fbpx

Zašto ne želim fizički kažnjavati svoje dijete?

Zaista ne moramo biti genije kako bi shvatili da pristupom punim ljubavi i razumijevanja uistinu dobivamo dijete koje će krasiti te iste osobine.

Svakodnevno suočeni ogledima tuđih primjera na određeni način postajemo „taocima“ društveno ustaljenih normi ponašanja i razmišljanja. Kako i u mnogim drugim područjima, tako i u pogledu discipliniranja i kažnjavanja djece. Ako vas zanima razlika između discipline i kazne pročitajte naš članak Disciplina bez kažnjavanja – kako je naučiti koristiti?

Već sam se nekoliko puta osvrnula na sliku našeg društva i što ona želi projicirati, pa tako moram i ovaj put, pošto iz dana u dan promatram iste situacije za koje ponekad dobivam dojam kako su ostale u trenutku nekog prošlog vremena, vremena koje nije znalo za bolje metode i načine, koje je svoje znanje temeljilo na spoznajama i iskustvima prethodnih generacija.

Voljela bih misliti kako smo nadišli takve koncepte, ne iz razloga što su oni bili loši, već iz razloga što smo s vremenom spoznali nove, kvalitetnije načine koji se baziraju na istraženim i potvrđenim metodama djelovanja.

I prije no se moja malena djevojčica rodila, znala sam kakav stav želim zauzeti u pogledu svog odnosa naspram nje, ali nisam znala da je to cijeli novi svijet koji se skrasio pod jednu disciplinu – povezujuće roditeljstvo. Sada, kada ona ima već dvije godine, moje razmišljanje se iz dana u dan sve više potvrđuje, prilikom čega pronalazim snagu u situacijama koje bi me možda, pod nekim drugim okolnostima, dovodile na sam rub psihičke stabilnosti.

Nije uvijek lako držati se načela za koja se svakodnevno zalažemo, no kada znamo da se ta načela temelje na dugotrajnoj dobrobiti, ljubavi i povezanosti, tada sve zahtjevne situacije gube na težini, te tada počnemo gledati svijet drugačijim očima. Upravo iz tog razloga smatram da nikada nije kasno promijeniti se, naročito ako uzmemo u obzir činjenicu da se konstantno kroz život mijenjamo, samo je potrebno truda i volje; volje koju ćemo pronaći u beskrajnoj ljubavi prema svojoj djeci, a truda koji leži u neizmjerno velikoj želji da svojoj djeci osiguramo ono najbolje u životu – kako u pogledu njihovih egzistencijalnih potreba, tako i u pogledu njihovih emocionalnih traženja.

Kako odgoj batinama utječe na osobnost vašeg djeteta?

Ako odlučimo da ćemo svoje dijete odgajati miroljubivim pristupom, mi ćemo dobiti priliku uistinu upoznati svoje dijete, pomoći mu da se osjeća dobro, te tako uvidjeti kako naše dijete s vremenom također i postupa dobro prema drugima. Uzmite kao primjer sebe – ukoliko ste tužni i potišteni,a na ulici vam ususret ide osoba koja vam se, bez nekog naročitog razloga nasmiješi, ta malena gesta će automatski rezultirati smiješkom na vašem licu. A smiješak će otjerati taj sivi oblak koji se nadvio nad vama i dopustiti da vas obuzme veseo i radostan osjećaj. Zaista ne morate biti genije kako biste shvatili da pristupom punim ljubavi i razumijevanja uistinu dobivamo dijete koje će krasiti te iste osobine.

POVEZANA TEMA: Disciplina bez kažnjavanja – kako ju naučiti koristiti?

Izraz “on je zločesto dijete” često bude smatran nepremostivom stavkom u odgoju djece, naročito kako ona postaju sve veća i samostalnija, no ta bi se rečenica zaista trebala sagledati iz veće perspektive. Prakticirajući povezujuće roditeljstvo vi poštujete individualan temperament djeteta. Dakle shvaćate kako je svako dijete drugačije i samo zato jer vaše dijete ponekad ima višak energije ili ne zna postupiti drugačije u situaciji koja to od njega iziskuje – nije na vama da ga kažnjavate, već da ga naučite. Da podučite svoje dijete što je to ispravan način i zajedno s njim razvijate emocionalnu zrelost i empatiju.

Shvaćam kako će se mnogi pronaći u ulozi roditelja djeteta s visokim potrebama (teško dijete, zahtjevno dijete, nemirno dijete), no ti roditelji prvo moraju prihvatiti činjenicu kako su to djeca koja upravo najviše trebaju navedeno povezivanje s roditeljem. Što prije krenete, to imate veću šansu da svoje dijete pravodobno usmjerite na ispravan put.
Osobno, nikada nisam i znam da nikada neću prakticirati fizičko (ili bilo kakvo drugo) kažnjavanje kada je moje dijete u pitanju, jer znam da takav stav neizmjerno pridonosi dobrobiti mog djeteta, te mom osobnom napretku kao roditelja.

Kada se vaše dijete osjeća dobro, tada ono i radi dobro, a kada napravi nešto krivo, veća je šansa da će se osjećati loše. Svaka osoba, pa tako i ona malena, koja ima unutrašnji osjećaj ispravnosti, ima više izgleda razviti zdravu savjest kroz život.

Odbijajući fizički kažnjavati svoje dijete i prihvaćajući povezujuće roditeljstvo u svom djetetu stvaram osjećaj povjerenja i sigurnosti te osjećaj koji će mu pomoći da stekne potrebno samopoštovanje u životu. Dijete uči da bude osjećajno i da dijeli, te uči brinuti za druge s osjećajem davanja koje je dobilo od svojih roditelja. Povezujućim roditeljstvom stvaramo atmosferu u kojoj će kažnjavanje biti uistinu nepotrebno, pošto će se između djeteta i roditelja formirati osjećaj povjerenja – povjerenja koje je osnova za stjecanje autoriteta, a autoritet kojem se vjeruje puno lakše provodi potrebnu disciplinu, što predstavlja krajnju dugoročnu dobrobit u odgoju naše djece.

PROČITAJTE SLJEDEĆE: Kako naše društvo prihvaća povezujuće roditeljstvo?

Magdalena Božičević
Majka trogodišnje djevojčice, zainteresirana za povezujuće roditeljstvo s posebnim naglaskom na miroljubivi pristup istog prema djeci.