fbpx

Kako se prestati derati na djecu: Ovo su 4 koraka koja neprestano ponavljamo

Jeste li primjetili kako su mnoge naše tehnike odgoja zapravo neučinkovite? Jeste li ih ikad pokušali promijeniti?

Iz vlastitog iskustva mogu reći da kada pokušavam promijeniti uhodani način odgoja često ne uspijem iz ovog ili onog razloga. Kao razlog tome vidim upravo činjenicu da uglavnom nemam strategiju kako primjeniti bolji način odgoja, a prestati sa lošim načinom.

Vrijeme je da promijenim način.

Umjesto starih navika odlučio sam uzeti mjesec dana za prihvaćanje novog načina odgoja. U toku 30 dana posvetit ću se jednostavnom zadatku kako bi postao bolji roditelj te isti pretvoriti u naviku.

A što je bolje za početak od sasvim jednostavnog problema – kako se prestati derati na svoju djecu?

Želim naučiti zašto se uvijek i iznova vratim staroj navici deranja na djecu, kako to prestati raditi i korisne tehnike kako kontrolirati svoje ponašanje.

Moramo razumjeti zašto vičemo na svoju djecu

Zapitate li se ikada zašto se toliko često deremo na svoju djecu? Jeste li ikada razmišljali u uzrocima takvog ponašanja?

Vjerujem da svatko od nas želi samo najbolje za svoju djecu i da uistinu težimo postati bolji roditelji. Radimo na strpljenju, pokušavamo se kontrolirati i biti više prisutni.

Uglavnom kada pokušamo promijeniti svoj obrazac ponašanja ide nam jako dobro prvih nekoliko dana. Naše dijete to uglavnom vidi kao znak da smo “omekšali” pa iskušava naše strpljenje do krajnjih granica. Isprva nam samokontrola ide dobro, sve do onog trenutka kad puknemo i vratimo se starim navikama vikanja.

Nakon nekoliko ovakvih dana i roditelj i dijete su umorni od samog pokušaja da se stvar promijeni.

No kako bi jednom zauvijek prestali sa lošim ponašanjem prema svojoj djeci i postali bolji roditelj moramo razumijeti osnove. Moramo znati što u svojem ponašanju možemo promijeniti, a što ne i znati prepoznati faze emocionalnog sloma kojeg doživljavamo kada vičemo na svoju djecu.

To obično izgleda ovako:

  • Korak 1 – Naše dijete napravi ili kaže nešto neprimjereno
  • Korak 2 – Naljutimo se
  • Korak 3 – Počnemo se derati na dijete
  • Korak 4 – Dijete postane ljuto, tužno ili pokazuje otpor

Ponekad u nedogled ponavljamo ove korake kao da se nalazimo u začaranom krugu.

POVEZANA TEMA: 5 stvari koje bi trebali napraviti nakon što smo se izderali na svoje dijete?

Zašto ne želim fizički kažnjavati svoje dijete?

U određenim trenucima možda se uspijemo iskontrolirati, no do kada? Jer ako se nismo u potpunosti pomirili s posljedicama prethodne svađe, već i manja provokacija može se ponovno pretvoriti u emocionalni slom.

Na prvi pogled možda se čini kako je ovaj ciklus nemoguće prekinuti, no to nije točno!

Pravilnim pristupom i razumjevanjem koraka možemo utjecati na to da izgubimo kontrolu i uspjeti se uistinu prestati derati na djecu.

U nastavku ćemo proučiti korake jedan po jedan.

Ovaj tekst je samo za pretplatnike na MR+ Pretplatite se ili se prijavite u svoj račun kako bi pristupili sadržaju.

PRETPLATA

PRIJAVA

Mihael Šanko
Mihael Šanko
Izvršni urednik Modernog Roditeljstva. Otac četvero djece. U toku odgoja razvio interes za povezujuće roditeljstvo iz jednostavnog razloga - mnogo je bolje od uobičajenog načina odgoja jer nas tjera da postanemo bolja verzija sebe samoga kako bi mogli biti bolji roditelj.