fbpx

Osam razloga zašto je noćno dojenje važno

...i zašto je često najbolji izbor za svaku majku.

Kada dojite bebu sasvim je uobičajeno da ju dojite nekoliko puta po noći. Ponekad se male bebe bude svakih sat-dva po noći. Ovaj ritam je jako težak, pogotovo za novopečene majke koje se mogu zapitati da li je možda nešto krivo s dojenjem?

Zašto bebe toliko često doje noću i da li je to normalno?

Noćno dojenje je važno, kako za vašu bebu tako i za vas. Evo zašto.

Bebe imaju mali želudac

Jeste li znali da u želudac novorođenčeta može stati samo oko 20 ml tekućine? Kad je tekućina majčino mlijeko, ono se probavi za sat vremena.

Tek oko desetog dana je njihov želudac veličine loptice za golf i može zadržati oko 60ml tekućine. To je razlog zašto se male bebe rode kao programirane na dojenje svakih sat do dva. To znači i češće noćne podoje. No, što češće dojite, to ćete više mlijeka proizvoditi.

velicina stomaka kod beba
Izvor slike: Babies First

Bebe noću posišu veću količinu mlijeka

Bebe noću doje više i tako posišu veću količinu mlijeka. Čak i one koje se probude samo jednom, u tom jednom noćnom podoju posišu više nego u dnevnom podoju.

Ovo je odlična stvar za imati na umu ako vaša beba teže dobiva na težini – iskoristite noćne podoje kako bi potaknuli dobivanje na težini.

Noćno dojenje pomaže bebama da spavaju

Majčino mlijeko sadrži triptofan, aminokiselinu koja pomaže uspavati bebe. Ona se nalazi u većoj količini u večernjem i noćnom mlijeku.

Triptofan je prethodnik serotoninu, hormonu koji regulira raspoloženje i ciklus spavanja. Ne samo da dojenjem radite najbolju stvar na svijetu za svoje dijete, vi ga svojim mlijekom i uspavljujete.

POVEZANA TEMA: Moja beba stalno doji, da li je to problem?

Moja beba stalno doji

Količine prolaktina su noću veće

Da, tako je, količine prolaktina su noću prirodno veće. Zato iskoristite ovaj dar od prirode za održavanje količine mlijeka, a ako se borite sa smanjenom količinom mlijeka svakako ubacite noćne podoje.

Noćno dojenje ima utjecaj i na laktacijsku amenoreju

Kod žena koje doje isključivo i na zahjev bebe, te vrlo često doje noću manje su šanse da će dobiti menstruaciju u prvih šest mjeseci života bebe. Stručnjaci smatraju da su prolaktin i noćna dojenja dva najbitnija faktora za pojavu laktacijske amenoreje.

POVEZANA TEMA: Dojenje u javnosti – zašto je tako kontroverzno?

Bebe ne mogu razlikovati dan od noći

Male bebe nakon poroda ne mogu razlikovati dan od noći. Bez obzira na način hranjenja, sve bebe postanu svjesne noći i dana tek oko trećeg mjeseca života.

Noćni podoji su zato vrlo važni da pomognete svojoj bebi kako bi se ponovno uspavala.

Dojenje je zaštita od SIDS-a

Možda najbitniji faktor za noćno dojenje je zaštita vaše bebe od sindroma iznenadne smrti u kolijevci.

Analiziranjem rezultata koji su dobiveni od osamnaest različitih istraživanja dobiveni su rezultati koji govore da je rizik od SIDS-a smanjen za čak 50% kod djece koja su dojena i kod dužih perioda dojenja.

Majke koje doje se više naspavaju

Majke koje doje noću spavaju u prosjeku 45 minuta dulje od majki koje ne doje. Iako se to ne čini mnogo, ovo vrijeme puno znači majkama koje ionako malo spavaju noću. One noću i lakše zaspu jer se ne moraju ustajati pa se niti ne razbuđuju.

Bebe moraju dojiti noću i vaš san nakon rođenja vaše bebe će u svakom slučaju biti prekidan. Kada hranite bebu na bočicu morate se ustati iz krevete, pripremiti bočicu, nahraniti dijete i uspavati ga. Kad dojite sve što morate je bebu staviti u svoj krevet i ponuditi joj dojku.

Spavanje noću nema veze sa dojenjem, to dolazi kako vaše dijete odrasta i razvija se. Iako ste možda poželjeli odustati od dojenja, prihvatite svoje noćne podoje i uživajte u komotnosti koju vam nosi dojenje.

Znajte da ste samo jedna od mnogo majki koja ove noći doji svoju bebu.

POVEZANA TEMA: 7 situacija u kojima ste poželjeli odustati od dojenja

Renata Šankohttps://thekangaroomethod.com/
Glavna urednica Modernog Roditeljstva. Majka četvero djece. Već godinama aktivno prati povezujuće roditeljstvo, te se zalaže za popularizaciju istog.

Pretplata na Moderno Roditeljstvo +

Pretplatite se na Moderno Roditeljstvo + te podržite zajednicu roditelja koji žele bolje za svoju djecu. Dobiti ćete pristup premium tekstovima te preko 1000 stranica bonus materijala u godišnjoj pretplati.