Sramežljiva djeca – kako ih osnažiti?

Povjerenje u našu djecu je ključ njihova uspjeha.

Postoje djeca koja su rođena s posebnim darom socijalizacije. Njima kao da je urođeno opušteno i lako komuniciranje i socijalizacija s vršnjacima. Postoje i ona druga djeca, kojima socijalizacija predstavlja izazov, ponekad i cjeloživotni.

Roditeljima sramažljivoga djeteta posebno je teško na pravilan način ga ohrabriti na druženje, a u isto vrijeme znati kada je vrijeme za stati. Ne želimo da naše ohrabrivanje dožive kao pritisak. Mi im možemo olakšati socijalizaciju tako da ih podržimo i prihvatimo ih takve kakvi su, minimalno intervenirajući u odnose koji stvaraju s vršnjacima.

Druga važna stvar je povjerenje. Ovo je vjerovatno najvažnija stvar bez koje naša djeca ne mogu napredovati. Oni ne mogu imati dovoljno samopouzdanja ukoliko ih mi ne vidimo kao sposobne osobe koje mogu uspostaviti komunikaciju s vršnjacima. Povjerenje u našu djecu je ključ njihova uspjeha.

Nekoliko je stvari na koje bi trebali posebno paziti kad je riječ o sramežljivom djetetu i njegovom načinu kako će ostvariti kontakt sa vršnjacima.

Nikada nemojte

Zaključivati unaprijed

Naša djeca nisu mi. Iako su možda naslijedili naš sramežljivi karakter i temperamentom vas podsjećaju na vas, oni nisu vi. Ne moraju nužno imati isti put kao vi, ne moraju biti meta ismijavanja i žrtva bullyinga ako ste to bili vi. Naše prihvaćanje njih kakvi jesu i povjerenje koje imamo u njih podižu im samopouzdanje, a to je možda nešto što vi niste imali kao dijete. Ovo je najdragocjeniji dar koji im možemo dati kao roditelji.

POVEZANA TEMA: 10 načina kako zaštititi dijete od bullyinga

Sumnjati

Kada smo zabrinuti za našu djecu iz nekog razloga, često nismo svjesni koliko je ovo stanje snažno. Djeca, a posebno mala djeca, su vrlo povezana s roditeljem i na istoj su valnoj duljini. Ta povezanost je tako jaka da se ponekad čini da nam čitaju misli. Naša sumnja u njih ima jezivi efekt. Ako našu djecu percipiramo kao slabu, pasivnu i krhku, oni će takvi i postati.

Osuđivati

Kada osuđujemo postupke naše djece npr “Zašto nije uzela tu igračku nego stoji po strani?”, i postupke djece s kojima naša pokušavaju ostvariti kontakt npr. “Baš nepristojno da ga nije pustila prvog na tobogan.”, pojačavamo napetost između djece. Ovo našoj djeci ne pomaže da se slobodno istražuju kako mogu napredovati u kontaktu s vršnjacima.

 Povjerenje u našu djecu je ključ njihova uspjeha.

Pomagati i spašavati

Svojim otvorenim pristupom i povjerenjem koje imamo u djecu, intervencije moramo svesti na minimum. Jedino kada je opravdano intervenirati je ne bi li spriječili fizički opasno ponašanje. Ukoliko intervenirate npr. kada neko dijete želi vašem djetetu oduzeti igračku, intervenirajte oprezno, birajući bitke. Kada interveniramo previše kao kada tražimo od druge djece da naše dijete uključe u igru, oni dobivaju dojam da ne mogu ništa učiniti sami i da trebaju nas da upravljamo njihovim svijetom.

Prisiljavati djecu da pozdravljaju druge ljude ili sudjeluju u aktivnostima

Vjerujte svojoj djeci. Naše neprihvaćanje i nelagodu koju osjećamo kada npr. ne pozdrave neku osobu, oni osjete i zbog toga se češće zamrznu i osjećaju kao gubitnici.

pexels-photo

Pokušajte

Vjerujte u svoje dijete

Često je lakše reći nego učiniti. Možete si pomoći tako da se podsjetite da je vaše dijete točno tamo gdje treba biti na svome putu.

Oslobodite svoj um

Prestanite brinuti i odbacite potencijalne strahove koje imate za svoje dijete. Oslobodite se sumnje i otvorite um. Ako gledate otvorena uma na određenu situaciju, vidjet ćete ju na sasvim drugačiji način.

Zaštitite ih i podržite

U slučaju udaranja ili guranja, priđite i podržite dijete, budite tu da bi eventualno agresivno ponašanje mogli spriječiti. Ako ste blizu, pobrinite se da ste mirni i da se ne petljate u obračun između djece.

Djeci treba više vremena da shvate što se događa i na sasvim drugi način gledaju neku situaciju nego mi odrasli. Agresivna situacija njima je zapravo nepoznata i oni žele shvatiti što se to upravo dogodilo. Dajte im vremena da sami donesu svoje zaključke o tome što je dobro, a što ne. Vi budite tu ne bi li zaštitili dijete.

POVEZANA TEMA: Kako pomoći svom djetetu ako ga drugo dijete povrijedi?

Ponudite savjet

Ako sa djetetom imamo odnos izgrađen na povjerenju, a ne na strahu i nelagodi, onda naš savjet dijete može iskoristiti kako bi napredovalo. Pripazite da to ne izgleda kao naše ispravljanje njegovog načina na koji se nosilo sa situacijom ili naše izražavanje nezadovoljstva za isto.

Budite neutralno i sigurno mjesto za vaše dijete

Ovo je naš krajnji cilj i vrijedan je svakog truda. Ne morate biti savršeni niti u jednom pogledu, vjerujte u sebe kao i u svoje dijete. To je najviše što možete učiniti.

PROČITAJTE SLJEDEĆE: 7 savjeta kako pomoći djetetu da se osjeća sretno

Renata Šankohttps://thekangaroomethod.com/
Glavna urednica Modernog Roditeljstva. Majka četvero djece. Već godinama aktivno prati povezujuće roditeljstvo, te se zalaže za popularizaciju istog.