Tri razloga zašto djecu ne treba odvikavati od pelena

...i što učiniti umjesto toga?

Odvikavanje od pelena za većinu roditelja je noćna mora. Kada krenuti? Kako znati da li je dijete spremno? Hoću li dijete istraumatizirati ako počnem ranije, a ono još nije spremno? Što ako ima pelene i sa tri godine? Sve su to uobičajena pitanja koja muče roditelje dvogodišnjaka kada odvikavanje od pelena najčešće kreće.

Jeste li razmišljali o sasvim drugom pristupu odvikavanju od pelena – da ga u potpunosti preskočite?

Djeca ne trebaju odrasle da ih uče koristiti wc ili tutu. Ono što trebaju je roditelje koji će ih podržati u procesu učenja korištenja wc-a i koji će poštivati proces kroz koji im dijete prolazi, a koji je individualan za svako dijete.

Ovo su tri razloga zašto dijete ne treba odrasle da ga uče koristiti wc.

Nepotrebno je

Odvikavanje od pelena je jedan sasvim normalan i prirodan proces kroz koji svako dijete mora proći. Uspješniji postaje kada ga jednostavano ne doživimo kao nešto što mi moramo naučiti dijete, nego nešto što će dijete naučiti samo, sa ili bez naše pomoći. Zašto si na leđa natovariti još jedan roditeljski zadatak koji je uz to i sasvim nepotreban?

Djeca sasvim dobro prolaze kroz ovaj proces sama, bez naše pomoći. Čemu riskirati glavobolje, frustracije, otpor djece da uče nešto što mi želimo kada jednostavno možemo opušteno gledati kako naše dijete prolazi kroz ovaj vrlo važan proces samo. Sve što mi kao roditelji moramo učiniti je podržati dijete.

Riskantno je

Dijete od dvije godine koje kreće sa odvikavanjem od pelena, nalazi se u fazi kada mu je prirodno odupirati se roditeljskoj volji i ispitavati granice. Kad takvom djetetu nametnete odvikavanje od pelena kao nešto što vi od njega očekujete, dijete će imati prirodan poriv da se tomu odupre, iako je vjerojatno spremno za proces odvikavanja od pelena.

Dijete je spremno za odvikavanje od pelena kada zadovoljava ova tri uvjeta:

  1. Fizički – postignuta je kontrola mišića za kontroliranje nužde.
  2. Kognitivni – djete je potpuno svjesno kada treba obaviti nudždu i sasvim je svjesno što tada treba činiti.
  3. Emocionalni – djeca su spremna napustiti situaciju na koju su navikli (obavljanje nužda u pelene).

kako odviknuti dijete od pelenaEmocionalna spremnost najčešće dolazi zadnja, najkrhkija je, ali i najbitnija stavka u procesu kroz koje dijete prolazi. Za djecu koja nisu postigla emocionalnu spremnost sama situacija kada ih stavljamo na tutu ili ih ostavljamo bez pelene može uzrokovati zadržavanje nužde, odgoditi odvikavanje od pelene još mjesecima, ponekad i godinama. Može biti razlog da se naše dijete osjeća loše i posramljeno, te može uzrokovati kronični zatvor.

Bitno je da roditelji uspore sa procesom odvikavanja od pelena i da se informiraju o zadržavanju stolice kod djece što je uglavnom uzrokovano preranim skidanjem pelena u kombinaciji sa lošom prehranom. Upravo je zadržavanje stolice razlog većini nezgoda kao što su mokrenje u snu, obavljanje nužde u gaćice i sl. Svako naše uplitanje u prirodni proces naše djece i forsiranje naše vlastite volje samo zato jer mislimo da je vrijeme, može djetetu donijeti dugoročnu štetu.

Djeca zaslužuju da ovo naprave sami

Popis stvari koje jedan dvogodišnjak može napraviti sam nije baš dug. Odvikavanje od pelena može napraviti sam i zato nema razloga da im to ne dopustimo. Nema boljeg načina za jačanje samopouzdanja kod toddlera od onog “Mogu sam”.

Odvikavanje od pelena događa se sasvim prirodno i lako kada:

Pozovemo djecu da aktivno sudjeluju u kupanju, mjenjanju pelena i drugim radnjama koje uključuju brigu o sebi. Npr. kada preslvačite dijete recite mu da ćete ga sada obrisati te ga zamolite da vam pomogne. Svakako je bitno da ne šaljemo negativne poruke o određenim dijelovima tijela.

Svako naše uplitanje u prirodni proces naše djece može im donijeti dugoročnu štetu.

Djeca prirodno rade ono što i odrasli, te starija braća i sestre.

Nikada ne forsirajte niti čak nagovarajte dijete da koristi tutu. Dajte mu generalne smjernice čemu tuta služi, ali izbjegnite situaciju kada će dijete odbijati tutu samo da odbije ono što vi od njega tražite. Nikako ne dopustite trzavice sa djetetom oko tute. Dijete ne smije osjetiti stres vezan za tutu, odvikavanje od pelena i za cjelokupni proces kroz koji prolazi.

Neka mu tuta uvijek bude dostupna. Ponudite mu tutu i nastavak za wc pa neka samo odluči što će koristiti.

Promatrajte. Kada primjetite signale koji upućuju da bi dijete trebalo koristiti tutu, možete ga smireno pitati hoće li sjesti na tutu. Isto tako smireno i bez forsiranja prihvatite ne kao odgovor.

Ponudite djetetu izbor želi li ostati u peleni ili želi nositi gaćice. Svakako poštujte izbor svog djeteta i ne forsirajte skidanje pelene.

Vjerujte u svoje dijete. Odvikavanje od pelena nije nešto što se događa preko noći.

Umjesto da forsirate dijete i manipulirate njime nagrađujući ga nagradama za nešto što bi i inače naučilo samo, vjerujte da će to naučiti sasvim samo kada bude spremno za to.

Poštovanje se temelji na povjerenju. Zadobijte ga već sada.

POVEZANA TEMA: Postanite osoba od povjerenja svom djetetu uz ove savjete

Renata Šankohttps://thekangaroomethod.com/
Glavna urednica Modernog Roditeljstva. Majka četvero djece. Već godinama aktivno prati povezujuće roditeljstvo, te se zalaže za popularizaciju istog.