fbpx

Što ako moje dijete mrzi ići u školu?

Kako se postaviti i pomoći djetetu da razvije zdrave navike?

Bliži se vrijeme povratka u školske klupe, a s njime i problemi vezani uz školu. Tek što smo kupili sve knjige i bilježnice, obnovili garderobu i povećali minus na svim računima i karticama javlja se još jedan problem koji nismo očekivali – naše dijete “mrzi školu”.

Kako se postaviti u situaciji kada dijete ne želi ići u školu i kako mu pomoći?

Škola je mjesto gdje vaše dijete postavlja akademske temelje za svoj život koji su sve važniji u današnje vrijeme. Osim toga u školi razvija i mnoge društveno korisne vještine poput vještina pregovaranja, riješavanja problema, organizacije i odnosa s drugim ljudima.

Kada vaše dijete konstantno ponavlja da “mrzi školu” to može prerasti u mnogo veći problem ako se ne postavimo na pravi način.

Sagledajte društveni aspekt škole

Mnogo važniji od same edukacije je upravo društveni aspekt škole i način na koji on utječe na dijete. Da li vaše dijete ide u školu s veseljem ili sa strahom?

Ponekad druga djeca mogu biti nemilosrdna i mogu povrijediti osjećaje vašeg djeteta. U takvoj situaciji naš zadatak kao roditelja je prepoznati to kod svog djeteta i razgovarati s njim. Pokušajte razgovarati s djetetom i analizirati svaku od problematičnih situacija. Imajte razumijevanja za probleme koje dijete ima i nemojte ih shvaćati olako.

Da bi se vaše dijete osjećalo loše drugo dijete ne mora prema njemu biti nasilno.

U takvim situacijama od velike pomoći može biti razgovor. Analizirajte takve situacije i savjetujte dijete kako se postaviti.

Ako je drugo dijete nasilno prema vašem djetetu to svakako treba prijaviti učiteljima. Objasnite djetetu da ne smije tolerirati nasilje i da svako nasilje prijavi učiteljima. Ako je vaše dijete uvjereno da se može samo nositi s nasiljem, pustite ga. Pokušajte procijeniti ima li potrebe da se vi uključite ili se dijete može nositi s time.

Ako procijenite da se morate uključiti, kontaktirajte školu i provjerite situaciju.

Stavite se na mjesto svog djeteta kako bi ga mogli bolje razumjeti. Sjetite se neugodnih situacija iz svog djetinjstva i trenutaka kada ste s grčem u želucu išli u školu svako jutro.

Ne možemo svoje dijete zaštititi od svake neugodne situacije ili ružne riječi, ali ukoliko održavamo komunikaciju i slušamo svoje dijete bez osuđivanja, možemo mu biti potrebna podrška i pomoći mu kada je to potrebno.

Društveni aspekt škole je vrlo važan i može utjecati na učenje i cjelokupni razvoj vašeg djeteta. Budite podrška svom djetetu i shvatite koliko je ovo važno.

POVEZANA TEMA: Moje dijete ne želi se pomaknuti s kauča. Kako ga motivirati?

Pogledajte školski program

Što ako vaše dijete nema problema sa društvom, ali i dalje mrzi školu?

Pogledajte program škole u koju vaše dijete ide. Neki od predmeta mogu mu biti preveliki teret pa zbog toga može razviti odbojnost prema svim predmetima i učenju. Ovo može biti poseban problem ako se vaše dijete trudi, a rezultati njegova rada se ne vide.

Posvetite se predmetu koji je vašem djetetu problem.

Prođite zadatke zajedno s njim i pokažite mu što ne zna. Ako mu sami ne možete pomoći, pronađite osobu koja drži poduke u vašem gradu.

Kada vaše dijete savlada najteži predmet, nositi se s ostalim predmetima postaje mnogo lakše.

Ovo može biti poseban problem kada je školski sustav loše zamišljen ili kada se vaše dijete ne voli učiti određeni predmet, no kada ga jednom savlada situacija bi se trebala popraviti.

Budite u kontaktu sa školom

Ako vaše dijete ima problem s učenjem, svakako posjetite roditeljski sastanak. Potrudite se razgovarati s učiteljem nasamo kako bi se mogli nesmetano pozabaviti problemom koji vaše dijete ima.

Pokušajte shvatiti učitelje i osoblje škole, te nemojte postavljati nerazumne zahtjeve pred njih, ali svakako zahtijevajte kvalitetan odnos prema vašem djetetu.

Ako je problem u učitelju, postoje načini kako to riješiti.

Mnogi roditelji ne žele se zauzeti za svoje dijete, no naš je zadatak da smo uvijek na strani svog djeteta, pa makar se i zamjerili učitelju ili ravnatelju škole kojeg godinama poznajemo.

Pokušajte realno procijeniti situaciju, shvatite poziciju učitelja i budite puni poštovanja prema tim ljudima. Oni u velikoj većini slučajva rade svoj posao na najbolji mogući način.

POVEZANA TEMA: Kako pripremiti dijete za odlazak u školu?

Prema školskim obvezama se odnosite s poštovanjem

Razmislite o situacijama koje mogu utjecati na odnos vašeg djeteta prema školi. Kako izgleda odlazak i priprema za školu? Da li je svaka priprema za školu stresna? Kasnite li redovno pa vaše dijete nema vremena pripremiti se za nastavu?

