Prestanimo se derati na djecu: Kako razviti naviku planiranja i prevencije?

Kako planirati na vrijeme da se ne deremo na djecu kada smo ljuti?

Pokušati ću ovo objasniti na vrlo jednostavnom primjeru.

Zamislite situaciju – jutro je, spremate se za posao, a dijete za školu. Standardna procedura je ustajanje, umivanje, pranje zubi i oblačenje, kuhanje kave i kakaoa, spremanje užine i konačno izlazak iz kuće.

Toliko malo vremena, a toliko posla za obaviti. Da ne spominjem ponedjeljke kada smo uz sve to pospani i potpuno nespremni za obavljanje bilo kakvog smislenog posla.

Vaše dijete usred svega toga ima ispad bijesa jer ne želi obući ono što ste mu vi spremili. Ne možete se dogovoriti oko toga što će obući. Iako je van hladno, vaš mališan inzistira na tome da obuče kratke rukava i svim silama odbija obući jaknu.

I svaki dan je ovako – neprestano se svađate, vičete i nikako “na zelenu granu”.

Jutra se polako pretvaraju u vašu najgoru noćnu moru – no kako tome stati na kraj?

Ovaj tekst dio je našeg ultimativnog vodiča: Kako se prestati derati na djecu? Ostavite email ispod i preuzmite svoj vodič besplatno. Kroz koju minutu dokument vam stiže u inbox. Također ćete se pretplatiti na naš povremeni newsletter sa korisnim savjetima za roditelje. Vaš email je siguran i uvijek se možete odjaviti.

[formidable id=”8″]

Pokušajte jednostavan test. Umjesto da birate što će dijete obući ujutro kada su svi pod stresom to isto napravite navečer prije spavanja kada je atmosfera mnogo opuštenija.

Izvadite odjeću za jutro i stavite ju na stol. Neka sve bude spremno i onda ujutro nema biranja odjeće.

Ovo će na početku biti teško za naviknuti se, jer vaše dijete će ujutro htjeti obući nešto drugo, no s vremenom ćete razviti naviku i ovo će postati uobičajena situacija.

Odjeću za sutradan izabrati ćete navečer, a jutro će proći u miru – ista procedura od ustajanja, kave do izlaska iz kuće – samo bez stresa, svađe i vikanja. Savršeno, zar ne?

Istu logiku planiranja možemo primjeniti i u mnogo sličnih situacija.

Umjesto da se lovimo u koštac sa rješavanjem problematične situacije i tražimo način kako kontrolirati svoje emocije – pokušajmo spriječiti da do takve situacije uopće dođe.

Kako? Pravoremenim planiranjem kroz nekoliko koraka.

1. Izbjegnite ili planirajte potencijalne problematične situacije

Ispadi bijesa i svađe najčešće se događaju kada je dijete gladno, žedno ili umorno. Osim toga jedan od okidača takvog ponašanja kod djece može biti promjena svakodnevnih okolnosti poput selidbe, početka škole i slično.

Djeca vole rutinu, ona im daje osjećaj sigurnosti i spokoja.

Planiranje i prepoznavanje ovakvih situacija unaprijed mogu uvelike pomoći u sprječavanju svađa i na taj način izbjegavanju situacija u kojima bi mogli izgubiti kontrolu.

Razmislite o takvim situacijama koje su specifične vašem djetetu i načinu života te pronađite način kako ih izbjeći ili ublažiti.

2. Dopustite djeci mogućnost izbora

Djeca moraju imati mogućnost izbora kada su oni sami u pitanju. Određena količina slobode svima nam je potrebna, pa tako i našem djetetu.

Dopustite djetetu da samo izabere što će obući. Iako će možda izabrati modnu kombinaciju koja nije u skladu s vašim profinjenim modnim izričajem i nećete se osjećati dobro proći špicom tako odjeveni – ovo je vrlo važno dopustiti djetetu kako bi izbjegli svađu i vikanje.

A zapravo, zbog čega bi vaše dijete moralo slijediti vaš modni izričaj – zar je to stvarno toliko važno?

POVEZANA TEMA: Kako da prestanemo biti helikopter roditelji?

3. Dopustite djetetove želje ako su u normalnim granicama

Djeca ponekad imaju nerealne želje koje nisu moguće u svakodnevnom životu. No ponekad su njihove želje moguće za ostvariti samo ih mi kao roditelji ne želimo dopustiti.

Pokušajte pronaći granicu između toga i dopustiti djetetu da ostvari svoju želju.

Želi li izaći van u kratkim rukavima iako pada snijeg? Nema problema, ali stavite jaknu u torbu kada vam dijete kaže da mu je hladno.

4. Budite otvorena uma

Ponekad u odgoju djece ne možemo vidjeti stablo u šumi. Progutajte ponos i poslušajte pokoji dobronamjerni savjet – ili ga barem razmotrite bez da se postavite na zadnje noge.

