Kako se prestati derati na djecu: Ovo su 4 koraka koja neprestano ponavljamo

Jeste li primjetili kako su mnoge naše tehnike odgoja zapravo neučinkovite? Jeste li ih ikad pokušali promijeniti?

Iz vlastitog iskustva mogu reći da kada pokušavam promijeniti uhodani način odgoja često ne uspijem iz ovog ili onog razloga. Kao razlog tome vidim upravo činjenicu da uglavnom nemam strategiju kako primjeniti bolji način odgoja, a prestati sa lošim načinom.

Vrijeme je da promijenim način.

Umjesto starih navika odlučio sam uzeti mjesec dana za prihvaćanje novog načina odgoja. U toku 30 dana posvetit ću se jednostavnom zadatku kako bi postao bolji roditelj te isti pretvoriti u naviku.

A što je bolje za početak od sasvim jednostavnog problema – kako se prestati derati na svoju djecu?

Ovaj tekst dio je našeg ultimativnog vodiča: Kako se prestati derati na djecu? Ostavite email ispod i preuzmite svoj vodič besplatno. Kroz koju minutu dokument vam stiže u inbox. Također ćete se pretplatiti na naš povremeni newsletter sa korisnim savjetima za roditelje. Vaš email je siguran i uvijek se možete odjaviti.

[formidable id=”8″]

Želim naučiti zašto se uvijek i iznova vratim staroj navici deranja na djecu, kako to prestati raditi i korisne tehnike kako kontrolirati svoje ponašanje.

Moramo razumjeti zašto vičemo na svoju djecu

Zapitate li se ikada zašto se toliko često deremo na svoju djecu? Jeste li ikada razmišljali u uzrocima takvog ponašanja?

Vjerujem da svatko od nas želi samo najbolje za svoju djecu i da uistinu težimo postati bolji roditelji. Radimo na strpljenju, pokušavamo se kontrolirati i biti više prisutni.

Uglavnom kada pokušamo promijeniti svoj obrazac ponašanja ide nam jako dobro prvih nekoliko dana. Naše dijete to uglavnom vidi kao znak da smo “omekšali” pa iskušava naše strpljenje do krajnjih granica. Isprva nam samokontrola ide dobro, sve do onog trenutka kad puknemo i vratimo se starim navikama vikanja.

Nakon nekoliko ovakvih dana i roditelj i dijete su umorni od samog pokušaja da se stvar promijeni.

No kako bi jednom zauvijek prestali sa lošim ponašanjem prema svojoj djeci i postali bolji roditelj moramo razumijeti osnove. Moramo znati što u svojem ponašanju možemo promijeniti, a što ne i znati prepoznati faze emocionalnog sloma kojeg doživljavamo kada vičemo na svoju djecu.

To obično izgleda ovako:

Korak 1 – Naše dijete napravi ili kaže nešto neprimjereno
Korak 2 – Naljutimo se
Korak 3 – Počnemo se derati na dijete
Korak 4 – Dijete postane ljuto, tužno ili pokazuje otpor

Ponekad u nedogled ponavljamo ove korake kao da se nalazimo u začaranom krugu.

POVEZANA TEMA: 5 stvari koje bi trebali napraviti nakon što smo se izderali na svoje dijete?

Zašto ne želim fizički kažnjavati svoje dijete?

U određenim trenucima možda se uspijemo iskontrolirati, no do kada? Jer ako se nismo u potpunosti pomirili s posljedicama prethodne svađe, već i manja provokacija može se ponovno pretvoriti u emocionalni slom.

Na prvi pogled možda se čini kako je ovaj ciklus nemoguće prekinuti, no to nije točno!

Pravilnim pristupom i razumjevanjem koraka možemo utjecati na to da izgubimo kontrolu i uspjeti se uistinu prestati derati na djecu. Proučimo korake jedan po jedan.

Korak 1 – Naše dijete kaže ili napravi nešto neprimjereno

Većina našeg fokusa usmjerena je upravo na ovaj korak.

Pokušavamo zabraniti, moliti ili pregovarati s djetetom kako bi ono promijenilo svoje ponašanje. No kada se ponašanje ne promijeni prelazimo na korak 2 i osjećamo se ljuto i isfrustrirano.

Ono što moramo razumjeti je – ovo je faza nad kojom imamo najmanje kontrole. Možemo napraviti što god želimo, ali ne možemo promijeniti ponašanje druge osobe. Mi možemo utjecati na promjenu, ali jedina osoba koja može promijeniti ponašanje vašeg djeteta je dijete samo.

Moramo pritom imati na umu da je naše dijete mlado i neiskusno, te često impulzivno i nedovoljno zrelo za primjeniti standarde ponašanja koje očekujemo od njega. Zato moramo biti svjesni da nema magičnog rješenja situacije i da naše dijete neće prestati raditi nešto samo zato jer mi to želimo.

Neželjeno ponašanje možemo spriječiti no o tome ćemo više u nastavku. No kada je jednom dijete napravilo nešto što smatramo lošim ponašanjem, nema nikakvog smisla to pokušati promijeniti u tom trenutku.

Ovo je vrlo važno za shvatiti.

Zato shvatite da iako bi trebali govoriti i pokazivati djeci što je prihvatljivo ponašanje, ne možemo očekivati da će ga oni kao roboti odmah početi primjenjivati.

Korak 2 i 3 – Postajemo ljuti i počinjemo se derati na dijete

Ovo su koraci u kojima imamo najviše kontrole. Unatoč tome jako je teško promijeniti ove korake i zato često izbjegavamo raditi na njima.

Mnogo je lakše krenuti sa vikanjem na dijete u ime discipline nego shvatiti kako ne možemo promijeniti ono što se već dogodilo, ali moramo pokušati osigurati da se to ne ponovi.

