fbpx

Ovo su 4 navike sretnih roditelja, evo zašto su važne

Jeste li sretan ili nesretan roditelj?

Svaki roditelj želi usrećiti svoju djecu.

Sasvim je prirodna potreba da želimo da su naša djeca sretna i zadovoljna te je sasvim razumljivo da često razmišljamo o tome kako usrećiti našu djecu.

No, koliko često razmišljate o svojoj sreći? Jeste li se ikada zapitali kako vaša sreća utječe na vašu djecu?

Djeci je bitno jeste li vi sretni ili ne iako tako ne izgleda. Istraživanja su pokazala da depresija od koje pate roditelji negativno utiče na ponašanje djece. Djeca depresivnih roditelja imaju više problema u ponašanju, a češće i sami postanu depresivni u odrasloj dobi.

Savjeti koje dobivamo o tome kako biti sretniji i kako život živjeti zadovoljniji su svima dobro poznati i puno puta smo ih pročitali. Jesti zdravo, kretati se, živjeti aktivan život i vježbati, naučiti se nositi sa stresom su sve vrlo dobri savjeti.

No, ovo puno puta nije dovoljno da bi sami sebe potaknuli na sreću. Ovdje su naša četiri savjeta koji vam mogu pomoći da počnete raditi na svojoj sreći:

1. Izborite se sa negativnim mislima

Negativne misli je teško kontrolirati. Ponekad je to tuga preko koje je teško preći, strahovi s kojima se jako teško boriti. No, negativne misli loše utječu na nas i naše raspoloženje i vrlo je bitno naučiti kako ih izbaciti i početi misliti pozitivno.

  • Počnite primjećivati negativne misli.
  • Zapišite na papir one negativnosti o kojima najčešće razmišljate.
  • Zapitajte se koliko su ove misli istinite i onda nađite pozitivno rješenje
  • Kad se ponovno pojave, presijecite ih odmah u početku i zamijenite ih svojim pozitivnim rješenjem.

2. Povežite se sa onima oko sebe

Kad kažemo povezati, mislimo stvarno povezati, ne samo biti u istom prostoru s njima. Nije dovoljno samo biti u društvu onih koje volimo, bitno je stvarno biti prisutan u njihovom društvu.

Jedino tako se stvarno možemo povezati sa ljudima do kojih nam je stalo.

Često roditelji misle da je dovoljno sve učiniti za djecu i da ćemo se tako povezati s njima. Ovo je netočno. Nije bitno koliko stvari ćemo napraviti za našu djecu, nego je bitna kvaliteta onog vremena koje provedemo s njima.

POVEZANA TEMA: Kako primjenjivati povezujuće roditeljstvo kada ste umorni?

sretan roditelj

3. Živite po svojim uvjerenjima

Puno puta u životu dopustimo drugima da utječu na nas negativno, te da utječu na naše životne odluke. Utjecaj je sve veći s obzirom da ga i mediji vrše na nas i često nismo ni svjesni da smo pod tuđim utjecajem.

Naši dobri prijatelji, obitelj, stranci na internetu ili čak stručnjaci mogu imati loš utjecaj na naš život i potaknuti nas da donosimo odluke koje nisu u skladu sa našim uvjerenjima. Ponekad znamo žrtvovati sebe i ono u što vjerujemo da bi udovoljili drugima.

Kada ne živimo život po svojim uvjerenjima i načelima, postajemo nesretni. 

Odlučite koja su uvjerenja vama bitna i od kojih ne želite odstupati. Nemojte dopustiti drugima da posumnjate u ono što vam je bitno.

4. Nemojte roditeljstvo shvaćati preozbiljno

Često smo prema sebi vrlo kritični i svaki svoj krivi korak shvaćamo preozbiljno. Osjećamo se loše i krivimo sebe jer nismo uspjeli u nečemu što smo naumili. Neuspjelo skidanje pelena do druge godine ili to da naše dijete ne zna voziti bicikl do treće su samo neki od primjera zbog kojih se roditelji osjećaju loše.

Bitno je shvatiti da nije svaki problem zapravo problem. Većina stvari koja se na početku čini kao veliki problem su samo sitne prepreke na putu preko kojih s lakoćom pređemo.

Roditeljstvo uistinu je ozbiljan posao. To je posao koji zahtijeva naše vrijeme i sav naš trud, posao zbog koga moramo naučiti i sami rasti uz našu djecu iz dana u dan.

No, to ne znači da ne možete uzeti pauzu i da se ne možete opustiti. Igrajte se s djecom, skačite s njima po krevetu, smijte se blesavim šalama.

Činite to i onda kada stvari nisu savršene. Ukoliko budete čekali da sve bude savršeno da bi mogli uživati u svojoj djeci, učiniti ćete upravo suprotno – upropastiti savršene trenutke.

Na kraju svakog dana, budite blagi prema djeci i prema sebi. Oprostite si pogreške. Vi učite zajedno sa svojom djecom, a tamo gdje ima ljubavi i blagosti, ima i sreće i nade!

POVEZANA TEMA: Pozitivni ishodi povezujućeg roditeljstva – kako ih naučiti primijetiti?

Renata Šankohttps://thekangaroomethod.com/
Glavna urednica Modernog Roditeljstva. Majka četvero djece. Već godinama aktivno prati povezujuće roditeljstvo, te se zalaže za popularizaciju istog.