fbpx

Kako osnažiti dijete i naučiti ga da se zaštiti od vršnjačkog nasilja?

Nekoliko tehnika koje će vam pomoći pripremiti dijete za situacije u kojima će se susresti s vršnjačkim nasiljem ili provokacijom.

Bullying je engleska riječ za maltretiranje koje se najčešće odnosi na vršnjačko nasilje među djecom. U suštini svog značenja, bullying predstavlja zlouporabu moći koju netko posjeduje ili smatra da posjeduje.

Teško nam je zamisliti da bi djeca predškolske dobi mogla biti sposobna odnositi se na način koji je opisan pod ovim pojmom, no nažalost, bullying počinje upravo u toj dobi.

Stoga bi se trebali potruditi da osnažimo svoje dijete i pomognemo mu izgraditi stav potreban u raznim društvenim interakcijama koje ga čekaju u budućnosti.

Ne možemo izolirati svoje dijete, ali mu možemo pružiti podršku prilikom razvijanja svijesti i vještine potrebne da samog sebe zaštiti, odnosno potraži pomoć kada se nađe u situaciji iz koje ne vidi izlaz.

Što vi, kao roditelj, možete napraviti?

1. Razvijajte odnos temeljen na poštovanju i suosjećanju sa svojim djetetom već od malih nogu

Kada kroz odgoj uvažavate i poštujete svoje dijete, vi stvarate odnos u kojem ne koristite moć ili silu kako bi ga kontrolirali.

Iz takvog odnosa, dijete uči u vidu vašeg primjera.

Ako, primjerice, udarite svoje dijete, vi ga ustvari učite da je fizičko nasilje odgovor na problem koji je nastao u međuljudskim odnosima.

No ako pak uvažavate svoje dijete kao samostalnu osobu te ga poštujete u svakoj situaciji, pokazujete mu da postoji bolji način za riješiti problem.

2. Budite puni samopouzdanja u interakciji s drugim ljudima

Ako zauzimate takav stav da se radije povučete nego da napravite scenu, ali se kasnije osjećate potisnuto zbog takve reakcije, pravo je vrijeme da to promijenite.

Vaše dijete uči gledajući i promatrajući vas. Pronađite način kako izraziti svoje potrebe dok istovremeno poštujete drugu osobu.

POVEZANA TEMA: Kako naučiti dijete da riješi problem bez nasilja i svađe?

vršnjačko nasilje, bullying

3. Naučite svoje dijete kako da se zauzme za sebe na pravi način

Djeca moraju naučiti kako izraziti svoje potrebe da u isto vrijeme poštuju druge i ne povrijeđuju ih.

Naučite dijete riječima kojima se može zauzeti za sebe:

 • “Sada sam ja na redu!”
 • “Prestani s tim!”
 • “Nemoj me dirati!”
 • “Nije u redu što si grub!”

4. Naučite svoje dijete osnovnim društvenim vještinama

Ako se vaše dijete bori s osnovnim društvenim vještinama, napravite igrice kroz koje možete vježbati sa svojim djetetom iz sigurnosti svog doma. Mijenjajući uloge, igrajte se s djetetom na temu; kako se pridružiti grupi djece na igralištu, kako se predstaviti drugom djetetu u parku ili kako pokrenuti igru među vršnjacima.

POVEZANE TEME:

5. Naučite svoje dijete kako prepoznati bullying

Istraživanja pokazuju da nasilnici započinju s verbalnim uznemiravanjem. Način na koji žrtva reagira na prvu verbalnu agresiju određuje hoće li bully nastaviti maltretirati to određeno dijete. Zato je važno razgovarati s djetetom prije nego dođe do ovakve situacije, kako bi se ono uspješno moglo izboriti za sebe već prilikom prvog takvog pokušaja bullyinga.

POVEZANA TEMA: Kako zaštititi dijete od vršnjačkog nasilja?

6. Vježbajte s djetetom kroz igru, kako se ono ne bi osjećalo nelagodno odgovarajući na provokacije

Najbolja strategija bi se odnosila na očuvanje vlastitog dostojanstva, dok se polako povlačimo iz te situacije, bez da napadamo ili ponižavamo drugu osobu. A isto možemo postići mirnim riječima, poput:

 • “Znaš, ja ću jednostavno ignorirati taj komentar.”
 • “Mislim da sad idem nešto drugo raditi.”
 • “Ne, hvala.”

