fbpx

Kako se kontrolirati da ne vičemo na djecu kada smo ljuti?

Zaustavite se prije nego što bude kasno - evo kako!

Jeste li ikada pokušali ne vikati na djecu kada ste stvarno, ali stvarno ljuti?

Imati dobru namjeru je jedno, a stvarnost je često nešto sasvim drugo.

Možda mislite da sljedeći puta kada vas dijete naljuti nećete vikati, no da li je to stvarno tako? Možete li kada ste ljuti razmišljati smireno i kontrolirati svoje ponašanje?

Ako nemate dobar plan i ako ne krenete promišljeno u ovo, vjerojatno ćete završiti na isti način – vikanjem na djecu, osjećajem krivnje, ispričavanjem djetetu i onda sve ispočetka sljedeći puta.

To može ozbiljno naštetiti vašem odnosu s djetetom i udaljiti vas od njega. Cilj povezujućeg roditeljstva je upravo suprotan – ono teži povezanosti između roditelja i djeteta iz koje proizlazi rješenje za sve probleme.

Ako usitinu želite promijeniti ustaljene i loše navike vrijeme je da krenete sada.

Pretpostavimo da niste ljuti sada dok ovo čitate. Ako jeste, napravite pauzu i vratite se kada se smirite.

Smireni? U redu.

Sada je vrijeme da odlučite kako će izgledati vaša reakcija kada se uistinu naljutite – što ćete reći i napraviti. Napravite listu mogućih odgovora s obzirom na određene situacije koje se mogu dogoditi.

Kada se jednom dogodi slična situacija imat ćete spremnu reakciju koju onda morate ispoštovati.

Ova metoda znatno povećava vaše šanse za smirenom reakcijom.

Postoji cijelo istraživanje napravljeno na Harvardu koje proučava ovu metodu.

Istraživanje se temelji na jednostavnoj pretpostavci – što prije donesete odluku to je veća vjerojatnost da ćete donijeti dobru odluku. Što se više bližite trenutku u kojem ste prisiljeni donijeti odluku to je ona više bazirana na kratkoročnim ciljevima. Zato su odluke koje donesemo kada smo pod pritiskom uglavnom vrlo loše.

Također ako ste već unaprijed pokrili sve mogućnosti koje vas očekuju te za svaku od njih imate spreman odgovor – već ste donijeli odluku za taj trenutak. Jednom kad ste prisiljeni donijeti odluku u sekundi imati ćete spremne opcije u vidu spremih odgovora i vaša reakcija će biti mnogo smirenija.

Ovo je vrlo jednostavna tehnika, no zahtjeva od nas pripremu kako bi kada nastupi problematična situacija bili spremni donijeti dobru odluku i ne vikati na svoju djecu.

Evo 8 koraka koji će vam pomoći da ne vičete na dijete kada mislite da ćete puknuti.

 

Ovaj tekst je samo za pretplatnike na MR+ Pretplatite se ili se prijavite u svoj račun kako bi pristupili sadržaju.

PRETPLATA

PRIJAVA

 

Mihael Šanko
Mihael Šanko
Izvršni urednik Modernog Roditeljstva. Otac četvero djece. U toku odgoja razvio interes za povezujuće roditeljstvo iz jednostavnog razloga - mnogo je bolje od uobičajenog načina odgoja jer nas tjera da postanemo bolja verzija sebe samoga kako bi mogli biti bolji roditelj.