Kako se kontrolirati da ne vičemo na djecu kada smo ljuti?

Zaustavite se prije nego što bude kasno - evo kako!

Jeste li ikada pokušali ne vikati na djecu kada ste stvarno, ali stvarno ljuti?

Imati dobru namjeru je jedno, a stvarnost je često nešto sasvim drugo.

Možda mislite da sljedeći puta kada vas dijete naljuti nećete vikati, no da li je to stvarno tako? Možete li kada ste ljuti razmišljati smireno i kontrolirati svoje ponašanje?

Ako nemate dobar plan i ako ne krenete promišljeno u ovo, vjerojatno ćete završiti na isti način – vikanjem na djecu, osjećajem krivnje, ispričavanjem djetetu i onda sve ispočetka sljedeći puta.

To može ozbiljno naštetiti vašem odnosu s djetetom i udaljiti vas od njega. Cilj povezujućeg roditeljstva je upravo suprotan – ono teži povezanosti između roditelja i djeteta iz koje proizlazi rješenje za sve probleme.

Ako usitinu želite promijeniti ustaljene i loše navike vrijeme je da krenete sada.

Pretpostavimo da niste ljuti sada dok ovo čitate. Ako jeste, napravite pauzu i vratite se kada se smirite.

Smireni? U redu.

Ovaj tekst dio je našeg ultimativnog vodiča: Kako se prestati derati na djecu? Ostavite email ispod i preuzmite svoj vodič besplatno. Kroz koju minutu dokument vam stiže u inbox. Također ćete se pretplatiti na naš povremeni newsletter sa korisnim savjetima za roditelje. Vaš email je siguran i uvijek se možete odjaviti.

[formidable id=”8″]

Sada je vrijeme da odlučite kako će izgledati vaša reakcija kada se uistinu naljutite – što ćete reći i napraviti. Napravite listu mogućih odgovora s obzirom na određene situacije koje se mogu dogoditi. Kada se jednom dogodi slična situacija imat ćete spremnu reakciju koju onda morate ispoštovati. Ova metoda znatno povećava vaše šanse za smirenom reakcijom.

Postoji cijelo istraživanje napravljeno na Harvardu koje proučava ovu metodu.

Istraživanje se temelji na jednostavnoj pretpostavci – što prije donesete odluku to je veća vjerojatnost da ćete donijeti dobru odluku. Što se više bližite trenutku u kojem ste prisiljeni donijeti odluku to je ona više bazirana na kratkoročnim ciljevima. Zato su odluke koje donesemo kada smo pod pritiskom uglavnom vrlo loše.

Također ako ste već unaprijed pokrili sve mogućnosti koje vas očekuju te za svaku od njih imate spreman odgovor – već ste donijeli odluku za taj trenutak. Jednom kad ste prisiljeni donijeti odluku u sekundi imati ćete spremne opcije u vidu spremih odgovora i vaša reakcija će biti mnogo smirenija.

Ovo je vrlo jednostavna tehnika, no zahtjeva od nas pripremu kako bi kada nastupi problematična situacija bili spremni donijeti dobru odluku i ne vikati na svoju djecu.

Evo kako si možete pomoći da ne vičete na dijete kada mislite da ćete puknuti.

POVEZANA TEMA: Mama, mislim da znam zašto vičeš na to jadno dijete!

povezujuce roditeljstvo kviz

1. Uzmite pauzu

Jednostavno, udaljite se od problematične situacije. Odite u drugu sobu ili prošetajte dva kruga oko kuće. Ostavite djecu partneru da ih pričuva dok ne se ne smirite.

Istu logiku možete primijeniti i na svog partnera, kada mislite da je na rubu da pukne dopustite mu da uzme pauzu i pričuvajte djecu.

Ovo može pozitivno utjecati i na dijete jer ćete se udaljiti u trenutku kada je ono ljuto na vas te će se tenzije u tom trenutku smiriti s obje strane.

U svakom slučaju – bolje je udaljiti se na trenutak nego puknuti i izderati se na dijete.

2. Neka vaše dijete zna da ste ljuti

Umjesto da puknete i počnete vikati – priznajte svoje osjećaje. Recite djetetu da ste ljuti. Recite to na glas, smirenim tonom. Recite: “Stvarno se počinjem ljutiti sada.”

Dijete će vjerojatno odgovoriti nešto poput: “I ja sam ljut!” ili “Ne, ti ne možeš biti ljuta.”

U svakom slučaju ovo je otvorilo komunikaciju između vas i djeteta. Sada uzmite pauzu i dopustite i sebi i djetetu vrijeme da se smirite i posložite misli.

