fbpx

Ovo su najvažnije 4 tehnike za odgojiti društveno inteligentno dijete

Društvena inteligencija jedna je od najvažnijih vještina u današnjem svijetu. Zato je vrlo važno razviti istu kod naše djece. Evo kako.

“Ono što roditelji uče svoju djecu je primjer onoga što sami rade – svojim raspoloženjima, reakcijama, izrazima lica ili postupcima. To je ono čega roditelji moraju biti svjesni, i načina kako to utječe na njihovu djecu. Dopustite im da vas upoznaju i bit će im mnogo lakše upoznati sebe.” – Magda Gerber

Od svih vještina koje učimo svoju djecu, društvena inteligencija možda je najvažniji faktor koji će utjecati na njihov uspjeh i zadovoljstvo u životu. Društvena inteligencija je također faktor na koji roditelji imaju najviše utjecaja, te je od presudne važnosti da smo toga svjesni.

Svaka naša riječ, svaki naš pokret i svaki naš postupak je primjer koji djeca prate i analiziraju u detalje. Oni proučavaju svaki naš korak.

Ovo je najveća motivacija koju jedan roditelj može imati kako bi postao bolja verzija sebe samoga. To je najveći motivator koji nas može natjerati da izliječimo svoje rane i da svojoj djeci osiguramo bolje djetinjstvo od onoga što smo sami doživjeli. Čak i ako smo imali divno djetinjstvo i najbolje roditelje na svijetu, vremena se mijenjaju i uvijek može bolje.

Do 4. godine života djeteta stvaraju se osnovni temelji za razvoj društvene inteligencije kod djeteta. Evo 4 savjeta koji vam u tom procesu mogu pomoći.

1. Radite na komunikaciji s djecom od malih nogu

Društvena inteligencija uči se od malih nogu. Radite na svom odnosu s djetetom od prvog dana njegovog života. Obraćajte mu se s poštovanjem, nemojte ga omalovažavati ili smatrati manje vrijednim samo zato što je dijete.

Kad god pričamo svojim bebama oni uče riječi i način izražavanja. Bebe su sposobne razumjeti smisao komunikacije i ono što im pričamo mnogo ranije no što mogu prepoznati značenje pojedine riječi.

Recite djeci što se događa i što radite, bez obzira na to što oni možda neće pokazati razumijevanje ili vam odgovoriti. Ako svojoj bebi postavite pitanje ona će pronaći način da vam odgovori.

Kada s ovakvim odnosom krenete od malih nogu bit će vam mnogo lakše graditi otvoren odnos i kada dijete odraste. Kako vaša beba raste shvatit ćete koliko vas je cijelo vrijeme slušala i razumjela.

Često zanemarujemo komunikaciju s bebama jer mislimo kako nas nisu u stanju razumjeti. No bebe nas itekako slušaju i razumiju.

Dajmo im dovoljno vremena da procesiraju ono što pričamo. Pratimo njihovu reakciju jer oni će nam govorom tijela pokazati da nas slušaju i žele komunicirati.

Nemojte ostati samo na tome da govorite bebi kako je slatka i kako ju puno volite, dodajte tome i komunikaciju o svemu što se događa u bebinom životu. Kada kupate bebu recite joj što se događa. Isto vrijedi za hranjenje ili presvlačenje pelena.

Ljudi se često iznenade do koje mjere su bebe sposobne komunicirati.

Umjesto da pretpostavite što vaša beba želi slušajte ju, čak i kada plače. Dajte joj do znanja da se trudite razumjeti i da su vam njeni osjećaji važni.

POVEZANA TEMA: Jeste li znali da vaša beba razumije osjećaje već od prvog dana?

kako pricati s djecom o teskom temama

2. Najbolji način za naučiti društvenu inteligenciju je primjer našeg života

Iako mi toga možda nismo u potpunosti svjesni, djeca u nama vide sve. Mi smo im cijeli svijet i cijeli njihov život se vrti oko nas. Zbog toga nas djeca gledaju s posebnom pažnjom. Oni analiziraju svaki naš korak i svaku našu riječ.

Pokažimo im primjerom što znači otvorena, iskrena i pristojna komunikacija.

Budite prvi za priznati kada ste u krivu. Budite strpljivi, pažljivo slušajte kada vam dijete nešto priča. Ako se svađate s nekim pred djetetom pokušajte završiti raspravu u pozitivnom tonu i pomirenjem. Tada djetetu pojasnite što se dogodilo, pogotovo ako je dijete zbunjeno ili pogođeno svađom.

Budite osoba kakva želite da vaše dijete sutra postane. Budite strpljivi, nemojte se sramiti pričati o svojim osjećajima te imajte suosjećanja za druge, počevši od vaše djece.

Iznimno je važno s djecom dijeliti naše osjećaje. Oni vide kada smo uzrujani ili ljuti, pa im je naše obrazloženje u tom trenutku vrlo potrebno i korisno. To je pogotovo važno kada se radi o teškim emocijama poput tuge, bijesa ili razočaranja.