Ako kasnite u školu, to vašem djetetu daje potpuno krivu poruku da škola nije važna. Naša djeca uče gledajući nas. Poštujte školu kao obvezu koje vaše dijete ima i potrudite se sa stignete na vrijeme. Na taj način vaše dijete imati će više vremena pripremiti se za nastavu i dati ćete mu poruku kako je škola važna.

Kada odlazite po dijete nakon škole također se potrudite doći na vrijeme. Ako vas dijete čeka samo ispred škole kada su sva druga djeca već otišla, može se osjećati izgubljeno i napušteno. To može imati utjecaj na njegov odnos prema školi.

Kada nam je nešto u životu važno onda se prema tome odnosimo s poštovanjem. Ako se vi odnosite prema obvezama vašeg djeteta s poštovanjem, dajete mu poruku da su one važne.

Budite kreativni

Često djeca ne vole školu jer uče previše teorije i ne mogu shvaiti kako će im to koristiti u životu. Naš zadatak kao roditelja je razgovarati s njima i potruditi se da shvate koliko je škola važna. Komunicirajte s vašim djetetom, pokažite mu na primjerima iz svakodnevnog života kako je škola važna. Nemojte mu prenijeti krivu poruku (“Bit ćeš smetlar ako ne budeš učio”) već mu pokažite kako učenjem može napraviti svijet boljim mjestom za život svima nama.

Ako vaše dijete ne voli čitati pokušajte ga u tome motivirati. Posjetite lokalnu knjižnicu i pronađite zanimljive knjige. Nemojte uporno forsirati čitanje obvezne literature, već se potrudite da vaše dijete razvije interes za čitanjem. Jednom kada razvije interes, čitanje više neće biti problem.

Isto pravilo možete primijeniti na matematiku ili kemiju.

Primjerima iz stvarnog života možete djetetu pokazati kako da koristi znanje koje će naučiti u školi. Problem koji mnoga djeca imaju je da ne znaju kako ono što uče u školi povezati sa stvarnim životom. Jednom kada shvate vezu između realnog svijete i utjecaja koji škola i znanstveni sustav imaju na svijet, biti će im mnogo lakše učiti.

Podsjetite dijete da je ono u potpunoj kontroli svojih osjećaja

Isto kako i mi imamo dobar ili loš dan, tako ga imaju i naša djeca. Način na koji započnemo dan i stav koji zauzmemo od ranog jutra prate nas cijelo vrijeme. Pokažite djetetu kako zauzeti pozitivan stav od ranog jutra.

Neka ide na vrijeme u krevet kako bi se mogao odmoriti i biti spreman za dan koji ga čeka. Ujutro razvijte rutinu poput pranja zubi, doručka i pripreme za školu. Nemojte žuriti i stvarati paniku bez potrebe.

Ako dijete ne voli jedan predmet pokažite mu kako da se nosi s tim. Ni mi sami ne volimo sve što radimo u danu, poput pranja rublja ili usisavanja. No kada obavimo sve što moramo, osjećamo se mnogo bolje i možemo nastaviti sa redovnim aktivnostima. Istu logiku možemo upotrijebiti za školu. Kada završi taj jedan omraženi sat, dijete može uživati u ostalim predmetima.

Odnos prema školi koji vaše dijete ima vrlo je važan faktor koji utječe na sve, od načina na koji se odnosi prema svojim obavezama, pa do konačnog uspjeha. Ako je odnos prema školi pozitivan, rezultat sigurno neće izostati.

svijet bolje mijesto skola

Provjerite svoju situaciju, radite li sve kako bi trebali?

 • Da li vaše dijete često govori kako “mrzi školu”? Kako se postavljate u toj situaciji?
 • Da li se vaše dijete educira i u slobodno vrijeme izvan škole?
 • Da li potičete svoje dijete na pozitivno razmišljanje o školi?
 • Jeste li dovoljno uključeni u njegovo obrazovanje? Da li redovno odlazite na roditeljske sastanke i komunicirate sa učiteljima?
 • Razgovarate li s djetetom o emocijama koje osjeća prema školi?
 • Dovodite li svoje dijete u školu na vrijeme?

Vaš plan za popraviti odnos prema školi

 • Sjednite i razgovarajte sa svojim djetetom. Dotaknite se potencijalno problematičnih situacija i pomozite mu da se nosi s njima.
 • Razgovarajte s učiteljem vašeg djeteta. Dajte mu do znanja da ste uključeni u obrazovanje svog djeteta i da vam je ono prioritet.
 • Pitajte svoje dijete u koje vrijeme želi da ga odvedete u školu. Dolazak na vrijeme je od velike važnosti!
 • Posvjestite djetetu važnost odnosa koji ima prema školi od prvog dana. Potrudite se da shvati da su rezultati koje ostvaruje samo pokazatelj koliko je dobar odnos prema školi koji ima.
 • Uključite edukaciju u svakodnevne aktivnosti svog djeteta. Budite kreativni i potrudite se da vaše dijete zavoli učenje. Na taj način sigurni ste da će krenuti u dobrom smjeru!

Mihael Šanko
Mihael Šanko
Izvršni urednik Modernog Roditeljstva. Otac četvero djece. U toku odgoja razvio interes za povezujuće roditeljstvo iz jednostavnog razloga - mnogo je bolje od uobičajenog načina odgoja jer nas tjera da postanemo bolja verzija sebe samoga kako bi mogli biti bolji roditelj.