Ako ne možete uzeti pauzu (jer ste sami doma i slično) uzmite dijete u krilo umjesto da ga otjerate od sebe i recite: “Ajmo sada biti tiho nekoliko trenutaka dok se ne smirimo.”

Mogli bi se iznenaditi koliko je ova metoda efikasna, no morate si dopustiti da ju iskušate.

U ovom trenutku svađa može zaršiti jer kada se oboje smirite, nećete više vidjeti smisla u svađi već ćete se zagrliti i poljubiti.

3. Postavite rok u kojem ćete se smiriti

Problem kada ste ljuti je u tome što ne znate do kada ćete biti ljuti i da li će vas to ubrzo proći. Zato je vrlo korisna metoda uzeti si određeno vrijeme u kojem se želite smiriti.

Ovo ne mora biti fikso vrijeme tipa 15 minuta, već nešto poput: “Sad sam strašno ljuta. Idem oprati suđe i pokušati se smiriti. Kada završim sa pranjem suđa sigurno ću biti mirna.”

Djetetu možete reći nešto poput: “Nisam ljuta na tebe, ja te jako volim. Ali ti još nisi završila večeru, a već je jako kasno. Ja sam umorna i razdražljiva te trebam malo vremena da se smirim. Dok ti završiš večeru ja ću oprati suđe.”

Na ovaj način udaljiti ćete se od potencijalno ekplozivne situacije i napraviti pauzu, a dijete je dobilo zadatak da pojede večeru u vidu dogovora, ne zapovijedi.

Kada se smirite možete nastaviti večer kao i inače te otići na spavanje.

POVEZANA TEMA: Kako staviti djecu na spavanje bez stresa?

deranje na djecu

4. Sagledajte cijelu sliku

Umjesto da puknete u određenom trenutku ponekad je dovoljno sagledati širu sliku. Udaljite se mentalno iz trenutka u kojem se nalazite te sagledajte situaciju objektivno.

Na primjer ako je jutro te morate ići na posao i spremiti dijete za školu, ali ono se ne želi prestati igrati. U panici ste, zakasnit ćete, gužva je u gradu, nećete stići na važan sastanak.

Zamislite sebe u djetinjstvu, da se sada nalazite na mjestu svog djeteta – vjerojatno bi i sami željeli istu stvar. Djeca se samo žele igrati i to je sasvim normalno. Nema smisla vikati na njih zbog toga što se žele igrati, zar ne?

Duboko udahnite, naučili ste vrlo važnu lekciju. Sada pronađite alternativni plan kako natjerati dijete da se spremi za polazak. Sama promjena stava je četo presudna.

5. Počnite brojati

Iako možda nije metoda iz “pozitivnog roditeljstva” ovo je često vrlo učinkovit način kako postići što želite bez vikanja na dijete.

Smirenim glasom, sa sigurnošću recite: “Sada ću brojati do 5. Ako ne počneš kupiti igračke, ići će sve do jedna ravno u kantu za smeće.” I onda počnite polako brojati: 1…2…3…4… Uglavnom ćete dobiti reakciju djeteta oko broja 3. Tada se sagnite i pomozite djetetu kupiti igračke, nemojte se udaljiti.

Ovdje je vrlo važno zadržati smirenu glavu i ton glasa. Iako neće uvijek upaliti vrijedi probati.

Ako za vas djeluje ova metoda pokušajte doći do toga da uopće ne spominjete posljedicu neposluha, već samo polako počnete brojati naglašavajući što želite da dijete napravi.

Ako ste došli do broja 5, što napraviti u tom trenutku?

Teško je reći, jer onda izgleda ova metoda i nije najbolje rješenje za vas i vaše dijete, no svakako zadržite smirenu glavu i nemojte si dopustiti da počenete vikati.

6. Pričajte priču

Djeca vole priče, no to sigurno znate i sami. Pričanje priča je nešto što moće imati nevjerojatno dobre posljedice na odgoj i razvoj vašeg djeteta. Zato bi trebali iskoristiti svaki trenutak kako bi djetetu čitali i pričali priču.

Ne mora to biti umjetničko djelo, čak i priča izmišljena u trenutku može se pokazati kao odlično rješenje.

Na primjer ako vaše dijete ne želi ići spavati možete početi priču poput “Znaš li što se je dogodilo dječaku Ivančiću koji nije htio ići na spavanje?”

Priču možete strukturirati vrlo jednostavno. Počnite sa dječakom/djevojčicom koji nisu htjeli napraviti nešto. Posljedice toga su nešto ružno i loše, no onda je došla baka ili zubić vila i rekla dječaku/djevojčici što mora napraviti kako bi izbjegla posljedice. I onda je dijete poslušalo savjet i svi su živjeli sretno do kraja života.

