fbpx

Nekoliko savjeta kako disciplinirati djecu kroz igru

Kako na zabavan način naučiti djecu važnim stvarima?

Disciplina ne znači kažnjavanje. Zapravo, disciplina znači učenje. Umjesto da se fokusiramo na otkrivanje lošeg ponašanja naše djece, puno efikasnije bi bilo da ih učimo koje je ponašanje prihvatljivo. Ima mnogo načina da djecu ovome naučimo, a jedan od njih je i učenje kroz igru.

Dječja igra je ključna za njihov razvoj. Djeca kroz igru uče. Njihov mozak je uključen u igru i apsorbira sve oko sebe. Igra može biti prilika da se povežemo sa svojom djecom, ali i da ih naučimo nečemu što je važno.

Ovdje je nekoliko ideja kako djecu učiti kroz igru.

Društvene igre

Društvene igre i karte su odličan način da djecu naučimo strpljenju, pristojnom ponašanju i pravednoj igri. Možete otići i korak naprijed pa napraviti sami svoju vlastitu igru.

Kreirajte igru o pravilima pristojnog ponašanja. Možete koristiti dvije kutije od cipela (jedna za pristojno ponašanje, druga za nepristojno) i nekoliko zvijezda od kartona. Na zvijezde napišite pravila pristojnoga ponašanja kao na primjer “Molim te”, “Hvala ti”, “Držanje vrata za nekoga tko prolazi kraj nas”, “Ustajanje starijoj osobi u busu”. Na neke napišite primjere nepristojnog ponašanja kao “Bacanje igrački”, “Žvakanje otvorenih usta”. Neka dijete izvlači zvijezde i odluči u koju kutiju ih treba staviti.

Lutkarska predstava

Lutkarske predstave ne moraju biti zahtjevne za napraviti. Napravite nekoliko lutaka od starih čarapa i s njima odigrajte scene iz kojih vaše dijete nešto važno može naučiti. Možete odigrati igru o tome kako steći nove prijatelje, kako se ponašati kada te netko povrijedi i slično. Ovo isto možete napraviti i sa igračkama. Koristite medvjediće, lutke ili što god želite da glumi u određenoj sceni.

Igranje uloga

Pitajte djecu da se obuku u određene uloge kao što su učitelj, konobar, baka ili liječnik. Vi igrajte ulogu djeteta i na taj mu način možete kroz igru pokazati koja su ponašanja na određenim mjestima prihvatljiva. Pokažite kako se pristojno ponašati u restoranu, kako zahvaliti nakon što dobijemo poklon od nekoga i bilo što drugo što želite naučiti dijete. Poslije zamijenite uloge da dijete može vježbati što ste vi pokazali. Zapamtite da je to igra i neka sve bude opušteno.

Pričanje priča

Mnogo je dječjih slikovnica i knjiga koje uče o određenim pitanjima, o lijepom ponašanju, moralu i sličnom. Takve slikovnice su odličan alat da djecu nečemu naučimo, no pričanje priča koje vi izmišljate daje vam priliku da naučite dijete o nečemu što je njemu aktualno i s čime se susrećete u sadašnjem razdoblju. Sa malo više kreativnosti, pričanje priča može biti odlična prilika da djecu naučite o uzrocima i posljedicama njihovih dijela. Svakako dodajte dozu humora. Humor i smijeh pomažu djeci da lakše pamte i bolje uče.

Ono što mi prakticiramo je pričanje priča prije spavanja. To su u većini slučajeva priče koje sami izmislimo, a uključuju određene situacije iz prethodnog dana. Na taj način u djetetu zabavan format priče uključimo poruku dana i/ili primjer pravilnog ponašanja.

Igrati se sa našom djecom u njihovom imaginarnom svijetu je čaroban, ali i praktičan način da ih naučimo nečemu važnom. Cijeli svijet mogućnosti nam se otvara onoga trena kada kročimo u razigrani svijet naše djece.

Čega ćete se vi igrati danas?

Renata Šanko
Renata Šankohttps://thekangaroomethod.com/
Glavna urednica Modernog Roditeljstva. Majka četvero djece. Već godinama aktivno prati povezujuće roditeljstvo, te se zalaže za popularizaciju istog.