Ne možemo promijeniti svoje dijete, no ono što možemo napraviti je – promijeniti sebe.

POVEZANA TEMA: Kako pomoći sebi da postanemo bolji roditelj?

Jedino tako možemo utjecati na promjenu ponašanja kod našeg djeteta.

Ovo nije jednostavno za shvatiti, a još je teže za uistinu napraviti. Zato često izbjegavamo uloviti se u koštac s rješenjem koje je pred nama.

No zapravo ako se postavimo na pravi način rješenje problema nam je nadohvati ruke i zahtjeva mnogo manje truda no što mislimo da zahtjeva.

U Koraku 2 – postajemo ljuti i on je mnogo teži za savladati. S vremenom ćemo naučiti kontrolirati svoj bijes i poboljšati svoje strpljenje.

Postoji važna razlika između kontrole bijesa i potiskivanja istog. Potiskivanje može imati upravo suprotan učinak.

Mi smo zapravo samo ljudi te imamo svoje vlastite probleme, teret koji nosimo iz djetinjstva i stres zbog posla ili životnih obveza.

Iako je pomak u ovom koraku vrlo spor, on je itekako moguć. Konstantim trudom možemo napraviti pomak, no moramo biti svjesni da ovo ne ide preko noći.

U Koraku 3 – Počinjemo se derati, no moramo znati kako to zaustaviti. Ovo će biti malo lakši zadatak.

Zapravo je vrlo jednostavno. Umjesto da potiskujemo svoj bijes moramo si dopustiti da ga osjetimo. Dopustite sebi da postanete ljuti. Postanite svjesni svojih osjećaja. Posvjestite si da je u redu osjećati se ljuto u tom trenutku i onda pokušajte kontrolirati svoju reakciju.

U konačnici jedina stvar nad kojom imamo potpunu kontrolu je naša reakcija.

U cijeloj priči moramo znati definirati najslabiju kariku – korak koji nam je najlaše kontrolirati.

Ako već ne možemo spriječiti da dođe do problematične situacije, možemo ju naučiti kontrolirati tako da ćemo iskontrolirati onaj korak koji nam je najlakši. Nekome će to biti spječavanje da se uopće naljutimo, a nekome sprječavanje same reakcije i prihvaćanje osjećaja bijesa. Razmislite o onome što je lakše za vas i fokusirajte se na to.

POVEZANA TEMA: Prestanimo kažnjavati djecu zato što su ljudi

Korak 4 – Dijete postane ljuto, tužno ili pokazuje otpor

Loša vijest – Ovo je još jedan korak nad kojim nemate apsolutno nikakvu DIREKTNU kontrolu.

Dobra vijest – Ovo je korak nad kojim imate potpunu INDIREKTNU kontrolu.

Ovo je u biti reakcija vašeg djeteta na vašu reakciju. Iako ne možemo kontrolirati reakciju našeg djeteta itekako možemo kontrolirati svoju reakciju kako smo naučili iznad. Ako iskontroliramo svoju reakciju mi smo u potpunosti eliminirali potrebu za reakcijom djeteta pa do ovog koraka neće niti doći. Ili ćemo kontrolirati reakciju do određene mjere tako da ciklus ovdje završimo i da se ne ponavlja

Pokušajte sljedeće:

Razmislite o zadnjem ispadu bjesa kada ste se počeli derati na svoje dijete.

  • Razdvojite ga na 4 koraka kao što smo pokušali iznad – što je vaše dijete napravilo, kako ste se zbog toga osjećali, kako ste reagirali te kako je vaše dijete reagiralo na to?
  • Oprostite sebi zbog te reakcije. Nećete postići ništa ako se osjećate loše zbog onog što je bilo i više ne možete promijeniti.
  • Razmislite o onome što ste mogli napraviti kako bi ishod te situacije bio pozitivan. Zamislite jednu ili dvije alternative svom ponašanju u toj situaciji koje bi u potpunosti promijenile reakciju vašeg djeteta. Ovo će vam pomoći da budete spremni za sljedeću situaciju te da ju možete iskontrolirati.
  • Jeste mi mogli spriječiti cijelu situaciju da se uopće ne dogodi?

Primijenite ubuduće:

Pratite svoje ponašanje i ponašanje svog djeteta. Obratite pozornost na okidače koji dovode do problematične situacije.

Ako možete spriječiti nastanak problematične situacije učinite to. Ako ne uspijete iz prve nemojte očajavati. Ono što morate napraviti je kontrolirati svoje reakcije na bijes najbolje što možete.

S vremenom, i korištenjem neke od tehnika kojih ćemo se dotaknuti u nastavku možemo naučiti kontrolirati svoje ponašanje u potpunosti i jednom zauvijek prestati derati se na svoju djecu.

Zanima vas ostatak teksta?

Ovaj tekst dio je našeg ultimativnog vodiča: Kako se prestati derati na djecu? Ostavite email ispod i preuzmite svoj vodič besplatno. Kroz koju minutu dokument vam stiže u inbox. Također ćete se pretplatiti na naš povremeni newsletter sa korisnim savjetima za roditelje. Vaš email je siguran i uvijek se možete odjaviti.

[formidable id=”8″]

POVEZANA TEMA: Prestanimo se već jednom derati na svoju djecu!

Mihael Šanko
Izvršni urednik Modernog Roditeljstva. Otac četvero djece. U toku odgoja razvio interes za povezujuće roditeljstvo iz jednostavnog razloga - mnogo je bolje od uobičajenog načina odgoja jer nas tjera da postanemo bolja verzija sebe samoga kako bi mogli biti bolji roditelj.