Iako često imamo odbojnost prema nečemu, to ne znači da je to loše. Ne možemo znati kakav će određena tehnika imati utjecaj ako ne pokušamo. No zato moramo ostati otvorena uma.

POVEZANO: Kako primjenjivati povezujuće roditeljstvo ako nas okolina u tome ne podržava?

5. Budite kreativni i razvijajte svoja razmišljanja

Nećete uvijek uspjeti iz prvog pokušaja, no to ne zanči da morate prestati pokušavati. Prilagodite strategiju i pokušajte ponovno sve dok ne pronađete nešto što djeluje.

Neke od ideja su ograničiti vrijeme koje vaše dijete ima kako bi izabralo odjeću, ograničiti odjeću koja se nudi na izbor i slično.

Cilj ovoga je pronaći metodu koja djeluje, bez obzira o kojoj situaciji je riječ.

6. Na početku je potrebna disciplina, no navika se brzo razvije

U gornjem primjeru bilo je potrebno prisjetiti se svaku večer izabrati odjeću za sutra, planirati vrijeme za to. Bilo je potrebno ograničiti vrijeme i odjeću koja se nudi na izbor. Ujutro smo se morali držati dogovora i uistinu obući ono što smo večer prije izabrali.

Sve su ovo koraci koji su zahtjevali trud kako bi ih primjenili, no jednom kada smo to savladali, rodila se navika.

Dopustite sebi mogućnost da ne uspijete, ali nemojte si dopustiti mogućnost da odustanete. Kada ne uspijemo, iz toga smo nešto naučili i sljedeći puta ćemo napraviti bolje. Ali nikada ne smijemo odustati.

POVEZANA TEMA: Pozitivna disciplina – kako ju naučiti primjeniti?

Pokušajte

Ako samo čitate ovaj vodič i ne poduzimate ništa, ništa se neće dogoditi. Cilj ovoga je razbiti stare navike i razviti nove. Pokušajte uistinu primjeniti ove savjete u svom životu.

Zapitajte se:

  • Koja situacija je uvijek i iznova problematična u vašem domu?
  • Zašto vaše dijete reagira na određeni način u toj situaciji? Možete li mu dopustiti slobodu izbora, makar djelomično?
  • Kako možete spriječiti da do takve situacije ne dođe sljedeći put?

Odgovorite na ova pitanja u sebi, ili zapišite odgovore. Ponekad je korisno zapisati odgovore jer nam to daje priliku da lakše sagledamo cijelu situaciju. Pronađite način koji vama osobno najbolje odgovara.

Primijenite ubuduće

Kroz pitanja iznad sigurno ste pronašli makar jednu situaciju u vašoj obitelji koja izaziva stres i vikanje. Ako imate nekoliko takvih situacija na popisu, izaberite jednu. Ako se fokusiramo na jednu situaciju mnogo ćemo učinkovitije pronaći rješenje, nego da razmišljamo o više njih. Nakon što pronađete rješenje za prvu situaciju, možete se uloviti u koštac sa sljedećom.

Ako niste uspjeli pronaći ni jednu takvu situaciju – ili ste nevjerojatan roditelj ili morate nastaviti tražiti. Ako stvarno niste pronašli niti jednu takvu situaciju, svakako nam javite svoje tehnike odgoja. Pošaljite nam poruku na Facebooku ili ostavite komentar – podijelite mudrost!

Ako pak niste sigurni da li ste pronašli problematičnu situaciju pokušajte razmotriti sve aspekte svog života – uspavljivanje, sukobi, svađe između braće i sestara, jutarnja rutina, vikendi i obiteljski izleti, korištenje mobitela, tableta ili gledanje televizije, vrijeme provedeno s prijateljima, prehrambene navike, domaća zadaća i slično.

Kada ste pronašli situaciju koja je problematična, pokušajte ju spriječiti. Budite kreativni, razmilsite o mogućim rješenjima. Pokušajte nekoliko njih i pronađite ono koje djeluje.

Pravilnim pristupom uz trud i jaku volju sigurno ćete postići željeni rezultat. Spriječiti svađe i nije tako teško kako se čini. Sretno.

Zanima vas ostatak teksta?

Ovaj tekst dio je našeg ultimativnog vodiča: Kako se prestati derati na djecu? Ostavite email ispod i preuzmite svoj vodič besplatno. Kroz koju minutu dokument vam stiže u inbox. Također ćete se pretplatiti na naš povremeni newsletter sa korisnim savjetima za roditelje. Vaš email je siguran i uvijek se možete odjaviti.

[formidable id=”8″]

POVEZANA TEMA: Prestanimo se već jednom derati na svoju djecu!

Mihael Šanko
Izvršni urednik Modernog Roditeljstva. Otac četvero djece. U toku odgoja razvio interes za povezujuće roditeljstvo iz jednostavnog razloga - mnogo je bolje od uobičajenog načina odgoja jer nas tjera da postanemo bolja verzija sebe samoga kako bi mogli biti bolji roditelj.