Potaknite svoju djecu da nauče prepoznati vlastite osjećaje:

  • Nemojte nagađati: “Ma prestrašio si se jer si pao…” jer to možda nije točno.
  • Umjesto toga recite: “Jesi li dobro? Izgledaš mi prestrašen, reci mi kako se osjećaš…”

POVEZANA TEMA: Kako pričati s djecom o teškim temama?

pracenje djece paranoicni roditelji
Izvor fotografije: Netflix

3. Budite svjesni dugoročnih posljedica našeg odnosa prema djeci

Kada shvatimo koliki utjecaj imamo na svoju djecu lakše je razumijeti zašto odgojne metode poput skretanja pažnje, ucjene, nagrada ili kazni ne pomažu u razvijanju društvene inteligencije.

Te metode uče djecu da rade ono što i mi radimo. Da izbjegavaju sukob tako što su neiskreni, igraju se i smiješe kada su ljuti, nježno manipulirajući kako bi dobili ono što hoće i izbjegli neželjenu posljedicu umjesto da budu iskreni, nježni i otvoreno kažu što žele ili ne žele.

Kaznama i batinama ih učimo da je u redu povrijediti (ili ozlijediti) osobu s kojom se ne slažemo umjesto da smireno i otvoreno s tom osobom komuniciramo.

Bez obzira na lekciju koju želimo prenijeti i bez obzira na naše odgojne metode, ma kakve one bile, naša djeca će uvijek raditi ono što mi sami radimo i što im svojim primjerom pokazujemo.

Djeca s obzirom na naš odnos prema njima razvijaju i samopouzdanje te stvaraju dojam vlastite vrijednosti. Ako smo prema njima manipulativni, neiskreni, ako ih kažnjavamo ili posramljujemo oni će s vremenom takav odnos smatrati normalnim.

Mislit će da oni zaslužuju takav odnos što će im narušiti samopouzdanje i vjeru u sebe.

POVEZANA TEMA: Disciplina bez kazne, kako ju naučiti koristiti?

povezujuce roditeljstvo kviz

4. Pružite djeci dovoljno prilika za vježbu

Društvena inteligencija uči se metodom pokušaja i pogreške.

Većina nas provede cijeli život savladavajući i usavršavajući našu društvenu inteligenciju. Zato je od velike važnosti dopustiti djeci da vježbaju svoju društvenu inteligenciju već od malih nogu.

Djeca koja su tek nekoliko mjeseci stara su već sposobna promatrati druge te učiti iz onoga što vide. Osigurajte im sigurnu okolinu i onda im dopustite da uče.

Djeca uče društvene vještine kada im dopustimo da se igraju bez ograničenja, kada ih podržavamo u igri, ali se u istu ne miješamo.

Djeca se obično igraju tako da se gledaju ili znatiželjno zadirkuju, da uzimaju ili daju jedni drugima igračke (bez obzira da li drugo dijete to želi) ili da oponašaju druge.

Mi roditelji uglavnom nemamo problema s oponašanjem, osim ako su djeca preglasna, no često se volimo umiješati u dječju igru kada zagusti. No da bi mogli prepoznati kada je vrijeme za umiješati se moramo s razumijevanjem promatrati djecu dok se igraju. Jedino tako možemo osigurati da ne povrijedimo djecu svojim miješanjem u njihova posla.

Kako bebe rastu i postaju mali toddleri tako obično kreću i prve svađe među njima za vrijeme igre. Ako djeci dopustimo da sami rješavaju ove male svađe mi im dajemo nevjerojatnu priliku za učenje društvene inteligencije.

Zato umjesto da se miješamo u dječja posla recimo nešto poput: “Ok, obojica se želite igrati s tim medvjedom.” dok u isto vrijeme ne dopuštate udaranje i naguravanje: “Neću dopustiti da se tučete/gurate!”

Ako definiramo osjećaje pomažemo djeci razviti i emocionalnu inteligenciju te jasno postavljamo granice nedopuštenog ponašanja (nema udaranja i guranja).

Jednostavno rečeno – dopuštamo osjećaje, a zaustavljamo nedopušteno ponašanje.

Zapamtite da djecu učimo primjerom čak i kada se oni igraju s drugom djecom. Jer ako vičemo “Budi nježan!” dok nasilno razdvajamo naše dijete od prijatelja s kojim se je posvađao, ne možemo dijete naučiti nježnosti.

Djeca i sama često svojom reakcijom traže pomoć nas roditelja. Pa će tako često isprovocirati svađu kako bi privukli našu pozornost.

Zato je potrebno dobro procijeniti kada se moramo umiješati, a kada treba pustiti djecu da sami riješe problem. Sigurnost djeteta mora biti na prvom mjestu, a kada se odlučite umiješati u dječja posla, napravite to nježno i s razumijevanjem.

Društvena inteligencija jedna je od najvažnijih vještina u današnjem svijetu.

Pravila se naravno mijenjaju kako djeca rastu, no jedno je sigurno. Djeca uče društvenu inteligenciju od prvog dana svog života. Na nama roditeljima je da im osiguramo sigurnu okolinu kako bi mogli učiti i razvijati se.

POVEZANA TEMA: Sigurnost je na prvom mjestu! Ovo je naš veliki vodič o sigurnosti za roditelje.

Mihael Šanko
Mihael Šanko
Izvršni urednik Modernog Roditeljstva. Otac četvero djece. U toku odgoja razvio interes za povezujuće roditeljstvo iz jednostavnog razloga - mnogo je bolje od uobičajenog načina odgoja jer nas tjera da postanemo bolja verzija sebe samoga kako bi mogli biti bolji roditelj.