fbpx

Trogodišnjak i nošenje drva za ogrjev… Jesu li ovi savjeti suludi?

Nemojte vjerovati svemu što vidite na internetu.

U bespućima grupa za roditelje često se nađu savjeti s aktivnostima za djecu s obzirom na njihovu dob.

Ima tu svega, od totalnih gluposti do dobrih, kvalitetnih savjeta.

No jedna od najpopularnijih lista koje obilaze roditeljske grupe je upravo ona koju je navodno napravila Maria Montessori.

Evo jedne verzije te liste:

O čemu se radi te kakve veze ima unošenje drva s vašim trogodišnjim djetetom?

Tko je Maria Montessori?

Vjerujem da ste čuli za ime Montessori.

Naziv je to naime za mnogo toga. Mnogi roditelji i odgajatelji kunu se u Montessori metode odgoja.

No kako je cijela ta priča nastala?

Maria Tecla Artemisia Montessori Talijanska je liječnica i edukatorica rođena davne 1870te godine. Kao jedna od prvih žena liječnica u Italiji fokusirala se na psihijatriju u počecima svoje karijere. Kasnije se je specijalizirala u području edukacijske teorije te je tako nastala popularna edukacijska filozofija zvana Montessori.

Maria Montessori u sklopu svog vrtića promatrala je djecu te je uočila kako oni naprosto uče iz svega oko sebe te kako imaju jaku želju i potrebu za učenjem.

Tako je počela razvijati materijale i okolinu za učenje, a kada su rezultati njenih studenata postali jasni Maria je postala vrlo popularna u krugovima edukatora, novinara i poznatih osoba svog vijeka.

To je dovelo do osnivanja brojnih škola temeljenih na Montessori metodi odgoja i učenja.

Što je Montessori metoda?

Montessori metoda odgoja i edukacije usmjerena je individualnom pristupu djetetu. Umjesto standardiziranog pristupa fokus je na razvijanju ljubavi prema učenju.

Svako dijete ima svoj ritam učenja, a Montessori metoda to poštuje i tome se prilagođava.

Važan fokus je i na samostalnosti.

Tu samostalnost potiče se i trenira putem učenja osnovnih životnih vještina. Svako dijete tako uči samo se obući, pospremiti igračke ili pomoći oko kuhanja.

Montessori metoda uči djecu kako biti produktivan i aktivan član zajednice – bilo to kućanstvo, susjedstvo ili škola.

Učenje je naravno prilagođeno dobi i razvoju djeteta (individualan pristup) no u većini slučajeva možemo vidjeti Montessori fokusirane vrtiće jer većina škola na našim prostorima su ipak javne škole sa standardiziranim kurikulumom.

Mlađa djeca tako uče koristiti svoja osjetila, finu motoriku, pokret i snalaženje u prostoru. Djeca uče promatranjem, ali i dodirom, mirisom, okusom, strukturom, težinom…

Ako kod djece potaknemo volju i želju za učenjem tada oni neće učiti da prođu ispit, već će učenje poistovjetiti s radošću i uspjehom.

POVEZANA TEMA: Zašto bi vaša djeca trebala provoditi više vremena na otvorenom?

Kakve to veze ima s nošenjem drva za ogrjev?

Iz učenja samostalnosti Montessori metodom dolazimo do popisa aktivnosti za djecu koji se često dijeli po društvenim mrežama.

Začetna ideja je da dijete nauči pobrinuti se za sebe te tako razvije svoju samostalnost.

To uči kroz sudjelovanje u svakodnevnim aktivnostima.

Kao i uvijek kada nešto vidimo na internetu, moramo savjet ili ideju sagledati u cjelini, umjesto da donosimo zaključke na temelju izvučene misli ili sitnog detalja.

Montessori aktivnosti za djecu nisu recept kojeg svaki roditelj mora poštivati.

To nije niz koraka za slijediti već niz ideja i mogućnosti. Koju od tih mogućnosti ćete odabrati za sebe i svoje dijete, ovisi samo o vama.

No kako donijeti tu odluku?

Evo na što morate pripaziti:

  • Dob vašeg djeteta
  • Stupanj razvoja djeteta
  • Specifičnu situaciju u kojoj se nalazite
  • Svoj osobni stav prema riziku
  • Koliko vremena imate za nadgledati dijete i boraviti s njim

Svaka od ovih aktivnosti uključuje dijete, ali i roditelja.

Svaka od njih je savršeno prikladna, ali i apsolutno glupa ideja. Ovisno o situaciji i svemu gore navedenom.

Nećete dakle dati svom trogodišnjaku sjekiru da nacijepa par metara drva i unese ih u kuću. No ako palite roštilj i koristite manje komade drva dopustite djetetu da ponese par komada do roštilja.

Nećete svom petogodišnjaku dati da slaže kristalne čaše na policu, no dopustite mu da vam pomogne spremiti manje zdjele ili tanjure iz perilice.

Nećete svom devetogodišnjaku dati kompletnu električarsku opremu da postavlja instalacije u apartmanu na moru, no dopustite mu da pod vašim nadzorom promjeni žarulju na stolnoj lampi.

Vidite li trend?

Uz malo zdravog razuma i puno strpljenja djeca mogu sudjelovati u mnogo aktivnosti. Na nama roditeljima je da procijenimo koje su to aktivnosti i kada je prikladan trenutak za dječju pomoć i sudjelovanje.

Također je važno napomenuti da je za neke od ovih aktivnosti potrebno puno strpljenja i truda.

Ako ste svom trogodišnjaku dali da slaže krpe budite svjesni da one neće biti savršeno posložene. Nema smisla to očekivati od djeteta te dobi.

Ako vaš šestogodišnjak guli krumpir nemojte očekivati standard kuhinje Gordon Ramsaya. Budite svjesni mogućnosti i dobi svog djeteta.

Svakoj od ovih aktivnosti pristupite smisleno i staloženo.

Prilagodite ju svom djetetu, ali i samom sebi.

Montessori nije savršenstvo. To je samo jedna od metoda odgoja i obrazovanja koju mnogo roditelja i odgajatelja voli.

Hoće li biti korisna vama?

To morate sami odlučiti. Ne morate postati certificirani Montessori edukator da bi primijenili neke od savjeta koje možemo naučiti iz ove metode.

Maria Montessori napravila je mnogo za djecu diljem svijeta. Stotinama godina nakon začetka ove metode mnogo savjeta je korisno i primjenjivo u našim životima i odgoju.

Na nama je da te savjete analiziramo te primijenimo u skladu sa svojom individualnom situacijom.

Naša djeca uče iz svega što vide.

Nekad je to film ili reklama na TVu, nekad ono što čuju u školi. No zapamtite da najveći utjecaj od svega ima ono što gledaju i slušaju svakog dana u vlastitom domu.

Njihov najveći uzor smo mi roditelji.

Najmanje što možemo napraviti je potruditi se da smo dostojni biti taj primjer svojoj djeci.

PDF dokument – Radni list za roditelje

Pretplatite se na godišnji paket Modernog Roditeljstva+ za samo 140kn te kao BONUS dobiti ćete radni list s Montessori aktivnostima za djecu u PDF obliku.


Također dobivate pristup našim tekstovima za pretplatnike te ostalim bonus sadržajima i priručnicima.

Mihael Šanko
Izvršni urednik Modernog Roditeljstva. Otac četvero djece. U toku odgoja razvio interes za povezujuće roditeljstvo iz jednostavnog razloga - mnogo je bolje od uobičajenog načina odgoja jer nas tjera da postanemo bolja verzija sebe samoga kako bi mogli biti bolji roditelj.