Vježbajte sa svojim djetetom ne bi li izgradilo čvrst, samouvjeren ton glasa.

djecja pitanja roditeljima

7. Nemojte nikada oklijevati intervenirati ukoliko je to potrebno

Vaša odgovornost, kao roditelja, je maksimalno zaštiti svoje dijete.

To znači da, osim što trebate naučiti svoje dijete kako da se postavi za sebe, nekad ćete se možda morati i obratiti odgajatelju/učitelju/ravnatelju.

Nemojte svom djetetu ukazivati da se samo mora izboriti u takvoj situaciji.

I nemojte pretpostavljati da, ukoliko nema fizičkih posljedica, vaše dijete nije duboko povrijeđeno na drugi način.

Iako volimo misliti da su riječi samo riječi i da nas ne mogu povrijediti, zločeste riječi i društveno odbacivanje mogu dugotrajno naštetiti emocionalnom i društvenom razvoju djeteta.

Michele Borba, razvojna psihologija i stručnjakinja za bullying, navela je šest strategija kojima možemo podučiti svoje dijete:

 1. Naučite dijete da se suoči s drugim djetetom kojeg smatra nasilnikom, tako da drži uspravno glavu i koristi snažan glas. Zatim treba verbalno izraziti to što nasilnik radi i reći mu da prestane: “Izazivaš me, prestani!” ili “Prestani mi se rugati, to je ružno!”
 2. Nekad se reakcija može postaviti u obliku pitanja. Uputite dijete da na uvredu odgovori pitanjem: “Zašto to govoriš?” ili “Zašto bi mi htio reći da sam ružan/debeo/glup i povrijediti me?”
 3. Naučite dijete da koristi riječ želim. Stručnjaci za komunikaciju savjetuju da dijete, svaki put kad se obraća nasilniku, rečenicu započne sa riječju želim i čvrsto da do znanja što želi poručiti: “Želim da me ostaviš na miru!” ili “Želim da me prestaneš provocirati!”
 4. Pomognite djetetu složiti potvrdni odgovor na moguće provokacije.
  • Primjer provokacije: “Ti si glup!”, primjer odgovora: “Jesam, ali to mi dobro ide.”
  • Primjer provokacije: “Ej ti, naočalko!”, primjer odgovora: “Imaš pravo, stvarno imam loš vid.”
 5. Nasilnici vole kada njihove provokacije uznemire žrtvu, stoga pomognite djetetu pronaći način kako da ga ne povrijede takve situacije. Ignoriranje je jedan od načina, pri čemu se dijete također može praviti da je nasilnik nevidljiv, može otići od nasilnika bez da ga uopće pogleda, brzinski pogledati u nešto drugo i početi se smijati ili izgledati u potpunosti nezainteresirano.
 6. Provokacije će prestati ako dijete nasilniku da do znanja da ga njegovo zadirkivanje uopće ne dotiče, čak i ako to nije istina. Ismijevanjem provokacije možemo dobiti željeni rezultat. Primjerice ako nasilnik kaže: “Ti si glup!”, možete s djetetom uvježbati da odgovori: “Stvarno? Pa što onda?” ili, “Ma nemoj mi reći. I što želiš s tim reći?” ili “Hvala što si mi to rekao.”

Uz ovih nekoliko savjeta možemo djetetu uvelike olakšati neke od neugodnih situacija s kojima će se vjerojatno susresti.

Iako ne možemo dijete držati pod staklenim zvonom, svakako možemo pomoći svom djetetu tako da ga oboružamo potrebnim alatima da se lakše nosi s takvim situacijama.

PROČITAJTE I OVO: Kako s djetetom razviti odnos temeljen na međusobnom povjerenju i poštovanju?

Magdalena Božičević
Majka trogodišnje djevojčice, zainteresirana za povezujuće roditeljstvo s posebnim naglaskom na miroljubivi pristup istog prema djeci.