Bottle nursing – kako hraniti bebu na bočicu i povezati se s njom

Što kada dojenje nije moguće?

Dojenje je najbolja hrana za vašu bebu te ima bezbroj dobrobiti, kako za majku tako i za dijete. No, ponekad dojenje nije moguće zbog različitih medicinskih razloga i potrebno je dijete hraniti na bočicu.

Mnoge majke se osjećaju loše jer ukoliko ne doje dijete, ono nije samo zakinuto za dobrobiti majčinog mlijeka, nego i za vezu koja se stvara za vrijeme samog čina dojenja.

Dojenje je više od samog hranjenja bebe, ono je trenutak kada se mama i beba povezuju. Dojka je mjesto koje bebi znači mir, utočište i sigurnost. Hraneći svoju bebu na bočicu na pravilan način možete postići da trenutak hranjenja bude vrijeme za vaše zbližavanje.

Načinom na koji ćete hraniti bebu na bočicu ćete imitirati dojenje i vaša beba će moći dobiti maksimalno iz svakog trenutka hranjenja. Zabluda je da majke koje ne doje ne mogu prakticirati povezujuće roditeljsvo i da je hranjenje beba na bočicu hladan čin. Evo nekoliko savjeta kako se što bolje povezati s bebom i kako od hranjenje pretvoriti u vrijeme zbližavanja.

Držite bebu u svom naručju

Kada se beba hrani na dojci, ona je cijelim tijelom na majčinim prsima i omogućen joj je kontakt s majkom.

Za vrijeme dojenja, beba ima “koža na kožu” kontakt s majkom osjećajući njenu toplinu. Kada hranite bebu na bočicu, privucite ju što bliže sebi, a bočicu držite blizu svojih prsa.

U svakom trenutku pokušajte “koža na kožu” kontakt.

Skinite se samo u grudnjak i skinite svoju bebu za vrijeme hranjenja. Kontakt “koža na kožu” je vrlo važan za bebe, posebno u danima nakon poroda. Nikada ne ostavljajte svoju bebu da se sama hrani sa bočicom. Ne samo da ćete propustiti vrijeme za zbližavanje, već ovo može biti i vrlo opasno za vašu bebu.

Neka vrijeme hranjenja bude poseban trenutak u danu

Održavajte kontakt očima za vrijeme hranjenja, pričajte svojoj bebi nježno, pjevajte, poklonite joj svoju pažnju.

Možete ju za vrijeme hranjenja prebaciti na drugu ruku što imitira mijenjanje dojki kod dojenja. Svakako umanjite svu pozadinsku buku i ostavite mobitel po strani, ovo je vrijeme za vaše dijete.

Neka mama hrani bebu

Iako je ponekad odlično da netko drugi može preuzeti bebu i nahraniti ju, činjenica je da tako majka gubi mogućnost da se poveže s bebom.

Bilo bi odlično da naučite bebu da hranjenje povezuje s majkom i da to postane njihovo vrijeme. Beba će za vrijeme svakog hranjenja vidjeti, osjetiti i namirisati majku, kao što to rade bebe koje doje. Na taj način stvoriti će posebnu povezanost s majkom.

POVEZANA TEMA: Koliko znate o dojenju? – Riješite kviz i saznate!

mama hrani bebu

Ponudite bebi dudu varalicu

Iako ste očekivali da ćemo vam mi govoriti o štetnosti duda varalica, zapravo je obrnuto. Duda varalica može biti od velike koristi za vašu bebu koja ne doji.

Bebe imaju prirodan instinkt za sisanjem i često bebe koje taj instinkt ne zadovolje u razdoblju kada su bebe, postaju odrasli ljudi skloniji različitim ovisnostima. Kada umirujete dijete na vašim rukama svakako mu ponudite dudu varalicu.

Hranite bebu na zahtjev

Hranjenje beba kada je gladna ima više dobrobiti za nju nego hraneći po točno određenom rasporedu. Naučite raspoznati rane znakove gladi kod beba i na vrijeme ponudite bočicu. Plač nije rani znak pa se potrudite da ponudite bočicu prije nego do njega dođe. Neki od ranih znakova gladi su lizanje usnica, otvaranje i zatvaranje usta, sisanje prstiju, robice ili igračaka.

Isto tako, pazite na signale koje vam beba daje da joj je dovoljno hrane. Nemojte ju ohrabrivati da isprazni bočicu već prepoznajte kada je bebi dosta. Neki od znakova su okretanje glave od bočice, odbijanje hranjenja ili nervoza. Zapamtite, bebe nemaju isti apetit svaki dan, ponekad će pojesti više, ponekad manje. Poštujući ovo, izbjegavate da se beba prejede.

Kontrolirajte kako mlijeko toči iz bočice

Beba za vrijeme hranjenja mora imati trenutak za predahnuti i napraviti pauzu. Ako joj mlijeko neprestano toči, mora bez prestanka gutati i sam čin hranjenja za bebu se pretvara u neugodno iskustvo. Ovo možete izbjeći tako da:

  • Beba nikad ne leži ravno za vrijeme hranjenja. Uvijek ju lagano poduprite i držite u polu-uspravnom položaju. Ovako joj omogućujete da kontrolira hranjenje.
  • Bočicu držite vodoravno, umjesto okomito. Podignite ju tek toliko da mlijeko uđe u sisač. Isto tako, koristite dudu sa najsporijim tokom mlijeka koji vaša beba prihvaća.
  • Dopustite da beba odluči kada će započeti tako da dudu naslonite na njene usne. Kada beba povuče nekoliko guljaja opet naslonite dudu na njene usne i dopustite joj pauzu. Neka krene kada je spremna.
  • Napravite jednu veću pauzu kada ćete bebu prebaciti na drugu stranu prsa i ponoviti postupak.
  • Pustite bebu da odluči kada joj je dovoljno hrane. Ne mora završiti bočicu do kraja.

Hranjenje na bočicu isto tako može postati način na koji ćete se zbližavati sa svojom bebom. Zapamtite da je svaka majka svome djetetu najbolja majka bez obzira na sadržaj u bočici.

Što dalje?

Renata Šankohttps://thekangaroomethod.com/
Glavna urednica Modernog Roditeljstva. Majka četvero djece. Već godinama aktivno prati povezujuće roditeljstvo, te se zalaže za popularizaciju istog.