu ne bi li bolje i duže spavala po noći. No, mislite da bi to stvarno riješilo problem sa spavanjem?

Vjerovatno ne! Istraživanja su pokazala da majke koje djecu hrane na bočicu ili doje u kombinaciji sa bočicom manje spavaju i da, nakon razbuđivanja, trebaju više vremena da ponovno zaspu od majki koje isključivo doje.

Kada se budite budili po deseti puta noću da bebu podojite, sjetite se da niste sami i da alterantiva o kojoj možda razmišljate neće razutirati dužim i boljim snom.

Kad prolazite kroz iskustvo bolnih bradavica ili slušate zastrašujuće priče o bolnom dojenju

Iako možda sami nemate iskustvo bolnih bradavica, samo slušanje priča o tome kako je dojenje bolno može vas potaknuti da počnete razmišljati o prestanku dojenja. Napuknute i oštećene bradavice, gljivične infekcije, bakterijske infekcije bradavica, blisteri i tako dalje.

Na početku dojenja većina majki iskusi bol prilikom dojenja koja je blaga i kratkotrajna. Ovo je neugoda koja traje dok se bradavice ne naviknu na dojenje. Većina majki nakon ovog kratkog perioda doji bez problema i bez ikakvih bolova.

Znakovi oštećenih bradavica, jaka bol, bol koja ne prestaje kako podoj odmiče ili bilo kakva bol nakon perioda bez boli znači da nešto nije u redu. Tada svakako potražite savjet od savjetnica za dojenje kako bi mogli nastaviti bezbolno dojenje. Zapamtite, svaki problem u dojenju ima svoje rješenje!

Kad prolazite kroz mastitis

Mastitis svaku majku može natjerati da počne razmišljati o prestanku dojenja. Kada imate mastitis osjećate se lošije nego ikad, kao da vas je pregazio kamion.

Na sreću, nastavak dojenja pomaže da mastitis čim prije prođe.

Ukoliko se dojke ne prazne, može doći do apscesa i vrlo je bitno nastaviti dojiti svoju bebu za vrijeme mastitisa.

Problemi u dojenju

Ako mislite da vam je količina mlijeka smanjena

Kada ste napokon prošli onaj period pun izazova i uspjeli dojiti bezbrižno, odjednom vam se čini da vam je količina mlijeka smanjena i da su vam dojke ispuhane.

Vjerojatnost da vam je količina mlijeka stvarno smanjena je vrlo malena. Ono što se događa nakon prvih nekoliko mjeseci je to da se vaše tijelo prilogodilo potrebama vaše bebe i da proizvodi onu količinu mlijeka koju vaša beba treba.

Ukoliko ste i dalje zabrinuti oko količine mlijeka svakako kontaktirajte savjetnice za dojenje. I da je vaša količina uistinu smanjena svakako postoji mnogo načina za povećati je i ponovno početi bezbrižno dojiti.

Kad pomislite da više ne možete izdajati mlijeko

Za majke koje redovno izdajaju mlijeko, izdajanje može postati jako zamorno. Iz kojeg god razloga da izdajate, bilo da isključivo izdajate ili povremeno jer ste se morali vratiti na posao, izdajanje vas može umoriti i možete pomisliti da je možda najbolje završiti s agonijom.

Najbitnija stvar u ovakvim situacijama je da imate podršku za ono što radite. Sjetite se razloga zašto izdajate, potražite grupu podrške dojenju u vašoj blizini ili online. Družite se s majkama koje prolaze kroz isto i shvatit ćete da niste sami i da se sav trud isplati.

Kad želite popiti piće. Ili dva…ili tri…

Neke majke mogu pomisliti na prestanak dojenja jer se osjećaju zarobljeno i ne mogu sudjelovati u druženju s prijateljima te popiti koju čašu alkoholnog pića.

Iako se ne preporučuje piti alkohol za vrijeme dojenja, od čaše ili dvije povremeno neće vašem djetetu biti ništa. Veća je korist za dijete da doji pa makar vi i popili čašu vina jednom u dva tjedna, nego da prestanete dojiti u potpunosti. Naravno, pripazite da čaša vina tu i tamo ne postane čaša ili dvije svakodnevno.

Kad poželite izaći – bilo gdje

Isprva vam se može činiti da vas dojenje veže za kuću i da ako dojite ne možete nigdje jer vaša beba stalno doji. Kada odlučite preći preko ovih misli i izađete sa svojom bebom van, shvatiti ćete koliko je lako ići bilo gdje sa bebom koja doji. Dojka je uvijek i u svakom trenutku spremna za vašu bebu, bez podgrijavanja, provjeravanja temperature i steriliziranja bočica. Sa svojom bebom možete krenuti gdje god poželite i nije vam potrebno ništa jer sve što vaša beba treba vi već imate.

Sasvim je prirodno da ne volite dojiti baš svaki trenutak i da dojenje nije u svakom trenutku ono što želite raditi. Niste sami, mnoge žene prolaze kroz iste dvojbe kao i vi.

Držite se mota “Nikad ne odustaj na loš dan.” I zapamtite, loši dani su uvijek privremeni!

PROČITAJTE SLJEDEĆE: Koliko zapravo znate o dojenju? Riješite kviz i saznajte!

Renata Šankohttps://thekangaroomethod.com/
Glavna urednica Modernog Roditeljstva. Majka četvero djece. Već godinama aktivno prati povezujuće roditeljstvo, te se zalaže za popularizaciju istog.