Ili možete koristiti svoju maštu.

Dobra stvar kod ovakvog pristupa je da ste previše zauzeti smišljanjem priče da bi uopće razmišljati da možete vikati na dijete.

POVEZANA TEMA: 10 situacija u kojima se morate udaljiti od svog djeteta kako bi bili bolji roditelj

7. Šalite se

Šala vam u trenutku kada ste ljuti vjerojatno neće biti ni na kraj pameti, no vrlo je efikasna pa bi ju trebalo ponekad koristiti.

Naizgled problematičnu situaciju okrenite na šalu i igru te ćete ubrzo zaboraviti oko čega je uopće nastao problem i smijati se zajedno s djetetom.

Evo primjera. Umjesto da se naljutite na dijete recite: “Želiš pojesti tu čokoladu prije večere? Prije večere? To me toliko ljuti… da bi te mogla pojesti.” i počnite loviti dijete kao da ga želite pojesti.

Kad završite s igrom bit ćete umorni od igre i svađa vam neće biti ni na kraj pameti.

8. Vizualizirajte ono što dolazi kasnije

Sve je ovo lijepo kada smo dobro raspoloženi i spremni poraditi na svom ponašanju. No što kada jednostavno imamo loš dan i samo čekamo da nam netko nešto kaže kako bi mogli puknuti i početi vikati?

Kako se zaustaviti u trenutku kada se želite izderati na nekoga?

Možda ste do sada imali situacija kada ste se derali na dijete, kada ste prijetili i vikali. Sjetite se trenutaka kada ste vozili dijete na nogomet bez da bi rekli jednu riječ cijelim putem i ostavili ga tamo bez pozdrava. Sjetite se osjećaja kada je vaše dijete zapalo u suzama jer nije imalo snage reći vam laku noć od plakanja i tuge koju je osjećalo zbog vaše reakcije. Ili trenutka u kojem ste mogli vidjeti strah u očima svog djeteta kada je pomislilo da bi ga stvarno mogli zatvoriti u ormar.

To možda nisu vaši najsvjetliji trenuci, no oni vam mogu poslužiti kao katalizator osjećaja kako bi si predočili ono što slijedi ako krenete vikati na dijete.

Zato kada ste na rubu da puknete, sjetite se jedne od takvih situacija, sjetite se kako ste se tada osjećali i ponavljate u sebi: “Ne želim se ponovno osjećati tako!”

Bio to stid ili suza u oku koja vas je zaustavila, to sada nije važno. Ono što jest važno je da niste popustili i da se niste izderali na dijete.

Pokušajte:

Razmislite o tome što možete napraviti umjesto da vičete na djecu?

Sjetite se kada ste zadnji put izgubili kontrolu. Što ste mogli napraviti drugačije?

Znanstvena istraživanja potvrđuju kako je donošenje odluka unaprijed vrlo korisna metoda kako bi spriječili lošu reakciju u trenutku kada se ne možete kontrolirati. Umjesto trenutne odluke, tada ćete imati na raspolaganju sve što ste unaprijed pripremili i biti ćete u mnogo boljoj situaciji za donijeti ispravnu odluku.

Zapišite svoje odluke na papir. Planirajte ih i zamislite u određenim situacijama.

Primijenite ubuduće:

Primjenite što ste naučili i iskoristite zapisane odluke u svakodnevnim situacijama. Proučavajte kako možete unaprijediti svoje alternativne načine ponašanja kako bi u potpunosti prestali vikati na svoju djecu.

Prije nego shvatite, postati ćete smirena osoba koja će znati što napraviti u trenutku kada bi možda izgubili kontrolu. Takvi trenutci za vas će postati jako rijetki, te u konačnici u potpunosti nestati.

Zanima vas ostatak teksta?

Ovaj tekst dio je našeg ultimativnog vodiča: Kako se prestati derati na djecu? Ostavite email ispod i preuzmite svoj vodič besplatno. Kroz koju minutu dokument vam stiže u inbox. Također ćete se pretplatiti na naš povremeni newsletter sa korisnim savjetima za roditelje. Vaš email je siguran i uvijek se možete odjaviti.

[formidable id=”8″]

POVEZANA TEMA: Prestanimo se već jednom derati na svoju djecu!

Mihael Šanko
Izvršni urednik Modernog Roditeljstva. Otac četvero djece. U toku odgoja razvio interes za povezujuće roditeljstvo iz jednostavnog razloga - mnogo je bolje od uobičajenog načina odgoja jer nas tjera da postanemo bolja verzija sebe samoga kako bi mogli biti bolji roditelj.